Ultima oră

INTERNATIONAL:Coreea de Nord deschide focul asupra unei insule sud-coreene.

Ziarul de Vrancea
23 nov 2010 373 vizualizări
Seul riposteaza - cel putin 2 morti si 15 raniti. SUA condamna atacul

Coreea de Nord (putere nucleara) a tras marti mai multe obuze asupra unei insule sud-coreene, incendiind mai multe cladiri si ranind mai multi soldati sud-coreeni si civili, potrivit presei coreene si oficialilor militari, citati de Reuters. Trupele sud-coreene aflate pe insula au ripostat cu tiruri de artilerie, iar armata se afla in stare de alerta maxima, potrivit AFP.


UPDATE 3 Ora 11,40 Al doilea soldat sud-coreean a murit in schimburile de focuri cu soldatii nord-coreeni


Ministerul Apararii de la Seul a declarat ca este vorba de o violare evidenta a Tratatului de armistitiu cu tara vecina, in timp ce Casa Alba a "condamnat ferm atacul Coreei Nord" si a cerut incetarea ostilitatilor.


UPDATE 2 Focul se extinde cu repeziciune in insula in urma bombardamentului, potrivit unui martor citat de Reuters. Mare parte dintre cele cateva zeci de obuze trase au lovit baza militara sud-coreeana.


UPDATE Un soldat a murit, cel putin 15 persoane sunt ranite, dintre care 2 civili.




Localizarea conflictului

Foto: ReutersPotrivit CNN, cel putin 200 tiruri de artilerie au lovit insula sud-coreeana incepand cu ora 14:30 ora locala. Armata sud-coreeana a raspuns cu circa 80 de tiruri si a trimis avioane militare. Pe insula se afla aproximativ 1.300 de oameni.


Presedintele Sud-ului, Lee Myung-bak, a declarat ca incearca sa previna un conflict de amploare. Seulul a avertizat cu represalii mai dure, daca Nord-ul continua atacul, cel mai grav de la razboiul din 1950-1953.


"Flota noastra executa astazi antrenamente maritime langa frontiera de vest. Coreea de Nord a trimis o scrisoare de prostest referitoare la exercitiile militare. Examinam o posibila legatura intre protest si atac," a declarat o purtatoare de cuvant a presedintiei.


Un martor a precizat ca locuitorii din insula Yeonpyeong, in vestul peninsulei coreene, in preajma disputatei frontiere maritime, au fost evacuati.


Imaginile surprinse de televiziune arata fum ridicandu-se deasupra zonei. Potrivit postului YTN, Seulul a trimis mai multe avioane militare in insula.


"Casele si muntii ard si oamenii sunt evacuati. Nu se poate vedea bine din cauza fumului. Oamenii sunt speriati si bombardamentul continua," a declarat un martor pentru televiziunea YTN.


Armata sud-coreeana a confirmat schimbul de focuri.


Atacul vine in contextul in care un trimis special din partea SUA urmeaza sa ajunga in regiune, dupa ce Coreea de Nord a dezvaluit ca are o uzina de imbogatirea de uraniu.


de Redactia HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.