Ultima oră

(Fotoreportaj) Slujba de tarnosire la biserica Manastirii Musinoaiele

Silvia Vrînceanu Nichita
9 iul 2011 5116 vizualizări
înalt preasfintitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, este asteptat astazi sa slujeasca la Sfinta Manastire Musinoaiele, din comuna Fitionesti, care va fi tarnosita in Duminica a IV-a dupa Rusalii. La Manastirea Musinoaiele au fost aduse de ieri moastele Sfintului Ierarh Teodosie de la Brazi, primul ctitor al acestui asezamint monahal, iar preotii au savirsit slujba Privegherii.

In cursul zilei de simbata, monahii faceau pregatiri pentru slujba de astazi, la care sint asteptati sa participe peste 2.500 de credinciosi. Pelerinii din Vrancea, Galati si Braila au inceput sa soseasca inca de ieri la manastire, fiind impresionati de oaza de frumusete asunsa intre padurile de pe valea Zabrautiului. De un alb imaculat, intregul complex monahal este inundat de flori si poate rivni la titlul de cea mai frumoasa manastire din regiune. La evenimentul de azi era asteptat si Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, insa acesta a anuntat ca nu va ajunge astazi in Vrancea si va participa la Sfinta Liturghie ce va fi savirsita la resedina patriarhala.

Avind o istorie zbuciumata, manastirea Musunoaiele dateaza de la sfirsitul secolului al XVII-lea, cind era metoc al puternicei manastiri Brazi de linga Panciu. In acele timpuri, pe valea Zabrautiului erau mai multe hanuri si mori de vint, despre care isi mai amintesc doar cei mai in virsta localnici. Biserica de zid a fost ridicata in 1943 si pictata in anul 1951. Manastirea este desfiintata de comunisti, dar reinfiintata in anul 1991, prin stradania parintelui protosinghel Cleopa Nichita, staretul actual al manastirii.


O minune la 40 de kilometri de Focsani


Zidirea Bisericii "Adormirea Maicii Domnului", ce va fi sfintita astazi, a inceput in anul 2002, iar anul trecut a fost finalizata lucrarea de pictare a lacasului de cult de catre pictorul Milica Nastase din Iasi. în ultimii ani s-au sfintit doua paraclise noi si s-au construit mai multe anexe gospodaresti, inclusiv un iaz cu peste, iar cimitirul a fost reamenajat, fiind montate la mormintele monahilor cruci din marmura alba. Potrivit oficialilor Episcopiei Buzaului si Vrancei, "in manastire s-a statornicit o buna rinduiala calugareasca, in care se impletesc rivna pentru sporirea duhovniceasca cu stradania spre nevointa si implinirea ascultarilor calugaresti". La manastirea Musinoaiele trudesc noua calugari. In lacasul de inchinaciune a nevoit in anii 40 parintele Evghenie Hulea, considerat unul dintre sfintii inchisorilor comuniste si cel care le-a fost de ajutor partizanilor asunsi in munti. Celor care vor sa ajunga astazi la manastirea Musinoaiele din zona Panciului le spunem ca lacasul de rugaciune este situat intr-un loc binecuvintat de Dumnezeu, in mijlocul padurilor de pe valea piriului Zabratuti, la 18 kilometri de centrul comunei Fitionesti. Drumul din piatra a fost reabilitat recent si poate fi parcurs lesne cu masina. Din Focsani pina in poarta manastirii sint in jur de 40 de kilometri. Merita precizat ca, alaturi de o multime de credinciosi anonimi, manastirea a fost sponsorizata de mai multi oameni de afaceri din zona, cei mai generosi dintre donatori fiind propritarii afacerii FAN Courier, unul dintre cele mai mari business-uri de curierat din tara, detinut de trei antreprenori plecati din Fitionesti.


Va prezentam citeva imagini surprinse de reporterii Ziarului de Vrancea simbata la manastirea Musinoaiele:



La Manastire au fost aduse de moastele Sfintului Ierarh Teodosie de la Brazi, considerat ctitorului lacasului de inchinaciune




Biserica din centrul manastirii rivalizeaza cu o catedrala si este inconjurata de o gradina cu trandafiri.




Manastirea Musinoaiele ofera si gazduire pelerinilor.




Icoana Maicii Domnului a fost lucrata intr-un atelier de la Ierusalim.




Evanghelia de astazi este dedicata Vindecarii slugii sutasului- Matei 8, 5-13. Iubirea milostiva fata de cel bolnav intareste credinta sutasului ca Iisus poate vindeca pe servitorul sau.




Ce vedem astazi la Musinoaiele este rodul muncii neobositului monah Cleopa.




La Musinoaiele au fost inlocuite pina si crucile din cimitir.




La sfintire au venit si vinzatorii de obiecte religioase, aflati sub "patrafirul" Episcopiei Buzaului.






In iazurile manastirii, alimentate din piriul Zabrauti, au fost prinsi si pesti de 15 kilograme. Cu toate aceste, arareori calugarii se hranesc cu peste din balta.




Pictorul Milica Nastase din Iasi a pictat in biserica mai multi sfinti romani, alaturi de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.




Ajunsa in ruina, biserica staretului anticomunist Evghenie Hulea a fost demolata si in locul ei s-a ridicat o adevarata catedrala. 2.500 de credinciosi sint asteptati astazi la sfintirea noului lacas de cult.





Manastirea are o frumoasa gradina cu flori.







Noua barbati au renuntat la bucuriile si necazurile vietii laice si au ales sa trudeasca la manastire.





Chiar daca nu este electrificata, manastirea are paduri, livezi, lanuri cultivate cu porumb si cartofi, doua iazuri, ferma de pui si chiar citiva argati.




Manastirea Musinoaiele este situata la 18 kilometri de centrul Fitionestiului. Drum bun!



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
, acum 739402 zile, 7 minute, 43 secunde
Frumos, frumos, de trei ori frumos. O sa bifez locul pe lista mea de \"must see\". Ar trebui sa ne cunoastem Mai bine judetul pentru ca sint lucruri frumoase de vazut.
, acum 739402 zile, 7 minute, 43 secunde
raiul pe pamint fff frumos am fos odata cind biserica era in constructie dar acum nam cuvinte
, acum 739402 zile, 7 minute, 43 secunde
Nu am stiut de acest eveniment am aflat acum din ziar dar am fost de doua ori acolo si am fost impresionata de frumusetea locurilor si daca ajungeti vreodata sa va marturisiti la parintele de acolo o citeste integral
, acum 739402 zile, 7 minute, 43 secunde
de necrezut ca exista in apropierea noastra , asteptam sa ne dezvaluiti si alte asemenea lacasuri . Multumesc .
, acum 739402 zile, 7 minute, 43 secunde
O oaza de spiritualitate intr-o oaza de verdeata. Ferice de cei ce ajung in acele locuri. Este bine de aratat mai mult despre aceasta manastire de pe apa Zabrautiului, dorita de Teodosie si dusa la citeste integral
, acum 739402 zile, 7 minute, 43 secunde
Am fost pe la toate Manastirile din Vrancea...dar n-am vazut si nu mi s-a intamplat nici o minune in viata mea.Am fost dus de mama de mic la biserica si am nadajduit in El cand am crescut...dar acum citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.