Ultima oră

Valica Epure, revolutionar sub acoperire

Silvia Vrînceanu Nichita
22 dec 2010 7013 vizualizări
Printre revolutionarii cu certificat din decembrie 1989 se numara si o serie de vrinceni a caror prezenta pe lista eroilor revolutiei este cel putin surprinzatoare u printre acestia se afla si omul de afaceri Valica Epure, recunoscut de seful statului ca Luptator pentru Victoria Revolutiei din Decembrie 1989 - Remarcat prin Fapte Deosebite abia in anul 2000 u Valica Epure a refuzat sa ne spuna in ce oras a facut revolutia u ca urmarea a legii nr. 341/2004, numarul de revolutionari s-a redus cu 40%

21 de ani au trecut de la evenimentele din decembrie 1989, cind peste 1.000 de oameni si-au pierdut viata si alte citeva mii au fost ranite de inamici neidentificati. Daca a fost sau nu a fost revolutie la Focsani nu se stie cu exactitate. Ce se stie insa este ca avem peste 250 de revolutionari in si din judet care beneficiaza de privilegii oferite de stat pe motiv ca si-au pus in pericol viata in acele zile tulburi. In ultimii 20 de ani s-a vorbit de o adevarata "industrie a revolutionarilor". Chiar si revolutionarii s-au contestat intre ei si nu au ezitat sa-si spele rufele in public. Cei care au fost cu adevarat in primele rinduri se rusineaza acum de teama sa nu fie confundati cu impostorii, in vreme ce altii, cum ar fi poetul disident Liviu Ioan Stoiciu, au refuzat constant certificatul de revolutionar. Putini stiu ca printre cei care au obtinut un certificat de revolutionar se numara si omul de afaceri Valica Epure, cunoscut mai ales pentru afacerile controversate facute cu statul pe vremea guvernarii PSD. Acesta a obtinut certificat in anul 2000 dar nu si-a mai preschimbat documentul aducator de privilegii. Si Eugen Stoianof, fostul sef al Centrului Creatiei Populare, se numara printre revolutionari, ca si o serie de fosti militari, preoti si magistrati. Un alt revolutionar vrincean este cunoscutul realizator de emisiuni radio Titus Andrei, nascut la Maicanesti, care s-a remarcat la evenimentele derulate la radiodifuziune.Ca sa va dati seama cit de profitabil este sa fii revolutionar, numai din recalcularea indemnizatiei pe ultimii 10 ani, unul din revolutionarii vrinceni, Constantin Craciun, autointitulat "Taranul sarac din Uniunea Europeana", a primit anul acesta suma de 142.000 de lei de la stat, in urma unui proces declansat impotriva Guvernului. In fiecare an, indemnizatiile de revolutionar se ridica la 100 de milioane de euro.


Revolutionarul Valica Epure


In Vrancea au fost declarati oficial in ultimii 20 de ani peste 250 de revolutionari, insa pe ultima lista, ca urmare a reinnoirii certificatelor prin Legea 341/2004, au mai ramas in jur de 120. In afara de cele 11 persoane care au platit cu viata si cei 13 raniti, cei mai multi de Armata, despre restul se poate spune ca sint norocosii Revolutiei Romane. Lista revolutionarilor este surprinzatoare pe alocuri, intrucit, in afara celor pe care ii vedem adesea la comemorarea eroilor, apar si alte nume mult mai cunoscute publicului vrincean din cu totul alte posturi. Un nume surpriza este cel al omului de afaceri Valica Epure, un croitor convertit de tranzitie in viticultor, constructor si investitor imobiliar, care a fost un un privilegiat al guvernarii PSD, timp in care a facut nenumarate afaceri cu statul, a mers in vizite in strainatate alaturi de presedintele Ion Iliescu, ba chiar seful statului i-a vizitat fabrica de confectii textile din Focsani. Fost salariat in Cooperatie, Valica Epure a fost vazut la vremea respectiva ca un protejat al fostului general SRI Gioni Popescu, pentru ca acum sa-l gasim de partea cealalta a baricadei. "Dl Epure Valica este posesor al titlului de Luptator pentru Victoria Revolutiei din Decembrie 1989 "" Remarcat prin Fapte Deosebite, in temeiul Legii nr. 42/1990, fapt atestat cu certificat nr. 12.400, titlu acordat prin Decret al Presedintelui Romaniei nr. 37/2000. Mentionam faptul ca sus "" numitul nu a depus dosar de preschimbare a certificatului doveditor obtinut in temeiul Legi nr.42/1990, conform prevederilor Legii nr. 341/2004", se arata in raspunsul furnizat redactiei noastre de Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor. Pentru a-si preschimba certificatul, Valica Epure ar fi trebuit sa vina iar cu dovezi privind implicarea sa in reusita revolutiei si mai are timp pina in luna ianuarie sa-si preschimbe actele. Valica Epure, fiul lui Stoian si Tudorita, nascut in comuna Poiana Cristei, nu s-a raliat nici unei asociatii a revolutionarilor vrinceni ci a fost girat ca luptator revolutionar din partea L.N.L.V.R.D. \'89 C.E.M Bucuresti. Curiosi sa aflam unde s-a remarcat Epure ca revolutionar cu merite deosebite l-am sunat pe omul de afaceri. Acesta a refuzat sa ne spuna macar orasul unde "a facut revolutia", spunind doar ca este internat in spital. Epure a recunoscut ca e posesor de certificat si a tinut sa adauge ca nu s-a folosit de document "pentru absolut nimic". ZdV a cerut accesul la dosarele citorva revolutionari, insa Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR), institutie aflata in subordinea Guvernului, a refuzat pe motiv ca "nu reprezinta informatii de interes public".


Cum s-a obtinut titlul de revolutionar


Numarul revolutionarilor este contestat chiar de unele autoritati ale statului intrucit au existat mai multe situatii in care s-a dovedit ca posesorii de certificare nu au participat de fapt la evenimente, unii facind revolutia in puscarie, potrivit unor dezvaluiri facute de PRO Tv. Numarul de revolutionari a crescut exponential in ultimii ani, de la 3.000 la inceputul anilor "â„¢90, la 19.000 in 1997 si mai bine de 30.000 inainte de aparitia Legii nr. 341/2004, prin care s-au preschimbat certificatele. In Vrancea, de exemplu, la inceput au fost doar 12 revolutionari, pentru ca pina in 2004 numarul acestora sa depaseasca 250. Ilie Dragulin, seful Serviciului de Monitorizare din SSPR, spune ca prin Legea nr. 341/2004 numarul revolutionarilor a scazut cu 40% pentru ca "unii nu au mai avut curajul sa ceara reinnoirea certificatelor". Chiar daca nu au certificat de tip nou, nimeni nu le ia calitatea onorifica de revolutionar decit daca se dovedeste ca a fost obtinuta prin frauda. Diferenta este ca nu mai primesc indemnizatii si alte privilegii materiale.

Oficialii SSPR admit ca eventualele fraude s-au facut in mod facil. Ca sa obtii titlul de revolutionar e nevoie de citeva declaratii, dupa cum spune Ilie Dragulin: "trei declaratii de martor, o asociatie care-si asuma responsabilitatea ca documentele sint reale si ca respectivul a fost la revolutie si documente de la institutii ale statului ca revolutionarul a fost acolo, ca a aparat cu arma in mina o institutie, ca a condus un grup". Asa se face, de exemplu, ca in dosarele mai multor revolutionari apare o adeverinta emisa in 2005 de seful statiei CFR Focsani, potrivit careia in gara "s-au desfasurat o serie de actiuni revolutionare ce au asigurat buna desfasurare a activitatii feroviare".


Povestea saracului revolutionar bogat


La ora actuala, doi revolutionari vrinceni au dat in judecata Guvernul iar unul dintre ei a obtinut o recalculare a indemnizatiei reparatorii, intrindu-i in cont aproape 1,5 miliarde de lei vechi. Este vorba despre Constantin Craciun, fermierul autointitulat "Taranul sarac din UE", care are o pensie lunara de peste 3.000 de lei. Craciun spune ca merita fiecare ban pentru ca si-a riscat viata, mergind la revolutie "cu miinile goale". "Daca revolutia era infrinta nu se termina asa cu noi", spune Craciun. Zice ca a aparat gara, puturile de apa si a intrat in sediul Militiei si Securitatii alaturi de fratii Doru si Gabriel Pavaloaie, Ion Crihan si alti revolutionari, unde au "negociat cu conducerea operativa" si au inventariat armamentul. "Revolutia a inceput la Focsani pe 22 decembrie 1989, la Casa de Cultura, cind s-a alarmat tineretul, Puiu Siru si citiva tineri au scos afara sonorizarea. Fratele meu era seful Garzilor Patriotice si facea ordine, lumea era imbulzita in fata sediului CJ. Eu venisem sa fac cumparaturi pentru inmormintarea unei matusi si, impins de multime, am ajuns in sediul palatului administrativ, unde era o mare harababura. O serie de oameni spargeau frigiderele cu rangile, altii trageau de perdelele sa le fure, la fel cu televizoarele. Am ajuns acasa peste citeva zile, pentru ca putini erau lucizi in zilele acelea", isi aminteste revolutionarul, in fapt o poveste repetata cu mici variatiuni de toti. Craciun spune ca s-a folosit de toate privilegiile oferite de stat. A luat inclusiv un hectar de teren, insa crede ca "stimulentele materiale" palesc in fata libertatii cistigate atunci. "Avantajele revolutiei sint ca sintem liberi. Eu sint fericit ca voi lasa in urma mea o amintire placuta la generatiile care vin. Trecutul intotdeauna a avansat viitorul", filosofeaza el. Cit despre falsii revolutionari, spune ca acestia au fost cernuti. "Ne-au verificat dosarele in trei faze. Au fost multi care se considerau revolutionari dar de fapt nu erau sau au fost doar gura casca. Revolutionari sa fie doar cei care au infruntat pericolul securitatii, a teroristilor", mai spune revolutionarul Craciun . Daca sint mai revolutionari cei care au luptat inainte de fuga lui Ceausescu, Craciun nu stie sa spuna. Nu are indoieli, e sigur ca a fost revolutie si la Focsani. (Silvia VRINCEANU


Ce privilegii au luptatorii din revolutie


De-a lungul anilor, cei care au raspuns de problemele revolutionarilor, dar si guvernele care s-au succedat la putere au avut grija sa creasca lista privilegiilor celor care poseda un certificat. Anual, in jur de 100 de milioane de euro merg pentru plata acestor drepturi.

Iata numai o parte din privilegiile obtinute de revolutionari:

- indemnizatii si/sau pensii lunare cuprinse intre 1.700 si 3.000 de lei;

- scutirea de la plata taxelor si impozitelor pentru o locuinta si terenul aferent acesteia, dar si pentru autoturisme;

- prioritate in asigurarea unei locuinte sociale si o chirie la limita minima prevazuta de lege;

- cumpararea sau inchirierea cu prioritate, fara licitatie, din fondul de stat, a unui spatiu comercial sau teren de minim 100 mp;

- acordarea gratuita de proteze medicale;

- accesul gratuit al copiilor la crese si gradinite, precum si asigurarea gratuita a rechizitelor pentru copiii scolari;

- acordarea unei subventii de stat egale cu 50% din dobinda aferenta unui credit bancar de pina la 20.000 euro pentru cumpararea sau construirea unei locuinte;

- atribuirea in proprietate si cu clauza de neinstrainare timp de 10 ani de la data dobindirii, a 10.000 mp de teren in extravilan si 500 mp de teren in intravilan - acesta din urma pentru destinatia de locuinta;

- atribuirea in proprietate, fara plata, a locului de veci;

- accesul gratuit la tratamente si medicamente in spitale, policlinici si statiuni;

- transportul urban gratuit cu mijloacele de transport in comun si, anual, 12 calatorii gratuite pe calea ferata, la clasa I, dus-intors, inclusiv pentru membrii familiei;

- pensionarea cu 5 ani inainte de implinirea virstei standard;

- scutirea de la plata taxei radio-tv;

Drepturile sint monitorizate atit de Institutia Prefectului cit si de Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, insa ambele institutii au refuzat sa ne ofere o situatie nominala cu privire la aceste privilegii.


Iata lista revolutionarilor cu domiciliul in judetul Vrancea, asa cum a rezultat dupa modificarile legislative din 2004. Citiva dintre revolutionari au intrat deja in lumea celor drepti:

AGACHE VASILE

ANDREICA FLORIAN

ANDREIU CONSTANTIN

ANGHEL ION

APOSTOLIE LENUÃA

APOSTU VALENTIN

BALAN ION

BANEA NARCIS

BARBU ªTEFAN

BĂ’JENARU VICTOR

BîRLĂ’ NECULAI

BLĂ’NARU MIRCEA

BLENDEA LĂ’ZĂ’RICĂ’

BOBOCEA MARIAN

BOBOCEA MIRCEA-CONSTANTIN

BOBOLEA LIVIU

BOGDAN VASILE

BOªTIOG NECULAI

BRATU VASILE

BURLUI NECULAI

CATANĂ’ MARIA

CHELARU CORNEL

CHIHU LALI-MANOLE

CHIOVEANU VIOREL

CHIRCU ANGHELUªA

CHIRIC ION

CIULIN MIHAELA

CIURUMELEA MARIA

COJOCARIU MARIAN

COSTACHE AUGUSTIN

CRĂ’CIUN CONSTANTIN

CRIHAN ION

DAVID ADRIAN

DAVID ªTEFAN

DAVID VASILE

DIACONU CODRUÃ

DIACONU VASILE

DIACONU-AGRECE LIVIU

DUMITRESCU CRISTIAN-SORIN

ENE IONEL

ENE MARIANA

FARCAª GHEORGHE-FLORIN

GAFTON IOAN-VASILE

GHIMPU VASILE

GHINEA ION

GHIRONTE IONEL

GINGHINĂ’ MARIAN

GIURGEA AUREL

GîRLEANU MARIAN

GOGA DANIELA

GOGU GHEORGHE

HANGANU GHEORGHE

IANOVICI CONSTANTIN

IONESCU DĂ’NUÃ

IORGA GHEORGHE

ISAC IONEL

IVAN GHEORGHE

IVANCIU GELU

LADARU CULIÃƒĂ’

LUPU VICTOR

MANEA NELU

MANTA GEORGE

MARIAN GHEORGHE

MARIN DUMITRU

MATEI ALEXANDRINA

MATEI SERGIU

MICU COSTEL

MILANOVICI IONEL

MOLEA ADRIAN-OVIDIU

MORARU LUCIAN

NACU IONEL

NEAÃƒĂ’ MARICEL

NEGOESCU NASTASIA

OLARU CORNELIU

OLTEANU MARICEL

ONIÃƒĂ’ VALENTIN

PANĂ’ ION

PANTELIMON SIMION-SORINEL

PAVEL ªTEFAN

PĂ’VĂ’LOAIA GABRIEL

PĂ’VĂ’LOAIE DORU

PELIN ADRIANA-MARILLENA

PENTELIUC MIRCEA

PETREA PETREA

POPESCU VICTOR

POSTOVARU ILIE

PRICOP DUMITRU

PUIU CORNELIU

RACU VASILE

ROªU TRANDAFIR

ROTARU IONEL

SANDU NECULAI

SÁNTA ATILLA

SÃ"šRBU VICTOR

SCORÃEANU VIOREL

SERGHI IOAN

SILIVESTRU OFILIA

SMEU PETREA

SPULBER VASILE

STOENESCU GABI

STOIAN VASILE

STOIANOF EUGEN-DĂ’NUÃ

STOINESCU COSTEL

STRAT GEORGICĂ’

TĂ’BĂ’CARU MARIAN

TESCARU VALERIU

TIELLER ªTEFAN

TOADER ADRIAN

TRANDAFIR COSTICĂ’

TUVENE DORICĂ’

ÃURCANU VASILE

USTUROIU PARASCHIV

VASILE PETRU

VIDRAªCU VASILE

VOICU FLORICA

VOICU IOSEF



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 19

Adaugă comentariu
romeo, acum 2729 zile, 5 ore, 44 minute, 42 secunde
Sunt oamenii lui ptzarel, plecat din Tecuci : 1.) Seful facultatiilor de la Baile Herculane, unde venea in Bucuresti (cu sotia asistenta medicala, transformata in profesoara la facultate) ? La ce citeste integral
, acum 739417 zile, 12 ore, 55 minute, 36 secunde
Eu nu inteleg un lucru si imi pun intrebarea: Acesti revolutionari, pt ce au iesit in acele zile sa lupte impotriva sistemului dictatorial? Pentru privilegii despre care nu stiau ca vor urma,sau sa citeste integral
, acum 739417 zile, 12 ore, 55 minute, 36 secunde
Draga Silvia Vranceanu, acum ai inteles de ce eu si dl. Liviu Ioan Stoiciu nu am cerut certificat de revolutionar? am fi fost confundati cu toate puslamalele astea care spun ca au facut revolutia in citeste integral
, acum 739417 zile, 12 ore, 55 minute, 36 secunde
HALAL POMANA SA VA FIE NU PIC RUSINICA A-TI PROFITAT DE AVANTAJE ....NU GLUMA EROILOR DE 2 LEI.....
, acum 739417 zile, 12 ore, 55 minute, 36 secunde
Este atat de interesant cum si in ce conditii s-au acordat aceste Carnete de \"REVOLUTIONAR\" !!! ma uitam pe lista afisata si observ nume care nu au avut nici o implicare in \"revolutia\" din 89.Sunt citeste integral
, acum 739417 zile, 12 ore, 55 minute, 36 secunde
Pe langa Gabi Stoenescu mai e si tac'su Nicu Stoenescu, netrecut pe tabelul asta, dar si militienii Didi Dajenaru si Adrian David. Primul era dislocat in multime de catre Securitate iar al doilea a citeste integral
, acum 739417 zile, 12 ore, 55 minute, 36 secunde
nu am citit toate comentariile,fiecare-si spune parerea,asa mi-o spun si eu.Cred ca toti romanii meritau certificate de revolutionari,unclusiv cei care stateau un casa ,se stie ca unele persoane au citeste integral
, acum 739417 zile, 12 ore, 55 minute, 36 secunde
da, revolutionari... multi am iesit in strada in acele zile, chiar copii fiind, pentru ca nu stiam ce se intampla si eram curiosi. multi am stat pe langa filtrele de focsaneni inarmati care erau la citeste integral
, acum 739417 zile, 12 ore, 55 minute, 36 secunde
Unul dintre cei mai inraiti puscariasi IONESCU DANUT alias PISICU impreuna cu hotul hotilor ANDREICA FLORIAN au plecat la bucuresti sa fure de prin magazinele si sediile devastate iar acum beneficiaza citeste integral
, acum 739417 zile, 12 ore, 55 minute, 36 secunde
Subiectul poate fi numit tardiv dar foarte interesant ! Pentru acest lucru Felicitari D-na Vranceanu !Sunt diferite comentarii, in mare parte obiective. Procedurile de acordare a certificatului de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.