Ultima oră

VIDEO!!!Vinurile nobile s-au întrecut la Concursul Naţional “Bachus”

Mihaela Beșleagă
30 sep 2011 2158 vizualizări
10 degustători experţi din toată ţara au analizat 137 de probe de vinuri din podgoriile Recaş, Jidvei, Cotnari, dar şi din Vrancea

 Vinuri din renumite podgorii ale ţării s-au întrecut în arome şi savoare în cadrul Concursului Naţional de Vinuri “Bachus 2011”, organizat sub patronajul Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR). Concursul s-a desfăşurat pe tot parcursul zilei de ieri la Hotelul Unirea, unde 10 degustători experţi au „adulmecat” 137 de probe de vinuri din podgoriile Recaş, Jidvei, Cotnari, Vinia, Crama Bazilescu, şi bineînţeles, din judeţul Vrancea, de unde au concurat atît firmele mari, precum Vincon, Vinexport, Vinexport Trade Mark, Senator, dar şi micii producători. Într-un cuvînt, elita producătorilor şi degustătorilor din Romania. Preşedintele juriului  a fost prof. dr. ing. Viorel Stoian, cel mai cunoscut enolog din ţară, autorul cărţii „Marea carte a degustării”. „Un vin bun trebuie să placă. Trebuie să corespundă din punctul de vedere al culorii, al limpidităţii, trebuie să existe o armonie a mirosului şi un echilibrul între gusturi. În primul rînd un degustător trebuie să aibă acuitate senzorială şi memorie senzorială. Specialistul degustător îşi face o paletă de tipuri de vinuri, pe care le păstrează în memorie. Cînd gustă vinul din pahar îl compară cu sutele sau miile de probe pe care le-a degustat înainte”, ne-a relatat din secretele vinului şi a degustătorilor prof. dr. ing. Viorel Stoian, preşedintele juriului. Cît despre calitatea vinurilor degustate, acesta a apreciat că în majoritate vinurile au fost bune. „Din păcate au fost şi probe cu oarecare defecte, de la micii producători, care provin de la vasele care au transmis aceste defecte, miros de vas, miros de mucegai”, ne-a spus prof. Stoian.


Şarba şi Feteasca Neagră, emblemele Vrancei


Organizatorii îşi doresc ca anul viitor evenimentul să ia amploare internaţională. „Anul viitor îmi doresc un concurs internaţional aici, în Vrancea, vom invita şi alţi producători din ţări ale Europei, şi uşor uşor aş vrea ca Vrancea să ajungă acolo unde îi este locul. Mă bucură că la mai multe crame din Vrancea au început să apară branduri cu vinuri de o calitate deosebită. Atunci cînd deguşti o Şarbă de Vrancea, simţi că este un vin plăcut, armonios, catifelat, întotdeauna vei simţi aroma de trandafir de dulceaţă. Iar Feteasca Neagră de Vrancea, brandul Beciul Domnesc, este cel mai vîndut vin roşu din Romania, pentru că a reuşit să-şi păstreze calităţile sale naturale, gustul şi aroma de prună uscată”, ne-a relatat Georgel Costache,  vicepreşedinte al Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR) şi vicepreşedinte al juriului, alături de prof. dr. ing. Dan Boboc, preşedintele ADAR. Aseară, la închiderea ediţiei, s-au făcut şi clasamentele, medalii de aur obţinînd două vinuri premium de la Vincon. Au fost premiate 33% din probele prezente, cu medalii de aur şi de argint. Vrancea este primul judeţ viticol al ţării, care în anii normali dă pînă la 18% din producţia de vin a Romaniei. Ca suprafaţă viticolă, Vrancea este pe primul loc din Romania, cu 24.000 ha de viţă de vie din cele 90.000 ha de vie existentă în toată ţara. (Mihaela BEŞLEAGĂ)
 
Regulement de degustare


Paharele de degustare folosite au fost cele speciale omologate, cu picior, incolore, fără incrustaţii, perfect curate şi fără mirosuri. Temperatura optimă de servire a probelor a fost: 12-14 grade pentru vinurile albe, 14-16 grade pentru vinuri roşii tinere şi 18-20 grade pentru vinuri roşii vechi. Toate sticlele au fost secretizate, astfel încît degustătorii să nu ştie din ce podgorie degustă şi să nu fie influenţaţi în decizia lor. Elevii de la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” s-au ocupat de servirea probelor.


Ce interdicţii are un degustător


Despre condiţiile pe care trebuie să le respecte un degustător pentru a percepe esenţa unui vin ne-a povestit Traian Petrea, degustător autorizat din Iaşi. Fumatul este interzis şi nu este permis să se mănînce piperat sau picant. În timpul degustării probelor de vin, pentru a se „şterge” gustul vinului anterior, se consumă mici cantităţi din aşa numitele alimente de neutralizare: pîinea albă nesărată, caşcaval şi măr nearomat. „Au fost şi probe foarte bune, şi foarte proaste, multe pe medie, dar la sfîrşit vom afla”, ne-a declarat  Traian Petrea, degustător expert.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.