Ultima oră

Noi lucrari de consolidare pe riul Siret

Doina Ganea
11 dec 2010 1438 vizualizări
Eroziunea malurilor determina lucrari de consolidare de zeci de milioane de lei

Executivul a alocat 20 de milioane de lei pentru lucrarile de consolidare a malurilor pe riul Siret, in dreptul localitatii Suraia. Din aceasta suma, primele 4 milioane, alocate in 29 septembrie printr-o hotarire de guvern au fost cheltuite pentru demararea lucrarilor si crearea studiului de fezabilitate. Ieri, prefectul Ion Oprea insotit de primarul comunei Suraia, Vasile Grosu, constructori proiectanti, precum si o serie de sefi de institutii avizate, printre care si beneficiarul lucrarii, directorul Sucursalei de Gospodarire a Apelor Vrancea, Doina Vraciu, a fost prezent in teren la verificarea stadiului lucrarilor de consolidare a malurilor Siretului. Conform beneficiarului lucrarii, investitia s-a realizat la solicitarea locuitorilor comunei Suraia, speriati de ruperea unor maluri ale Siretului. "Este un proiect de consolidare a malurilor pe o suprafata de 2500 ml, proiect demarat la 29 octombrie si care are termen de finalizare 10 luni. Valoarea integrala a proiectului este de 20 de milioane de lei din care intr-o prima faza au fost alocati 4 milioane, urmind ca restul sa fie repartizati pe masura realizarii lucrarii. A fost aleasa o solutie in functie de banii alocati. Initial s-a propus o consolidare cu roca, dar fiindca trebuia adusa de la Constanta s-au facut niste calcule si s-a preferat o alta solutie mai ieftina si mai la indemina. Banii au fost alocati de guvern la solicitarea comunitatii din Suraia. Acum, prioritatea in astfel de finantari o constituie salvarea de vieti omenesti si locuinte, inaintea terenurilor agricole. Se vede cit de aproape s-a produs eroziunea de locuintele oamenilor. S-a macinat cam 55 de metri din mal in adincime si nu stim la o viitura ce surprize mai poate sa ne rezerve Siretul", ne-a declarat directorul SGA Vrancea, Doina Vraciu. Potrivit specialistilor, malurile vor fi consolidate cu piatra de riu, saci de nisip asezati pe paturi de nuiele, totul stratificat. Desi pina acum s-a inceput lucrul la 500 m de eroziune, ieri se putea vedea cum cursul Siretului fusese usor deviat. Reprezentantii firmei care realizeaza lucrarea, SC Dimar SRL, s-au angajat sa finalizeze investitia la termen. "Am venit sa vedem stadiul lucrarilor, deocamdata sintem multumiti si mai ales am stat de vorba cu constructorul care ne-a promis ca va respecta termenul stabilit. Banii vor veni anul viitor in primul si al doilea trimestru", a dat asigurari prefectul Ion Oprea. La Suraia nu este singura lucrare de consolidare a malurilor de riuri din judetul nostru, lucrari fiind inclusiv pe Valea Rimnicului. (Doina GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.