Ultima oră

Legumicultorii din Bilieşti îşi vînd recolta prin Covasna şi Harghita

Mihaela Beșleagă
18 sep 2011 2357 vizualizări
Preţurile pe care le obţin la piaţă sînt însă mici, în ciuda calităţii ridicate

Fii comunei Bilieşti au fost duminică în sărbătoare, cînd s-au reunit pentru a serba împreună ziua comunei, dar şi „Ziua legumicultorului”, eveniment de tradiţie, dată fiind principala activitate a localnicilor. Autorităţile locale au organizat cu această ocazie şi o expoziţie de legume, unde 36 de producători locali au expus cele mai frumoase exemplare de ardei gras, gogoşari, vinete, roşii, dovlecei, dar şi alte sortimente de legume, numai bune de mîncat sau de transformat în zacuscă. Vasile Todiraşcu, Georgică Bogdan, Marius Neacşu sau Vasile Mihalcea au demonstrat, între alţii, că legumicultura este o îndeletnicire migăloasă, dar care îţi aduce şi satisfacţii toamna, nu însă şi financiare. Toţi participanţii au fost recompensaţi cu premii constînd în saci de îngrăşăminte. Sărbătoarea a continuat cu muzică populară, interpretată de Ansamblul Focloric Profesionist „Ţara Vrancei” şi îndrăgita solistă Maria Murgoci, care au încins jocul şi voia bună, spre încîntarea localnicilor. „A fost o sărbătoare frumoasă, doar cu oameni din localitate, total depolitizată, o sărbătoare a comunităţii şi a oamenilor, ne-am simţit bine împreună”, ne-a spus primarul Ovidiu Butuc de la Bilieşti. Un fapt mai puţin îmbucurător pentru producătorii locali este însă acela că, deşi roadele au fost mari şi frumoase în acest an, legumicultorii au fost nevoiţi să-şi vîndă producţia la preţuri mici, în cantităţi mari, în judeţele vecine. „Producătorii nu sînt mulţumiţi, din punct de vedere al preţului e mai prost anul ăsta, poate şi puterea de cumpărare a oamenilor e mai mică. Merg cu marfa la Gheorgheni, Suceava, Paşcani sau Sfîntul Gheorghe, unde vînd angro. De exemplu, gogoşarul e 1,2-1,3 lei/kg, un preţ mic pentru 5-6 luni de muncă”, ne-a mai spus primarul din Bilieşti. (Mihaela BEŞLEAGĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Dima Petrica, acum 4440 zile, 22 minute, 11 secunde
Mai multe imagini puteti gasi si la adresa http://livada-dima.50webs.com (Sectiunea Multimedia).
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.