Ultima oră

Info-agricol

Ziarul de Vrancea
8 iun 2011 556 vizualizări
Agricultura vrinceana mai asteapta un an scutul antigrindina

Oficialii Directiei Agricole Vrancea cred ca anul viitor, sistemul antigrindina menit sa apere culturile judetului sa fi gata 80%. Potrivit declaratiilor oferite de Costica Neata, sistemul care deserveste Vrancea si Galatiul mai are nevoie de alocari de bani pentru finalizarea a sapte puncte de lansare a rachetelor antigrindina. Banii alocati pentru acest an, un milion lei, fiind folositi pentru realizarea unui centru de comanda. "Statia antigrindina presupune realizarea a sapte puncte, patru in Vrancea si trei in Galati. Cele zece miliarde lei vechi alocati in acest an au fost utilizati pentru realizarea centrului de comanda pentru acest program. Pentru realizarea a sapte puncte de lansare a rachetelor ar fi nevoie de inca 80 de miliarde lei vechi. Cred ca in 2012, sistemul antigrindina va fi 80% realizat", a precizat Neata. Asigurari privind realizarea scutului impotriva ploilor cu gheata au fost date luna trecuta si de ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, aflat intr-o vizita electorala la Tulnici. (I. C.)


Vrincenii au semanat peste 1.200 ha cu plante medicinale


Fermierii vrinceni se asteapta in aceasta toamna sa culeaga roadele muncii lor de pe o suprafata de aproape 100.000 ha de teren. Potrivit unei situatii prezentate de catre oficialii Directiei Agricole Judetene Vrancea, vrincenii au semanat legume pe 5.008 ha, ovaz pe 2.940 ha, orzoaica de primavara pe 4.600 ha, plante de nutret pe 12.442 ha si porumb pe o suprafata de 54.460 ha. Totodata, au fost insamintate cu floarea soarelui 9.167 ha, 600 ha au fost plantate cu cartofi de vara, 1.400 ha cu cartofi de toamna, 178 ha cu sfecla de zahar si 200 ha cu fasole boabe. Cel mai putin au semanat agricultorii mazare, pe 50 ha, sorg pe 10 ha, pepeni galbeni pe 50 ha si pepeni verzi pe o suprafata de 135 ha. Tot pentru anul acesta au fost semanate 1.246 ha cu plante aromatice si medicinale. (D. GANEA)


GAL-urile vrincene au proiecte de peste 10 milioane de euro


în data de 03.06.2011, Comitetul National de Selectie a Grupurilor de Actiune Locala (GAL), a aprobat Raportul de Selectie, in conformitate cu prevederile Manualului de procedura pentru selectia GAL aprobat prin ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 176/2010. Asa se face ca judetul nostru a reusit sa se inscrie cu trei GAL-uri din cele 81 de proiecte eligibile. Astfel, "Tara Vrancei" a obtinut proiecte in valoare eligibila de 3,4 milioane de euro, din care contributia privata va fi de 570.000 de eruo. GAL-ul "Siretul Verde" a obtinut o finantare totala de 3,7 milioane de euro, cu contributie proprie de 879.000 de euro, diferenta fiind asigurata din finantarile FEADR. In cele din urma, GAL-ul "Vrancea de Sud-Est" a obtinut o finantare a proiectelor in suma de 3,8 milioane de euro, cu contributie de 964.000 de euro. Valoarea totala a celor 81 de proiecte solicitate si aprobate este de 226.418. 031 euro. (D. GANEA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.