Ultima oră

Vinzarea brazilor, o afacere care merge bine la ¦ crenguta

Doina Ganea
16 dec 2010 940 vizualizări
Pe piata, brazii se vind la preturi intre 50 si 150 de lei, in functie de inaltime si de desimea crengilor u pensionarii se multumesc si cu citeva crengute de brad, la 4-5 lei bucata u viscul se vinde cu 10 lei

In aceasta saptamina, Piata Moldovei a fost asaltata de comerciantii de brazi, care mai de care mai frumosi, mai proaspeti si mai « bogati ». Focsanenii care doresc sa aiba o atmosfera traditionala de Craciun vor scoate din buzunare cel putin 50 lei pentru pomul de iarna. Pretul brazilor variaza in functie de inaltime si desimea crengilor, un brad de circa 2,5 -3 metri ajungind, cu tot cu suport, pina la 150 lei. Brazii mai saracuti si de talie mica pornesc de la 30-50 lei, insa majoritatea nu sar de 500 mii lei vechi. De altfel, acestia erau si preferatii cumparatorilor, fiind mai accesibili si mai usor de imbodobit. In aceasta iarna focsanenii pot alege si brazi deja « impodobiti » cu conuri naturale, chiar daca mai saraci in crengute. Pretul lor era destul piperat, in jurul a 80 lei. Pe de alta parte, focsanenii fara posibilitati materiale isi pot impodobi casa cu crengute de brad, la 4-5 lei bucata, in functie de marime. Oferta pietarilor de sarbatori contine si crengute de visc, la 10 lei. Comerciantii nu se lauda insa cu vinzari foarte mari pentru ca, mare parte din focsaneni doar testeaza piata, in speranta ca preturile vor scadea in apropierea Craciunului. Cu toate acestea, doar pretul pomilor de dimensiuni mari, risca sa scada drastic in urmatoarele zile, avind in vedere ca acestia nu sint atit de cautati de focsanenii care stau la bloc. « I-am luat la inaltime, nu la bucata. Dar uitati ce frumosi sint. 500 de mii pentru cine intreaba ! », spunea ieri un comerciant, in incercarea de a-si vinde marfa. In timp ce pe piata brazii de talie medie se vind destul de scump, la ocoalele silvice private si obsti pretul este mult mai mic si poate fi negociat. Majoritatea brazilor ajung insa tot la comerciantii care incearca sa-i vinda pe piata, desigur, cu adaos. Directia Silvica Vrancea a anuntat ca va taia 12.000 brazi. Conform reprezentantilor institutiei, la perioada de criza si preturile au fost mai mici. Pentru brazii de 1,5 - 2 metri, pretul este de 30 lei plus TVA, iar pentru cei intre 2 si 3 metri pretul a fost stabilit la 40 de lei plus TVA. Pentru populatie, brazii sint mai ieftini, 25 lei la prima categorie si 30 de lei pentru a doua. Chiar daca ieri in piata erau mai mult vinzatori decit cumparatori, perioada urmatoare este insa determinanta pentru cererea de brazi. In plus, concurenta isi va spune cuvintul fiindca in ultimii ani au aparut in piete si specii de conifere mai rare, aduse de peste hotare, dar si brazi pentru ecologisti, din plastic. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.