Ultima oră

140 de monumente in suferinta: casele care pling!

Ziarul de Vrancea
30 nov 2010 6853 vizualizări
In jur de 140 de case boieresti si alte cladiri vechi din Focsani, aflate intr-o suferinta grava, ar putea deveni monumente istorice si astfel protejate, potrivit propunerilor facute in studiul istoric aferent noului Plan Urbanistic General al Focsaniului u arhitectul Andrei Multescu a batut orasul in lung si in lat pentru a identifica cele mai frumoase cladiri ale urbei scapate ca prin minune de sistematizarea comunista u arhitectul face lobby pentru ca acestea sa fie puse in valoare de catre edilii orasului u daca nu vor fi clasate cit mai curind, casele vechi risca sa dispara definitiv, asa cum s-a intimplat si cu fosta autogara a Focsaniului

Sistematizarea comunista a distrus aproape iremediabil identitatea arhitecturala a orasului Focsani, ca mic tirg negustoresc de cimpie, facind loc cartierelor de blocuri cenusii specifice "epocii de aur". Peste 140 de cladiri vechi au fost insa inventariate recent in vechiul Focsani si ar putea fi incluse pe lista monumentelor istorice dupa aprobarea noului Plan Urbanistic General al municipiului Focsani, document finalizat in luna octombrie si aflat la avizare la Agentia pentru Protectia Mediului Galati. Studiul istoric general de fundamentare a Planului Urbanistic General al Municipiului Focsani, realizat de arhitectii bucuresteni Andrei si Anca Multescu, propune o extindere destul de generoasa a listei monumentelor istorice cu cladiri reprezentative pentru oras, care au scapat in mod inexplicabil specialistilor care au intocmit precedenta lista. Arhitectul Andrei Multescu spune ca aceasta ar putea fi o sansa ca vestigiile vechiului oras sa fie pastrate, reabilitate si puse in valoare pentru a se mai salva cite ceva din identitatea orasului.

Astfel, pe linga foarte multe case negustoresti de la inceputul secolului trecut, s-au propuns pentru protejare atit Atelierele Comunale de pe strada Magura, unde in prezent functioneaza depozitul firmei Metale International, una dintre putinele cladiri industriale istorice, turnul de apa de pe strada Vrancei, Palatul Administrativ si Casa de Cultura a Sindicatelor, ca imobile reprezentative pentru anii 70-80 ai secolului trecut, cit si o circiuma pe coltul strazii cu fundatii din piatra taiata. Daca alesii locali vor fi de acord, pe lista monumentelor ar putea fi reintrodusa si cladirea in care functioneaza sediul PSD Vrancea de pe strada Republicii si care a fost declasata abuziv. Cel mai important monument al municipiului ar trebui sa fie insa Piata Unirii cu gradina sa publica, legata de Unirea Principatelor, evenimentul istoric cel mai important din istoria Focsaniului, insa nu se stie cum va arata dupa incheierea lucrarilor de reabilitare.


In cautarea identitatii pierdute


Fara indoiala, arhitectura imobilelor dintr-o comunitate spune foarte multe despre identitatea culturala si modul de dezvoltare a acesteia. Pentru a pastra si conserva aceasta zestre lasata de cei ce au trait inaintea noastra multe dintre cladirile vechi ale Focsaniului au fost clasate ca monumente istorice. Peste 60 de astfel de cladiri din oras, asa numitele case boieresti, se pot bucura de acest statut. Cu toate acestea, la nivelul urbei mai exista suficiente imobile neclasate care nu numai ca au imprimate pe ele patina timpului, dar sint si de un bun gust ireprosabil. Daca aceste cladiri nu vor avea statut de monument istoric oricind ar putea fi rase de pe pamint pentru a face loc unui bloc, unei vile sau, de ce nu, unui centru comercial. De-a lungul anilor o multime de astfel de cladiri au disparut din peisajul focsanean din cauza cutremurelor, a demolarii acestora de catre proprietari sau din cauza dezinteresului autoritatilor.

O cauza inca mai sinistra pentru disparitia multor bijuterii arhitecturale este sistematizarea absurda demarata de Nicolae Ceausescu in 1974 la nivelul intregii tari. Locul multor case construite de arhitecti scoliti in Europa occidentala a fost luat de blocuri urite in care nu poate fi identificat nici macar un element placut. Fostul regim a incercat astfel crearea "omului nou", fara trecut, fara cultura, numai bun de manipulat si iata ca in buna masura i-a si iesit. In acest mod, file importante din istoria recenta a orasului au fost transformate in moloz. Doar fotografiile si memoria celor mai in virsta mai retin farmecul Focsaniului de alta data. In ciuda acestor adevaruri triste, ce a mai ramas din vechiul oras ar putea fi salvat daca edilii nostri vor demonstra ca isi iubesc intr-adevar orasul.


Cercul Militar, monument Art Deco


Arhitectul Andrei Multescu a batut orasul in lung si in lat cercetind aproape toate cladirile vechi, pe care le-a inclus pe o lista cu propuneri atasata noului PUG. Din nefericire, nu a mai gasit nici o cladire din centrul vechi, din cele care aveau fronturi continue si constituiau zona comerciala. Doar pe strada Dobrogeanu Gherea nr. 14-16 se mai pastreaza citeva pravalii transformate in locuinte. In marea de blocuri s-au mai gasit cladiri frumoase, in special casele unor tirgoveti de clasa medie, construite intr-un stil eclectic. Alte cladiri remarcabile sint pastrate in jurul bulevardului Garii si a parcului Balcescu, unde au locuit oameni avuti. Demn de remarcat este ca b-dul Garii a fost prima strada electrificata din Focsani. O alta zona cu "mici palatele" se afla pe strada Cuza Voda, spre iesirea din oras. Alte case frumoase gasim pe strada Republicii. Toate acestea necesita protectie urgenta si punere in valoare, dupa cum spune arhitectul. Cladirile scolare, incepind cu scolile armene si continuind cu Liceul Unirea, construite in perioada regilor Carol I si Ferdinand, merita de asemenea puse in valoare. Cercul Militar Focsani constituie un element singular de arhitectura monumentala Art Deco. "Fara a fi un caz exceptional, are reale calitati arhitecturale", spune Andrei Multescu, care propune includerea pe lista monumentelor. Ansamblurile cimitirelor istorice ar trebui sa constituie la rindul lor situri istorice, atit pentru calitatea monumentelor construite cit si pentru informatia istorica pe care o detin.


140 de posibile monumente


Oficialii Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu National Vrancea spun ca momentan au "miinile legate" chiar daca recunosc ca in oras sint inca destule cladiri care ar merita sa fie clasate ca monumente istorice. Florin Micu, seful Culturii vrincene, spune ca imobilele apartinind vechiului Focsani, identificate de arhitectii Andrei si Anca Multescu, vor fi propuse in Consiliul Local pentru a fi clasate impreuna cu noul PUG. "Mare parte dintre aceste cladiri au o ahitectura deosebita si merita a fi pastrate pentru ca reprezinta o anumita perioada a orasului. La noi este si mai greu de conservat patrimoniul cultural pentru ca nu avem un centru istoric propriu zis, asa cum au marile orase, imobilele fiind imprastiate prin toata urbea", a declarat Florin Micu Iliescu, directorul Directiei Judetene pentru Cultura. Acesta mai recunoaste ca nu a mai vorbit de ceva vreme cu proprietarii de imobile construite in secolele XVIII-XIX in vederea trecerii locuintelor acestora in patrimoniul cultural. "Pina PUG-ul nu trece in Consiliul Local totul este in van. Daca un cetatean spune ca doreste ca locuinta sa sa devina monument istoric, noi va trebui sa ii spunem ca momentan nu se poate", mai spune seful Directiei pentru Cultura.


Cine mai construieste astfel de case?


Petrica Mardaru este chirias in casa Huianu de pe strada Comisia Centrala, in care functioneaza cafeneaua "Dado Cafe" si spune ca intretinerea unui monument istoric costa foarte mult. "Eu sint originar din Cluj si sint obisnuit la tot pasul sa vad astfel de cladiri care imi plac foarte mult, dar sint foarte scumpe cind e vorba de intretinere. Birocratia este principala problema cind vine vorba de monumente istorice. Este o cu totul alta atmosfera sa savurezi o cafea intr-o astfel de casa incarcata de istorie, iar clientii nostri probabil ca tocmai asta apreciaza la cafenea", a declarat Petrica Mardaru. Focsanenul Florin Roman este unul dintre mostenitorii unei case boieresti construita in anii 1920, situata pe strada istorica Mihail Kogalniceanu, si se intreaba de ce locuinta sa nu este monument. "Deseori vorbim in familie cum de casa noastra nu este clasata ca monument istoric pentru ca sincer, nu vad prea mari diferente intre aceasta cladire si casa Blum (fosta Gradinita nr.14, n.r.). Ne-am bucura daca am putea imbunatati patrimoniul cultural al orasului, dar pina acum nu a venit nici o autoritate la noi pentru a ne propune clasarea imobilului", a declarat Roman. Barbatul spune ca el este pentru conservarea acestor cladiri care pastreaza spiritul romanesc viu. "Nu se mai fac astfel cladiri acum", mai spune Florin Roman.


Sediul PSD, printre propunerile de clasare


Printre imobilele propuse spre clasare in cadrul noului PUG al Focsaniului se numara cladirea Arhivelor Nationale, fosta Casa a Casatoriilor, un Ansamblu Industrial de pe strada Dobrogeanu Gherea, dar si Atelierele Comunale, despre care arhitectul Andrei Multescu spune ca sint printre singurele cladiri industriale vechi ramase in Focsani. Din perioada comunista sint propuse spre a deveni monumente istorice doua cladiri mari si anume Casa de Cultura a Sindicatelor si Palatul Administrativ. De asemenea, in PUG se mai regasesc si pravalia de la intersectia Bulevardului Marasesti cu Bulevardul Independentei cit si trei superbe case boieresti de pe strada Mihail Kogalniceanu. Nu in ultimul rind sediul PSD de pe Strada Republicii intregeste lista cladirilor ce ar putea fi clasate din vechiul Focsani. Problema in acest caz particular consta in faptul ca respectivul imobil figura ca monument istoric la un moment dat, pentru a fi ulterior declasat, pe vremea guvernarii PSD.


Locuintele monumente, scutite de impozit


"Dezavantajele" monumentelor istorice ar fi ca odata ce beneficiaza de acest statut fiecare modificare fie cit de mica trebuie aprobata de institutiile din domeniul Culturii, iar geamul de termopan alb, atit de utilizat, nu va putea inlocui vechea stolerie a cladirii. Avantajul pentru proprietarii care isi vor trece casele pe lista monumentelor istorice este ca vor fi scutiti de la plata impozitului pe locuinta cu conditia sa nu desfasoare activitati comerciale in imobil. Asta nemaivorbind de imensul beneficiu pe care il fac in plan cultural generatiilor ce va sa vina. Daca nu sint protejate de lege cit mai curind posibil multe dintre aceste deosebite case in buna traditie romaneasca vor fi flancate in continuare de blocuri, schimonosite cu ferestre tip termopan sau poate chiar demolate pentru a face loc unor vile "moderne". Asta daca nu cumva autoritatile isi vor da mina pentru ca vechiul Focsani sa nu se mute definitiv si iremediabil in albumul cu amintiri. (Sorin TUDOSE, Eduard POPESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
, acum 739405 zile, 11 ore, 50 minute, 29 secunde
Este o initiativa exceptionala! Trec zilnic pe langa santierul de renovare a imobilului situat pe Str. Fagaras si Republicii si e uimitor ce frumos arata din zi in zi.Atata detaliu repus in valoare, citeste integral
, acum 739405 zile, 11 ore, 50 minute, 29 secunde
da o initiativa buna.. acum sa vedem si daca ..va fi pusa in practica. si va fi si respectata...dar da o initiativa buna ..pentru noi cetateni ai Focsaniului .. e vb de o fatade de citeste integral
, acum 739405 zile, 11 ore, 50 minute, 29 secunde
In numele cui vorbeste arh. Multescu, de condeiul caruia se leaga desfigurarea ansamblului religios din Piata Unirii? Ce curaj mai are acest arhitect care a distrus Piata Unirii si a proiectat citeste integral
, acum 739405 zile, 11 ore, 50 minute, 29 secunde
Trebuie sa-l intelegi si pe el. A papat banii primiti pt. P-ta Unirii si i s-a facut iar foame. Si cum la Focsani sunt oamenii asa mai prostuti a zis sa mai incerce o data.
, acum 739405 zile, 11 ore, 50 minute, 29 secunde
ati schimbat titlul articolului de 3 ori in aceesi zi
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.