Ultima oră

Cutremur de 4,9 grade in aceasta dimineata

Silvia Vrînceanu Nichita
30 apr 2011 979 vizualizări
Un cutremur de 4,9 grade a avut loc in zona seimica Vrancea, mai exact la granita dintre muntii Vrancei si cei ai Buzaului, la numai 15 kilometri de comuna Nereju. Seismul s-a produs la 137 de kilometri adincime, la ora 5.24 (2.24 UTC), fiind resimtit în mai multe orase, inclusiv in Bucuresti.

Si in Vrancea seismul a fost resimtit de catre oamenii mai sensibili, care s-au trezit din somn in urma trepidatiilor. Deocamdata nu au fost raportate pagube materiale in judet. Potrivit site-ului Institutului NaÃional de Fizica a Pamintului, epicentrul seismului a fost la o adincime de 137 de kilometri, in apropiere de localitatea montana Gura Teghii, situata in judetul vecin Buzau. In ultima perioada, in aceasta zona a fost inregistrata o intensificare a activitatii seismice. Initial, magnitudinea cutremurului a fost estimata la 5,5, insa Institutul National de Fizica a Pamantului a revenit cu valoarea de 4,9 grade pe scara Richter. Potrivit INFP, cele mai apropiate localitati de epicentrul seismului au fost Gura Teghii (5 km), Lopatari (9 km), Nereju (15 km), Manzalesti (16 km) si Siriu (20km). "Este vorba de un cutremur vrincean, care se produce aproximativ la un an-doi interval. Chiar ne asteptam din punctul asta de vedere sa apara un cutremur de magnitudine peste 5. E posibil sa fie si replici, insa cutremurele vrincene au o caracteristica: replicile sint mai mici ca magnitudine si mai putine ca numar decit cutremurele de suprafata", a declarat pentru Realitatea Mircea Radulian, director stiintific la Institutul National pentru Fizica Pamantului. Seismologii spun ca, desi acitivitatea seismica s-a intensificat in Vrancea, nu este cazul sa intram in panica, intrucit astfel se elibereaza energia seismica acumulata in interiorul scoartei terestre. Ultimul cutremur semnificativ a avut loc in 17 aprilie 2011, inregistrindu-se 4 grade pe scara Richter.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.