Ultima oră

VIDEO!!!Referendumul: 0,54 euro de fiecare pentru a-i spune DA lui Oprisan

Ziarul de Vrancea
25 iun 2011 1552 vizualizări
Desfasurare ampla de declaratii politice ieri, cu ocazia adoptarii in plenul CJ a unei hotariri prin care se stabileste organizarea unui referendum pe 17 iulie, pentru consultarea vrincenilor daca sint sau nu de acord cu desfiintarea judetului Vrancea u Prefectura a decis tot ieri ca acesta hotarire este nelegala, asa incit a atacat-o în instanata si a suspendat-o u CJ a trimis cu o zi inainte de sedinta ordinara de ieri adrese la primariile si institutiile din judet prin care cerea reprezentanti pentru Comisia tehnica pentru referendum u organizarea referendumului va secatui bugetul judetean de 145.000 de euro u va prezentam azi reactiile ca urmare a deciziei de organizarea a referendumului

Consilierii judeteni au decis ieri, prin majoritatea voturilor PSD si PNL, ca vrincenii sa fie chemati la urne duminica, 17 iulie, la referendumul privind reorganizarea teritoriala a tarii si, implicit a judetului. Sala de sedinte a Consiliului Judetean (CJ) Vrancea a "fiert" ieri, in timpul dezbaterilor pe marginea acestui subiect, alesii judeteni PDL si cei din opozitie confruntindu-se aproape o ora in declaratii politice aprinse. Daca social-democratii si liberalii au sustinut cu tarie organizarea unui referendum pentru consultarea cetatenilor prin intrebarea "Sinteti de acord cu desfiintarea unitatii administrativ-teritoriale, judetul Vrancea?", pedelistii s-au opus, argumentind ca hotarirea de CJ nu este legala, nu se bazeaza pe nici un proiect clar, ci doar pe declaratii la televizor si ca iroseste banii judetului. Pentru organizarea referendumului CJ a alocat 600.000 lei, adica 143.000 euro. Un calcul simplu arata ca fiecare vrincean cu drept de vot ar trebui sa plateasca din taxele si impozitele datorate statului 0,45 de euro (1,89 lei) pentru a spune da sau nu la referendumul initiat de Oprisan. Ieri, Prefectura a decis ca hotarirea de CJ de ieri ar fi nelegala, drept pentru care a atacat-o in instanta, astfel incit hotarirea este suspendata pina la solutionarea definitiva si irevocabila a cauzei.


Regionalizarea si posibila disparitie a judetului Vrancea de pe harta Romaniei au nascut ieri discutii pline de patos politic in cadrul sedintei ordinare a Consiliului Judetean. Primul si cel mai important proiect de hotarire de pe ordinea de zi, cel referitor la organizarea referendumului, a fost adoptat cu majoritatea voturilor consilierilor judeteni PSD si PNL, dupa o ora de dezbateri aprinse. De la sedinta a lipsit tocmai initiatorul proiectului, "baronul" Marian Oprisan, acesta fiind inlocuit in dificila ipostaza de vicepresedintele Mircea Diaconu, decanul de virsta de la CJ. De altfel, acesta a propus la inceputul discutiilor introducerea unui nou articol in hotarirea privind organizarea referendumului, prin care se stipuleaza ca, in caz ca ea va fi atacata in instanta de Prefectura si suspendata, referendumul sa aiba loc automat dupa 20 de zile de la data incetarii suspendarii. "Intrucit exista informatii ca hotarirea ce va fi adoptata urmeaza sa fie atacata in contencios administrativ si pentru a nu tergiversa organizarea referendumului, prin supunerea dezbaterii acestuia intr-o viitoare sedinta, propun introducerea in proiectul de hotarire a unui nou articol, cu urmatorul continut: in cazul suspendarii in conditiile legii a prezentei hotariri urmeaza ca referendumul judetean sa se desfasoare in prima duminica ulterioara implinirii termenului de 20 de zile care se va scurge de la data incetarii suspendarii actului administrativ. Data efectiva a referendumului judetean va fi adusa la cunostinta publica", a spus vicepresedintele Diaconu.


Referendumul nu e de "nasul" lui Oprisan, cred pedelistii


Consilierii PSD si-au exprimat acordul cu privire la organizarea referendumului si au facut apel la cetateni sa se prezinte la urne, in timp ce alesii PDL s-au pronuntat impotriva, din discutii nelipsind sicanarile intre cele doua grupuri de consilieri. Pedelistii, prin vocile lui Corneliu Negru si Emilian Diaconu, au considerat ca organizarea acestui referendum nu este de competenta CJ, intrucit regionalizarea este o problema de interes national, citind din legea privind organizarea si desfasurarea referendumului. "Aici nu este problema de desfiintare a unor comune si infiintarea altora, nici de modificarea limitelor judetului Vrancea. Daca era vorba de modificarea numai a limitelor judetului Vrancea in contradictoriu cu judetul Galati sau cu judetul Covasna sau cu alt judet cu care sintem vecini ar fi fost o problema de interes judetean. Aici e vorba de reorganizarea teritoriului national si conform legii referendumului este o problema de interes national si este atributul presedintelui Romaniei", a spus Corneliu Negru. Si colegul Emilian Diaconu a plusat la contra-argumentele referendumului, spunind ca nu este nici un proiect clar in acest sens, ci doar la nivel de discutii. "Nu am niciun document la mapa din care sa rezulte modul in care se va face reorganizarea teritoriului, ca judetul Vrancea va fi desfiintat. Ma intreb ce hotarim noi? Hotaririle trebuie sa fie precise, nu ca am auzit noi ca Prefectura va ataca in contencios. De ce oare ne e frica, este legala hotarirea pe care urmeaza sa o luam? Cine va plati cheltuielile, care sint foarte mari? Noi ne plingem ca nu avem bani dar vrem sa facem un referendum chiar daca nu s-a decis nimic cu privire la organizarea teritoriala a tarii. Referendumul se face dupa ce un for ia o hotarire, nu ca presedintelui (Marian Oprisan , n. r.) ii vine lui sa faca un referendum in judetul Vrancea", a spus Emilian Diaconu (PDL).


"Mass media freaca aceasta duda pina ni se face acru in gura"


A venit rindul liberalilor din CJ sa sustina organizarea referendumului, spunind ca daca ungurii sint intrebati in fiecare zi ce vor, de ce sa nu fie consultati si vrincenii. "Spuneati ca nu exista nicio baza pentru aceasta hotarire. Marian Oprisan trebuia sa puna la indoiala declaratiile presedintelui statului? Ne revolta ca de dimineata pina seara toata mass media freaca aceasta duda pina sa ni se faca acru in gura, ca sintem pina la urma la dispozitia UDMR-ului. Daca ungurii sint intrebati in fiecare zi ce vor, pe romani pina la urma cine ii intreaba? De ce va este frica sa mergem la oameni sa-i intrebam? Sint de acord ca e o cheltuiala inutila, dar stiti cum e vorba aia, un prost arunca o piatra si o mie de destepti se chinuie sa o scoata", a spus, plastic, Fevronia Stoica. Si consilierul PSD Vasile Carnariu a intrebat: "Oare cetatenii din Vrancea nu au aceleasi drepturi ca cei judetele Covasna si Harghita, carora presedintele le ofera separat cite un judet? Cine da dreptul unui singur om sa imparta teritoriul Romaniei?". Si consilierii PSD, de obicei tacuti la sedintele de CJ, de asta data au scos "artileria grea" si au sustinut ca se vor lupta pentru pastrarea actualelor limite ale judetului. "Sint ferm convins ca cunoasteti perioada cind Vrancea era in regiunea Galati, cum se dezvolta zona, cum se drijau fondurile. Nu vreti sa intelegeti problemele cetatenilor judetului. Noi ne batem sa apropiem cit mai mult administratia de cetateni si sa pastram acest tinut istoric. Aveti curajul sa mergeti la Andreiasu si sa convingeti pe oricare cetatean daca are o problema sa mearga la Constanta?", a spus Constantin Guguianu (PSD). Emilian Diaconu a raspuns, spunind ca "cit timp vreti sa organizati un referendum ca sa va faceti propaganda politica pe bani publici noi nu vom fi de acord cu acest lucru". "Sintem impotriva referendumului pe baza unei legi. Apoi nu este un proiect clar, e o negociere, nu stim ce va prevedea, poate va fi la Focsani capitala, nu stim ce va fi. Facem referendum pe discutii de la TV? Stim noi ca nu va fi mai bine pentru Vrancea? Duceti lumea in eroare, ca se vor intimpla numai nenorociri, stiti dvs ca angajatii CJ vor fi dati afara?", a completat si Corneliu Negru. Eduard Lambrino, liderul grupului PNL din CJ, a spus ca e nevoie de un studiu de impact, intrucit prin desfiintarea CJ, a Prefecturii si a institutiilor deconcentrate, functionari vor fi pusi pe drumuri.


6 miliarde de lei vechi pentru scrutin


Dupa citeva clinciuri cu Corneliu Negru, care ar fi vrut sa ia din nou cuvintul, presedintele de sedinta, Mircea Diaconu, s-a autodenumit, in gluma, dictator, si a preluat cuvintul, amintind si de perioada pe care a trait-o in timpul regionalizarii comuniste. "Framintarea noastra sincera este ce se va intimpla cu cetateanul. Avem obligatia morala sa-i intrebam daca sint de acord, trebuie sa ii intrebi pe cei pe care ii slujesti. Credeti ca fondurile pe viitor vor ajunge si la noi? Banii in continuare se vor irosi, chiar daca se face aceasta reorganizare, trebuie masuri economice", a spus Diaconu. Intr-un final, dupa lungi discutii, proiectul a trecut cu votul majoritatii PSD-PNL si cu doar patru voturi impotriva, a consilierilor PDL. Prin rectificare bugetara, CJ a alocat 600.000 lei, adica 143.000 euro, pentru organizarea referendumului . De asemenea, primariile Tulnici, Vrincioaia si Cirligele au primit tot ieri, prin repartizare bugetara, 312.000 lei, din rezerva bugetara a judetului.


Prefectura a suspendat hotarirea de referendum


Institutia Prefectului a informat ieri, dupa o conferinta sustinuta de prefectul Ion Oprea, ca a declarat nelegala hotarirea de CJ, in urma analizarii sale sub aspectul indeplinirii prevederilor legale si a atacat-o in instanta de contencios administrativ in vederea anularii. "Pina la solutionarea cauzei, actul atacat , in speta Hotarirea CJ Vrancea nr. 83 din 24 iunie 2011, este suspendat de drept pina la solutionarea definitiva si irevocabila a cauzei", a transmis Prefectura. Prefectul Oprea a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa organizata dupa sedinta Consiliului Judetean, ca referendumul pentru regionalizare este un semn de teama a unora de a nu-si pierde influenta, ferindu-se sa precizeze la cine face referire, ci doar specificind "stiti dvs mai bine". "Mai este si teama unora de a-si pierde anumite privilegii si o anumita putere pe care pot sa o exercite mult mai usor prin ceea ce inseamna functia detinuta, bugetul de care dispune", a declarat Oprea, cu trimitere la "baronul" Oprisan. Oprea a acuzat ca se incearca blocarea punerii in practica a reimpartirii administrative, desi aceasta este necesara. "Cred ca aceasta hotarire nu era apanajul CJ, vorbim de o hotarire de interes national. Sper ca aceasta hotarire sa nu bulverseze viata cetatenilor judetului Vrancea, sa nu agite activitatea primariilor din judet. Daca Institutia Prefectului ataca hotarirea ca fiind nelegala, automat intervine suspendarea, care opereaza si asupra calendarului referendumului", a spus prefectul. Acesta a mentionat ca Romania are nevoie acuta de o noua organizare administrativ-teritoriala, problema care s-a pus cu pregnanta dupa aderarea Romaniei la UE. "S-au demarat studii in acest sens din anul 2001. In 2004 Guvernul a hotarit impartirea in opt regiuni de dezvoltare, iar judetul Vrancea face parte din regiunea de sud-est, numai ca s-a pierdut timp, s-au irosit resurse inutil si ineficient si acum, dintr-o data, lumea pare surprinsa ca se incearca punerea in practica a unei probleme corect identificata inca din anul 2001", a completat prefectul. Acesta a spus ca reorganizareatarii inseamna o crestere a autonomiei locale, descentralizare, prin transferul mai multor atributii catre consiliul local si primarii, debirocratizarea institutiilor si accesarea unor proiecte mai mari la nivel regional. Oprea a spus ca oamenii nu trebuie sa isi faca griji intrucit actele de identitate vor fi realizate si preschimbate tot in judet, iar "Vrancea va ramine tot Vrancea, vrincenii vor ramine tot vrinceni".


CJ s-a grabit sa ceara reprezentanti in Comisia tehnica


CJ a trimis cu o zi inainte de sedinta ordinara de ieri adrese la primarii si institutii din judet prin care se grabea sa ceara reprezentanti pentru a face parte din Comisia tehnica pentru referendum. Multe dintre institutii nu au dat curs solicitarii care stabilea ca termen limita ziua de ieri, ora 10.00. "Avind in vedere termenele scurte de realizare a acestui obiectiv si in vederea constituirii Comisiei tehnice a judetului Vrancea si a Grupului tehnic de lucru pentru coordonarea si urmarirea indeplinirii sarcinilor autoritatilor administratiei publice locale, cu ocazia referendumului local organizat in data de 17.07.2011 in judetul Vrancea va solicitam ca pina vineri 24.06.2011 orele 10.00 sa desemnati un reprezentant care sa faca parte din Comisia tehnica", au transmis Marian Oprisan, presedintele CJ si secretarul judetului, Raluca Dan.


PNL: "Ee nevoie de descentralizare, dar nu de azi pe miine"


Liberalii vrinceni considera necesara reorganizarea teritoriala si sustin ca sprijina acest demers insa numai daca este facut tinind cont de opinia poporului si bazat pe studii de impact. Consilierul judetean PNL, Fevronia Stoica, a precizat intr-o conferinta de presa organizata ulterior sedintei de CJ, ca si-ar dori ca referendumul sa nu mai aiba loc, prin prisma retragerii proiectului de reimpartire in 8 judete mari si 2 mici anuntat de presedintele Basescu. "Daca se amina referendumul este rea vointa. Am vorbit cu cei de la UDMR, care nici ei nu sint de acord cu impartirea teritoriala. Ce a facut Basescu prin acest proiect se numeste lovitura de stat, vrea anularea alegerilor din 2008, prin desfiintarea judetelor. Va trebui sa iesim in strada. As vrea sa stiu daca dl Alin Trasculescu este de acord cu desfiintarea judetului Vrancea", a declarat Nini Sapunaru, presedintele PNL. "Cind sint atitea in tara, asta seamana cu baba se piaptana. Colegii din PD nu se pot desprinde de corul antic. Le-am cerut sa vedem si noi un proiect si nu ne-au aratat nimic. Sper sa ni se ia obiectul muncii, acest referendum. Este nevoie de descentralizare, trebuie sa desfiintam comunele mici, sintem constienti de lucrul acesta, dar nu sa o facem de azi pe miine", a spus Fevronia Stoica.


Trasculescu: "Cu ce m-a ajutat mindria de vrincean"


De cealalta parte, liderii PDL sustin ca regionalizarea nu ar insemna desfiintarea judetului sau pierderea identitatii zonei. Acestia au motivat necesitatea reimpartirii prin chestiuni de natura economica. "Referendumul CJ este doar o actiune electorala si consider ca ar fi ilegal daca s-ar face. Cu ce m-a ajutat pe mine mindria de a fi vrincean? Ca tot pe ultimele locuri din tara sintem. Se stie ca vrincenii au plecat prin Italia din lipsa oportunitatilor in judet. Consider ca am face parte din regiunea cu cel mai mare potential si inainte de a speria lumea trebuie sa vedem care sint oportunitatile. Judetul Vrancea nu va fi desfiintat, identitatea istorica si a traditiilor va ramine, asa cum au ramas regiunile istorice", a declarat Alin Trasculescu, presedintele PDL . Pedelistii au recunoscut ca la momentul de fata nu exista un proiect al regionalizarii bine stabilit care sa poata fi contestat prin organizarea unui referendum. Razboiul referendumului nu se incheie insa aici, raminind de vazut care vor fi desfasurarile de forte din urmatoarele zile. (Mihaela BESLEAGA, Iulia CRETU)







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 27

Adaugă comentariu
, acum 739405 zile, 8 ore, 49 minute, 51 secunde
Prefectul Oprea este o rusine pentru corpul functionarilor publici. Principala sarcina a dansului este sa verifice legalitatea hotararilor administratiei locale. Ori pana acum a pierdut toate citeste integral
, acum 739405 zile, 8 ore, 49 minute, 51 secunde
I-auziti, la asta, de-si zice democrat liberal: “Cu ce m-a ajutat mindria de vrincean” De cind fug ca potirnichile ca pierd alegerile si nici mortii nu-i mai voteaza, vine si Tralala cu o citeste integral
, acum 739405 zile, 8 ore, 49 minute, 51 secunde
Oprea nu reprezinta interesele cetatenilor vrinceni. El este marioneta portocalie, papusa de cirpa cu care Basescu si Boc sr joaca cu ea orideciteori au chef.
, acum 739405 zile, 8 ore, 49 minute, 51 secunde
Cum poti sa faci o asemenea afirmatie !!!! Unde este istoria neamului nostru de la Baba Vrincioaia pina in ziua de astazi ! Luptele de pe frontul Marasti, Marasesti, Oituz. Chiar nu mai avem nici un citeste integral
, acum 739405 zile, 8 ore, 49 minute, 51 secunde
Votati,dragi vrinceni pe FOTOMODELUL OPRISAN si pe madam STOICA care de la PSD a trecul la PNL ,din rosu s-a facut galbena la fata saraca si care cit a fost senator,nu a fost in stare sa faca o lege citeste integral
, acum 739405 zile, 8 ore, 49 minute, 51 secunde
Dupa ce a luat un picior in CUR de la OPRISAN,tatal PSD-istilor , FOTO-MODELUL din judet si a hotilor de la BUGET,madamSTOICA s-a inscris la SAPUNARU-VAMA,poate mai prinde un OS de ros,caci tare ai citeste integral
, acum 739405 zile, 8 ore, 49 minute, 51 secunde
Asta ai inteles tu din articolul asta ? ca oprea este o rusine ?! nu-i o rusine,este slab. iar tu esti partinitor iar ca analist, cum vad ca te tot dai ,esti un kk-at, o voma.te tot agati de cate un citeste integral
, acum 739405 zile, 8 ore, 49 minute, 51 secunde
Ciine e Oprea? Cel care ia decizii la pahar, si care nu ia nici o masura fara sa se consulte cu Niki Moise,l acolo unde se fac toate calculele pentru Vrancea, la sediul Spitalului Vrancea; acolo unde citeste integral
, acum 739405 zile, 8 ore, 49 minute, 51 secunde
Imi permit sa reamintesc o maxima a acad. Fl. Constantiniu, citez :\"Un popor de oi naste un guvern de lupi\", iar aceasta maxima spune totul despre spectacolul facut pe banii prostilor, adica a citeste integral
, acum 739405 zile, 8 ore, 49 minute, 51 secunde
Daca va obosesc dezbaterile din Consiliul Judetean, un for ales sa decida, in urma unor argumente mai bune sau mai putin bune pe care le aduc alesii, indiferent de culoarea politica si catalogati asta citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.