Ultima oră

Iarna disponibilizarilor Bugetarii, amenintati din nou cu somajul!

Ziarul de Vrancea
18 nov 2010 1683 vizualizări
Desi oficial nimeni nu stie nimic de disponibilizarile de pina la sfirsitul anului, toti se tem ca vor ramine fara slujbe u certe sint pina acum reducerile care trebuie sa aiba loc la nivelul directiilor judetene de cultura u unii bugetari, mai ales din cadrul administratiei publice locale, pleaca de bunavoie din cauza salariilor mizere u cel mai grav este ca posturile ramin blocate, iar unele institutii au ajuns deja sub nivelul de avarie

Guvernantii au anuntat ca aparatul bugetar se va reduce pina finele acestui an cu 26.000 de angajati. Gheorghe Gherghina, secretar de stat la Ministerul Finantelor Publice, a explicat insa ca

o parte din plecarile angajatilor sint naturale, multi gasindu-si loc de munca in alta parte, platit mai bine mai ales dupa reducerea cu 25% a salariilor. La nivelul institutiilor deconcentrate din Vrancea zvonul disponibilizarilor trece din nou ca un fior rece, fiindca multe dintre deconcentrate au mai trecut anul acesta prin chinurile plecarilor de oameni. Cei mai afectati fiind angajatii din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea, unde 38 de angajati au plecat de la 1 septembrie in somaj. "La noi s-au facut disponibilizari in procent de 70% acum o luna, asta insemnind 25% la nivelul MADR. Speram sa nu fim, inca o data, afectati de disponibilizari, avind in vedere ca obiectul de activitate nu s-a redus. Nu avem nicio informatie oficiala in acest sens", ne-a declarat liderul de sindicat din cadrul DADR Vrancea, Mariana Botea. Cert este ca printr-o decizie a Guvernului, se anunta trimiterea in somaj a 70 de angajati de la nivelul Directiilor Judetene de Cultura. Numarul posturilor de la Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu Cultural Vrancea (DJCPC) ar putea fi diminuat. Hotarirea Guvernului prevede ca in total sa se reduca 638 de posturi, din care 70 de la institutiile integral finantate de la bugetul de stat. De asemenea, ar urma sa fie desfiintate 15 posturi de la institutiile integral finantate din resurse proprii, dar si 553 de posturi de la institutiile cu dubla finantare. DJCPC Vrancea are finantare integrala de la bugetul de stat. "Pina acum nu am primit nici o informare, dar potrivit organigramei, in institutie ar trebui sa fim 12 angajati. La ora actuala sintem doar patru, cu tot cu mine. Este vorba probabil de reducerea locurilor vacante", ne-a declarat si Florin Micu Iliescu, directorul de la Cultura.


Finantistii se asteapta la reduceri de posturi


Singurii care nu au avut de suferit pina acum din acest punct de vedere sint angajatii de la Directia Generala a Finantelor Publice Vrancea. O parte dintre oficiali insa sustin ca nu au date concrete despre eventualele disponibilizari. "La nivelul DGFP Vrancea nu exista nici o situatie cu disponibilizari prognozate pina la sfirsitul anului", ne-a precizat directorul DGFP Vrancea, Eugen Ciorici. De cealalta parte, reprezentantul salariatilor, Ioan Mihalcea, ne-a declarat ca se asteapta ca reducerile sa se faca mai mult la nivel de minister si de functii de conducere. "Am auzit si noi de declaratiile d-lui Gherghina, insa nu am primit nimic. Asa, din ce se mai aude, se pare ca va fi vorba de restringerea unor posturi de conducere. Noi la Vrancea oricum avem un aparat subdimensionat. Asta pentru ca unii dintre angajati au plecat la privat cind au vazut necazul cu stimulentele, iar altii au iesit la pensie. Si intr-un caz si in altul nu s-au mai facut angajari fiindca nu ne permite legea", ne-a declarat Ioan Mihalcea.


Bugetarii se roaga sa nu fie dati afara


Nici la Primaria Focsani nu se stiu foarte multe despre inca o taiere de personal. "Nu avem nici o hirtie oficiala in acest sens. Nu s-a dat nici o ordonanta de urgenta si nici o dispozitie. Daca se va da, vom vedea. Oricum, sa speram ca nu se refera la noi, fiindca am facut reduceri si de personal si materiale", ne-a declarat viceprimarul Focsaniului, Vasile Dobre. Anul acesta, la nivelul Primariei Focsani au fost disponibilizate 191 de persoane, cele mai multe posturi fiind ale Politiei Comunitare. La nivelul intregului judet au plecat acasa 224 de bugetari, din sase primarii rurale si trei urbane. Multi disponibilizati au plecat si de la Primaria Adjud, 125, in timp ce de la Marasesti au fost concediati 23 de salariati si alti 12 de la Odobesti. Primaria Brosteni a facut doua disponibilizari, iar PrimariaTifesti patru. Din administratiile locale de la Andreiasu de Jos, Cirligele, Corbita si Valea Sarii au plecat cite un salariat. De la nivelul Institutiei Prefectului au fost disponibilizate sase persoane, iar in total organigrama cuprinde cu 11 posturi mai putin. Nici la nivelul institutiei respective nu se cunosteau mai multe despre eventualele disponibilizari. "Nu s-a primit nici o adresa in acest sens pina acum", ni s-a comunicat de la biroul de presa al Prefecturii Vrancea.


Oameni mai putini, cereri mai multe la Cadastru


Valul disponibilizarilor a atins in acest an si Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Vrancea. Institutia a fost nevoita sa concedieze 12 angajati, spre restructurare fiind propuse 16 posturi, iar patru fiind vacante. Conducerea OCPI considera ca reducerea resursei umane, in contextul volumului tot mai mare de munca, ingreuneaza activitatea. "Ne descurcam greu. Chiar daca e criza, numarul tranzactiilor e mare. La momentul de fata numarul cererilor atinge nivelul anilor de virf 2007-2008", ne-a declarat Horia Frincu, directorul OCPI Vrancea. Acesta a completat ca, momentan, nu a fost informat de un eventual nou val al disponibilizarilor, pina la sfirsitul anului, in institutia pe care o conduce. In prezent, activitatea din cadrul Cadastrului vrincean este sustinuta de 61 de salariati, unul dintre ei fiind in concediu medical.


Reduceri din mers la Directia Silvica


Directia Silvica Focsani, aflata in subordinea Regiei Nationale a Padurilor Romsilva, a mai facut citeva reduceri chiar si in cursul acestei luni. La inceputul lui noiembrie, doua ocoale silvice, respectiv Adjud si Panciu, s-au unit formind Ocolul Silvic Panciu- Valea Caregnei, care detine in administrare circa 10.000 ha de vegetatie forestiera. Masura administrativa a insemnat si reducerea numarului de angajati cu 10. Un numar mai mic de angajati a plecat insa si la momentul desfiintarii Ocolului Silvic Nereju, care s-a transformat in entitate privata. Alte reduceri au fost operate si la Ocolul Silvic Gugesti, care a fost preluat de cel de la Dumitresti, in primavara. "In cazul posturilor pentru care a fost un singur solicitant, acesta a ramas pe post. Pentru posturile unde erau mai multi candidati s-a sustinut concurs. Oricum, la desfiintarea ocoalelor silvice, toti angajatii au primit preaviz", a declarat Titi Olteanu, purtatorul de cuvint al Directiei Silvice Focsani.


Si de la Protectia Consumatorului pleaca un comisar


Dupa reorganizarea institutiei, la finalul lunii septembrie, unul dintre cei sase comisari principali ai Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorului (CJPC) Vrancea va fi nevoit sa-si faca bagajele. Decizia privind persoana care va parasi institutia se va lua insa in urma unui concurs, a carei data de organizare nu a fost inca anuntata. Concursul se va derula la nivel local si, conform noii organigrame, la nivelul institutiei vor ramine 13 angajati. Bugetarii care vor ramine in sistem spera insa ca reducerea de posturi sa fie compensata cu anuntata crestere de salarii cu 15-16 procente. Dupa scaderea economica anuntata deja de Institutul National de Statistica, pentru trimestrul IV al acestui an, este posibil ca bugetarii sa ramina si mai putini si cu salariile diminuate, la nivelul celor din acest an. Chiar daca unele instante au dat cistig de cauza bugetarilor pe tema reducerilor salariale dispuse de Guvern cu 25%, decizia finala in aceasta problema ar putea intra in competenta Curtii Constitutionale. (Doina GANEA, Mihaela BESLEAGA, Gabriel SAVA, Sorin TUDOSE)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.