Ultima oră

Adrian Oprisan da vina pe efectul de sera pentru iarba de pe Arena National

Ziarul de Vrancea
8 sep 2011 1464 vizualizări
Patronul firmei Gama Verde, care a montat gazonul pe Arena Nationala, Adrian Oprisan, spune ca partida România-Argentina s-ar fi jucat în conditii perfecte, dar ca problemele la gazon au aparut ulterior, când efectul de sera provocat de temperaturile mari "a blocat tot sistemul radicular".

"Suprafata de joc a fost pregatita în mod expres pentru partida România-Argentina (programata pentru 10 august - n.r.). Daca s-ar fi jucat aceasta partida, ea s-ar fi desfasurat în conditii optime pentru simplul motiv ca rulourile cu gazon erau montate de circa zece zile. Pentru ca gazonul avea atunci trei centimetri, se preta perfect si a fost ales special pentru a putea juca o partida dupa zece zile de la montarea rulorilor. Astfel de rulouri se monteaza pe toate stadioanele mari din lume", a declarat Adrian Oprisan, fratele presedintelui Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, citat de Mediafax. El a afirmat ca arut ulterior, din cauza temperaturii exterioare, a celei din interiorul arenei, dar s. "Ulterior, temperaturile ridicate, cuprinse între 29-34 grade Celsius, au dus la încetinirea si chiar stoparea sistemului radicular. Trebuie explicat faptul ca la temperaturile exterioare se adauga temperatura din interiorul arenei, temperaturile de la nivelul solului care erau si mai ridicate comparativ cu temperaturile exterioare. Plus lipsa de recirculare a aerului de la nivelul suprafetei de joc. Toate aceste elemente au dus la crearea unui efect de sera care a blocat tot sistemul radicular (radacini - n.r.) si chiar la întoarcerea acestora catre suprafata pentru a putea prelua oxigenul si sa faca schimbul de gaze între sol si atmosfera. Din aceste considerente au aparut aceste deteriorari la suprafata gazonului si s-a ajuns la lipsa de stabilitate sau ancorare a acestuia în stratul suport", a explicat Adrian Oprisan. Acesta a precizat ca toate operatiunile s-au desfasurat conform caietului de sarcinii si au fost îndeplinite toate conditiile de calitate la montarea gazonului. Firma lui Adrian Oprisan a montat gazonul în baza unui contract de subantreprenoriat cu firma constructoare a Arenei Nationale, Max Bogl. Patronul societatii Gama Verde a mai explicat ca dupa data în care ar fi trebuit sa aiba loc meciul România-Argentina, într-un timp foarte scurt, a fost programata partida cu Franta si nu s-au mai putut realiza operatiunile mecanice care au fost programate imediat dupa partida cu Argentina, necesare pentru ancorarea gazonului în stratul de suport. "S-a organizat un calendar competitional pe acest stadion fara a se tine cont de timpii necesari de refacere si regenerare a gazonului, de timpii necesari de ancorare în stratul suport. În aceste conditii, deteriorarile ar fi aparut oricum într-un timp foarte scurt", a conchis Adrian Oprisan. Gazonul Arenei Nationale a cedat, marti seara, dupa jumatate de ora de joc din meciul România - Franta, din preliminariile Campionatului European din 2012. Numeroase bucati de gazon s-au desprins deja pe toata suprafata de joc, situatia fiind criticata atât de jucatori, câ


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Terente, acum 4615 zile, 4 ore, 36 minute, 25 secunde
S-a produs o extorsiune...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.