Ultima oră

SOCANT:Lumea secretă a fetitelor-mireasă: căsătorite de la 5 ani cu bărbati în putere

Ziarul de Vrancea
9 iun 2011 640 vizualizări
Conform site-ului www.realitatea.net traditia se păstrează în multe tări, de la India, Afganistan, Yemen pănă la Etiopia si fetitele sunt folosite ca plată pentru stingerea unei dusmănii sau pentru rezolvarea unei afaceri a familiei.


Sunt măritate cu bărbati de varstă mijlocie sau in varstă pe ascuns, noaptea, un tată amenintand politia că, dacă-l arestează pentru asta, cand va iesi isi va omori fetita care nu i-a respectat dorinta.



Odioasa traditie a ajuns cunoscută in lumea intreagă in urmă cu trei ani, cand o fetită de 10 ani din Yemen, Nujood Ali, a evadat din casa bărbatului ei in varstă de 30 de ani care o bătea si cu care tatăl său o fortase să se mărite. A reusit să ajungă intr-un tribunal si a cerut să fie divortată de sotul ei si cartea cu povestea ei, "Sunt Nujood, am 10 ani si sunt divortată", a fost tradusă in 30 de limbi.


Nu multe fetite măritate de familie după ce abia au invătat să meargă sunt asa de norocoase ca ea, arartă documentarul publicat de National Geographic, majoritatea răman complet needucate si bolnave. Ruperea vaginelor fragile le lasă cu incontinentă pentru toată viata, mor la varste mici din cauza sarcinilor succesive sau, dacă nu mor ele, le mor copii, de care nu stiu să aibă grijă. Numărul lor este estimat la 10-12 milioane in lumea intreagă, desi statele, in general, au legi care interzic căsătorirea copiiilor. "De cate ori il văd, mă ascund. Urăsc să-l văd", spune despre sotul ei Tahani, care avea 6 ani cand a fost măritată cu el, care avea 25 de ani.


în unele cazuri, fetitele răman in casa părintilor pană la pubertate, cand sunt trimise sotilor lor. Sunt bătute de acestia si prea infricosate să fugă, căci, in caz că o fac, sunt amenintate cu moartea. "Nu ati vrea să le incurajati să fugă. Dacă separi o fată de comunitatea in care a crescut, care va fi viata ei. Nu asa schimbi normele sociale, cu forta sau umilindu-i pe oameni, spunamdu-le că-s inapoiati. Am văzut cum o comunitate intreagă poate alege să se schimbe foarte repede. Lucrul ăsta iti dă sperantă", le-a declarat Molly Melching, fondatoarea organizatiei cu sediul in Senegal, Tostan, celor de la National Geographic.


Sursa:www.realitatea.net


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.