Ultima oră

ESENTIAL:Raport al Curtii de Conturi: Desi dispune de aproape 7000 de juristi, Statul a cheltuit peste 317 milioane de lei pe servicii externe de avoc

Ziarul de Vrancea
3 nov 2010 429 vizualizări
Un raport al Curtii de Conturi trimis in aceste zile Parlamentului arata ca structurile publice au cheltuit aproape 600 de milioane de lei pe servicii avocatiale (juristilor din aparatul propriu si firmelor externe), campionii cheltuielilor fiind Ministerul Finantelor si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania.

Desi au o armata de avocati si juristi, acestea au angajat firme de avocatura externe institutiilor, ale caror servicii au fost achitate cu generozitate. "Remarcam modul discretionar in care entitatile publice locale au inteles sa cheltuiasca banul public prin angajarea serviciilor de avocatura externe", se mai precizeaza in Raportul Curtii de Conturi. Cele 400 de firme controlate de Curtea de Conturi au cheltuit in ultimii doi ani 274,63 milioane de lei cu juristii proprii si 317,85 milioane de lei cu firmele externe de avocatura. In total, 592,49 milioane de lei.



"Angajarea unei societati de avocatura nu demonstreaza, ca regula, oportunitatea de a apela la asemenea servicii", noteaza inspectorii Curtii de Conturi.

Au fost decontate cheltuieli adiacente onorariilor stabilite in contracte, doar in baza unor referate, in putine cazuri fiind atasate si documente.

Autoritatile publice nu au urmarit activitatea firmelor de avocatura si nu si-au exercitat propriile drepturi.

Notele de onorarii arata ca in unele cazuri procesele erau de competenta juristilor proprii, fara a fi necesara angajarea unei firme externe.


Un numar de 408 entitati verificate au in structura organizatorica structuri cu profil juridic in care presteaza activitate juridica 6.798 persoane. Cele 408 entitati au cheltuit in 2008-2010 cu functionarea acestor structuri 274,63 milioane de lei si cheltuieli cu servicii externe de avocatura, 317,85 milioane de lei. In total, 592,49 milioane de lei.


Majoritatea institutiilor publice ale administratiei publice locale si centrale au angajat servicii externe de asistenta, consultanta si reprezentare juridica, efectuand cheltuieli care au depasit in anumite cazuri pe cele efectuate cu structurile juridice din aparatul propriu.

Cele mai mari cheltuieli cu firmele de avocatura au fost facute de Ministerul Finantelor si de Compania Nationala de Autostrazi si drumuri Nationale din Romania.

Finantele au cheltuit pe servicii avocatiale 108,7 milioane de lei, adica de peste 40 de ori mai mult decat cu functionarea aparatului propriu.

CNADR, desi dispune de 653 angajati cu specialitate juridica, a efectuat plati de peste 89 milioane de lei.

Desi am fi tentati sa credem ca Bucurestiul are cea mai mare pondere in aceste cheltuieli, Raportul arata ca cele mai mari sume s-au dus catre Constanta, Galati, Iasi si Brasov. Capitala detine doar 7,7% din ponderea totala a cheltuielilor.

Directia Silvica Bacau a platit in acest an 80.000 de euro casei de avocatura Vasile Stoica.




de Dan Popa HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.