Ultima oră

TOP STIRI: Risc nuclear maxim: Radiatiile de la Fukushima s-au dublat, Japonia a cerut ajutor internaitonal

Ziarul de Vrancea
14 mar 2011 419 vizualizări
Conform site-ului www.realitatea.net Japonia a cerut oficial ajutorul Agentiei Internationale pentru Energie Atomică. Radiatiile detectate luni la uzina nucleară Fukushima, unde trei reactoare au probleme cu sistemul de răcire, riscănd o topire a miezului nuclear, sunt de două ori mai mari decăt maximul înregistrat pănă acum, anuntă agentia Kyodo, care citează operatorul centralei, Tokyo Electric Power (Tepco).

Japonia a cerut oficial Agentiei Internationale pentru Energie Atomică să trimită o echipă de experti pentru a o ajuta in actuala criză nucleară, a anuntat seful AIEA, Yukiya Amano, relatează Jakarta Globe.


Temerile legate de o topire partială la centrala nucleară Fukushima par să crească, agentia Kyodo informand că barele de combustibil de la reactorul 2 sunt din nou total expuse.


Anterior s-a inregistrat o situatie similară, barele de combustibil stand expuse 2 ore si jumătate. După aceea, autoritătile au anuntat că nivelul apei in reactor a crescut din nou la 2 metri.


Aceste incidente intervin ca urmare a defectării sistemelor de răcire ale reactoarelor, din cauza seismului din 11 martie. Specialistii incearcă să răcească reactoarele cu ajutorul apei de mare, o solutie pe care multi observatori o consideră ca ultimă solutie.


Radiatiile detectate luni la uzina nucleară Fukushima, unde trei reactoare au probleme cu sistemul de răcire, riscand o topire a miezului nuclear, sunt de două ori mai mari decat maximul inregistrat pană acum, anuntă agentia Kyodo, care citează operatorul centralei, Tokyo Electric Power (Tepco).


Nivelul apei din reactorul 2 al centralei a scăzut semnificativ luni, lăsand expuse barele de combustibil nuclear timp de două ore si jumătate. Populatia de pe o rază de 20 de kilometri din jurul centralei a fost deja evacuată, iar centrele de evacuare au inceput să primească stocuri de iod.


Riscurile pentru sănătatea publică in urma scurgerilor radioactive produse in centrale nucleare din Japonia sunt minime, a apreciat luni Organizatia Mondială pentru Sănătate (OMS), in conditiile in care ingrijorările cresc in fata amenintării nucleare.


"Din cate stim in acest moment privind nivelul de radioactivitate, riscurile pentru sănătatea publică sunt minime pentru Japonia", a declarat un purtător de cuvant al OMS, Gregory Hartl.


"Acest lucru inseamnă că, dacă cineva este afectat, riscurile nu sunt foarte mari", a precizat el.


Hartl a subliniat că "foarte putine" radiatii "au scăpat din vaporii" reactoarelor nucleare avariate in Japonia. "în plus, toată lumea era deja evacuată" atunci cand au fost inregistrate incidentele, a adăugat el.


Conform OMS, pentru moment, 22 de persoane care locuiesc in apropierea centralelor nucleare au inregistrat "niveluri reduse de radiatie".


Japonia incearcă să evite un accident nuclear major, după noi explozii la centrala Fukushima, avariată in urma celui mai puternic seism din istoria sa, urmat de un tsunami devastator.


Sursa:www.realitatea.net


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.