Ultima oră

ACTUALITATEA-SOCIAL:Seismolog: Un cutremur asemănător celui din Spania s-ar putea produce în Banat

Ziarul de Vrancea
12 mai 2011 508 vizualizări
Conform site-ului www.realitatea.net un cutremur cu magnitudinea de 5,1 s-a produs, miercuri, în Spania, provocănd moartea a peste opt persoane si rănirea a peste 200 de oameni. Seful Centrului de Avertizare Sesismologică, Victorin Toader, a explicat pentru REALITATEA.NET că, seismul, nu foarte mare, s-a produs la suprafată, ceea ce explică numărul foarte mare de victime. în Romănia, Banatul este o zonă în care se produs cutremure la suprafată.

"Cutremurul care s-a produs miercuri in Spania a fost unul de suprafată. Este cunoscut faptul că acest tip de cutremur produce pagube insemnate chiar si la magnitudini mici. Mai mult, dacă seismele se produc in zona de localitate, efectele pot fi devastatoare", a explicat pentru REALITATEA.NET Victorin Toader.


Nici tara noastră nu este scutită de acest tip de cutremure, iar specialistul avertizează că in Banat se pot produce seisme la suprafată, care pot provoca pagube importante. "Acelasi lucru ca si in Spania se poate produce si in zona Banatului", a spus seful Centrului de Avertizare Sesismologică.


Din păcate, in cazul cutremurelor de suprafată nu se pot emite avertizări, pentru că timpii de reactie sunt foarte mici.


în cazul cutremurului din Spania, numărul mare al victimelor s-a datorat si clădirilor vechi care erau in zonă. "în mod normal, dacă imobilele erau bine consolidate, numărul victimelor ar fi putut fi mai mic", a adăugat Victorin Toader.


Cutremurul din Spania este cel mai puternic inregistrat in această tară din aprilie 1956, cand au murit 12 persoane si alte peste 70 au fost rănite in mai multe orase din regiunea Granada, in Andalusia.


Seful Centrului de Avertizare Sesismologică a reamintit că o situatie asemănătoare a avut loc in Italia, in aprilie 2009, cand s-a produs un cutremur de 6,3, la suprafată, si care a produs pagube insemnate. Seismul produs atunci in centrul Italiei, in orasul L\'Aquila, s-a soldat cu peste 150 de morÃi ºi 1.500 de răniÃi. Cutremurul a lăsat aproximativ 50.000 de persoane fără locuintă. Acesta a fost cel mai grav seism care a afectat Italia in ultimii zece ani.


Sursa:www.realitatea.net


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.