Ultima oră

Cum sa devii miliardar: Pe urmele hotilor de ... drumuri

Silvia Vrînceanu Nichita
1 nov 2010 3561 vizualizări
In ultimul dosar trimis in judecata de DNA, procurorii anticoruptie arata, putin cam tirziu ce-i drept, cum se scoteau banii cu valizele din Consiliul Judetean pentru drumuri care nu au mai fost reparate niciodata u chiar daca patronii prieteni au scos din banci sume de ordinul miliardelor, fara nici un fel de justificare economica, lipsa actelor i-a impiedicat pe procurori sa dea de beneficiarii finali ai fraudelor u peste 1,3 milioane de euro, cu care ar fi trebuit reparate peste o suta de km de drumuri rurale, s-au evaporat in anul electoral 2004 u unele infractiuni s-au prescris deja u ziarul nostru va dezvaluie mecanismul prin care administratia judeteana condusa de PSD a delapidat banii destinati reabilitarii infrastructurii rurale

Studii recente arata ca amenajarea unui drum intr-o zona rurala reduce rata saraciei in zona traversata cu 6-7 procente. Tocmai sub pretextul reducerii gradului de saracie, autoritatile judetene au primit de la centru saci intregi de bani in mai toate guvernarile, insa infrastructura arata dupa cum stim cu totii. In loc sa impinga judetul inainte, asa numitii conducatori, care se proclama "servitori la curtea cetatenilor", au fituit miliarde pentru pietruirea doar pe hirtie a unor drumuri si tin vrincenii captivi intr-o saracie numai buna de mituit la alegeri. "Hemoragia de bani publici" pentru drumuri fantoma este descrisa de DNA intr-un dosar cu 56 de volume, trimis spre judecata Tribunalului Vrancea. Actorii acestei afaceri cu multi bani de la curtea baronului Oprisan sint patronii Corneliu Prunache, Vasile Mihaiuc, Vasile Graur, Iulian Cristian si Vasile Buta, trimisi in judecata pentru complicitate la abuz in serviciu, in forma repetata, fals in inscrisuri si chiar spalare de bani. Dosarul a fost disjuns din cel in care Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean, este judecat din 2006 tot pentru afaceri necurate cu banul public. Din rechizitoriu reiese ca firmele patronate de acesti domni au incasat 1,3 milioane de euro degeaba, cu complicitatea unor functionari corupti. Banii gheata au fost scosi din banca cu geamantanele in anul electoral 2004. Primul termen din proces a debutat cu o aminare, la cererea a doi inculpati care au solicitat angajarea de avocati. Potrivit unor surse judiciare, dosarul ar putea fi stramutat de la Focsani din aceleasi motive pentru care a fost mutat si "dosarul mama" al coruptiei din CJ. Dar sa vedem cum s-au derulat afacerile potrivit cercetarilor efectuate de procurorii anticoruptie.


Avem doua milioane! Cum ii "spalam"?


Cercetarile in acest ultim dosar penal au fost efectuate tot de procurorul Horatiu Baias, cel care s-a ocupat si de primul dosar Oprisan si care a documentat afacerile negre derulate in Consiliul Judetean in perioada in care PSD s-a aflat singur la putere. In iunie 2006 DNA i-a trimis in judecata pe Marian Oprisan, Mircea Diaconu, Ion Costeanu, Valeria Teodorescu, Liviu Rusu si Iacob Valeriu, acuzati ca in calitate de reprezentanti ai CJ au contractat cu cinci firme, lucrari de pietruire de drumuri platindu-le in total 56,5 miliarde lei vechi, adica aproape 2 milioane USD la cursul perioadei. Pe linga faptul ca licitatiile au fost trucate, DNA spune ca banii au luat alte cai, iar "lucrarile au fost facute doar sporadic, de proasta calitate sau, uneori, chiar deloc", motiv pentru care intreaga suma a fost retinuta ca prejudiciu. Prin rechizitoriul initial s-a dispus disjungerea cauzei fata de cei cinci patroni. Pe parcursul cercetarilor invinuitii s-au prevalat de existenta proceselor-verbale de receptie, semnate de oficialii din primarii si de catre dirigintele de santier Valeriu Iacob, trimis la rindul sau in judecata atit pentru nesupravegherea lucrarilor, cit si pentru semnarea de acte false pentru receptia lor. In plus, calamitatile din ultimii ani le-au furnizat invinuitilor un alibi pe care mizeaza in procesul care se anunta de durata. Procurorii stiu ca patronii nu au primit bani degeaba, insa nu au fost gasite sau nu s-au dorit a fi gasite cai de a ajunge la cei care si-au luat "partea leului".


Cum facea Prunache bani cu un inginer, o secretara si un tinichigiu


Primul luat in colimator a fost "minunatul om de afaceri" Corneliu Prunache, acum in virsta de 51 de ani, fost administrator al Aispa Stars "â„¢95 SA, care a incasat de la CJ 10 miliarde de lei vechi pentru pietruirea a 24,3 Km de drum. DNA spune ca afaceristul a ridicat toti banii in numerar, iar pentru decontare a intocmit in fals situatii de lucrari si facturi. Un mai vechi client al DNA, Prunache este judecat pentru complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si fals intelectual. DNA spune ca din casieria firmei a fost ridicata suma de 37 miliarde de lei, bani care au luat o destinatie necunoscuta. "Scopul contractarii si incasarii banilor a fost doar imbogatirea personala si nu efectuarea investitiilor", arata DNA. De exemplu, la reabilitarea DC165 Dealul Lung "" Rasca din Gura Calitei nu s-a lucrat deloc. Primarul Dragos Batculescu a declarat ca pe acest sector de drum nu s-au facut niciun fel de lucrari, insa banii au fost achitati. La fel s-a intimplat si cu un drum din Corbita, reabilitat "prin forte proprii", potrivit primarului Emil Tacu. Pentru DC 210 din Tataranu s-a contractat executia a 3 km de drum, din care 1,5 km erau deja asfaltati. Procurorii spun ca, desi a cistigat atitea licitatii, firma nu dispunea de angajati si nici de utilaje pentru executia corecta si la timp a lucrarilor. Firma lui Prunache a avut 53 de angajati, insa, in mai 2004, cind a cistigat licitatia, mai avea un inginer, o secretara si un tinichigiu. în acelasi timp firma avea in derulare executia a 9 blocuri ANL, 7 sali de sport, 7 lucrari de alimentare cu apa si construirea sediului Casei de Sanatate. DNA adauga ca "atitudinea frauduloasa si complet neserioasa a invinuitului Prunache" a mai fost documentata si intr-un alt dosar in care este judecat pentru fraudarea fondurilor Sapard destinate modernizarii unor drumuri din Neamt. Judecatoria Sectorului 1 Bucuresi l-a condamnat in 2007 la 4 ani inchisoare cu executare, iar pe doi dintre vasalii sai la cite 10 ani, dosarul fiind in apel la Tribunalul Bucuresti.


Cum a "papat" banii Utilaj Construct


Utilaj Construct SA, societate legata de numele afaceristilor Vasile Mihaiuc, Corneliu Prunache si Cornel Anghel, a incasat de la CJ 33 de miliarde de lei pentru 69 km de drum, mai mult de jumatate din suma fiind ridicata in numerar de la banca fara nici o justificare. Ce s-a intimplat cu banii nu se stie, pentru ca administratorul Mihaiuc s-a prevalat de dreptul de a nu vorbi, fiind insa, evident ca suma nu a fost utilizata pentru efectuarea lucrarilor, dupa cum arata DNA. Utilaj Construct s-a prevalat de faptul ca ar fi incheiat contracte de prestari servicii cu alte trei firme, dar "prestatorii" au facturat lucrari doar pentru 6,5% din suma primita de la CJ. DNA arata ca pentru doua drumuri din Gagesti, lucrarile fusesera efectuate anterior de alte firme, dupa cum a declarat la ancheta si primarul Stefan Sichin. Pentru alte doua drumuri din Cotesti, primarul a aratat ca lucrarile au fost "inutile si prost facute". De asemenea, pentru DC 145 comuna Biliesti si DC 211 comuna Cirligele nu s-au facut lucrari, dar banii au fost incasati. Potrivit DNA, din totalul de 33 de miliarde ROL primiti de la CJ, au fost utilizati mai putin de 10% pentru lucrarile la 69 km de drumuri, in conditiile in care nu exista documente privind certificarea calitatii lucrarilor si incadrarea lor in standardele elaborate de Ministerul Transporturilor.


Top Media SRL "" societate fantoma


Top Media SRL, firma detinuta de Vasile Graur, fratele inculpatei Valeria Teodorescu, fost director economic al CJ, a incasat gratie acestei relatii suma de 3,7 miliarde de lei pentru reabilitarea unui drum care nu a vazut nici o lopata de pietris. Firma, arata DNA, nu a avut niciun fel de evidenta contabila, fiind lichidata ulterior. Datorita acestui fapt nu s-a putut stabili destinatia banilor. "Top Media SRL era o societate de tip fantoma, iar scriptic avea un singur angajat pe post de merceolog", se arata in rechizitoriu. Pentru ca nu a asfaltat cei 7 Km de drum, dar a incasat banii pe lucrari, Vasile Graur este considerat complicele lotului Oprisan. Aceeasi soarta o are si Iulian Cristian, patronul de la SC Univers Nord, un alt rasfatat al afacerilor cu bani publici, care a incasat de la CJ aproape 4 miliarde de lei pentru ca vrincenii sa circule mai bine pe drumuri. Sumele primite, spune DNA, au fost utilizate pentru confortul patronului. Cu o parte din banii publici, Cristian si-a reparat o "fadroma", a achitat avans pentru o masina noua si a renovat un imobil dotat, intre altele, si cu o "cadita de dus acrilica de colt". Iulian Cristian a refuzat si el sa dea declaratii la DNA.


Vasile Buta, cadouri pentru firma sotiei


Si omul de afaceri Vasile Buta, administrator la Podgoria Cotesti SRL, s-a aflat in cercul de afaceristi agreati de CJ. Firma sa a incasat pentru pietruiri 5,9 miliarde de lei vechi. In loc sa puna piatra pe drumuri, spun anchetatorii, patronul si-a cumparat o masina Toyota Land Cruiser si a renovat sediul firmei. Procurorii au descoperit ca Buta a incheiat o afacere cu firma sotiei sale, Elena, pentru a se pierde urma banilor. In august 2004, "intre Podgoria Cotesti SRL si Transconstruct SRL se incheie un asa-zis contract de management pentru "furnizarea de consultanta, gestionarea elementelor de birotica si contabilitate si realizarea tuturor lucrarilor de secretariat aferent lucrarilor de pietruire". Pretul prestatiei: 50.000 RON pe luna. Practic, sotii patroni Buta si-au dat unul altuia o jumatate de miliard de lei in fiecare luna "in baza unui contract cu motivatie puerila si fara nicio contraprestatie", arata procurorul Baias. în 2004, firma lui Buta avea 12 angajati, dintre care sase erau soferi. "Este evident ca personalul si logistica erau insuficiente pentru executarea lucrarilor contractate pe distanta de 8,3 Km", conform rechizitoriului. In afara de acuzatiile similare cu ale partenerilor de dosar, Buta este judecat si pentru spalare de bani pentru ca "a transferat fara justificare economica suma de 1,28 mld. ROL provenita din infractiune, catre firma administrata de sotia sa in scopul disimularii operatiunilor financiare ilicite". Un raport DNA arata ca transferul de bani nu a fost insotit de nicio contraprestatie.


Cine a luat banii?


DNA arata ca nici una dintre firme nu avea capacitate tehnologica si logistica pentru a face lucrari de calitate. Potrivit unui raport al expertilor de la DNA, firmele au scos din banci sume uriase de bani fara a fi pastrate dovezi legate de modul in care au fost cheltuite. Activitatea Aispa Stars a intrat de doua ori in atentia Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor pentru operatiuni suspecte de ridicare de numerar cu caracter de frecvente disimulate sub denumirea "plati salarii sau lichidare salarii", retrageri cu destinatii necunoscute. La ancheta cei cinci invinuiti s-au folosit de dreptul de a nu da nici o declaratie. Totusi, doi dintre ei, respectiv Vasile Buta si Vasile Mihaiuc au depus la dosar unele documente in aparare, despre care DNA spune ca nu sint relevante. Disperat probabil, Mihaiuc a depus un memoriu in care sustinea ca ar fi fost "sageata" lui Prunache. "Din documentele existente la dosar rezulta insa, ca el a fost administratorul de fapt si de drept al Utilaj Constuct SA si poarta intreaga responsabilitate juridica a tuturor operatiunilor tehnice si comerciale efectuate". Totodata, DNA nu a pus sub acuzare nici un oficial din Ministerul Transporturilor, condus la vremea alocarii banilor, de catre senatorul de Vrancea, Miron Tudor Mitrea, chiar daca existau suspiciuni privind modul si legalitatea aprobarii sumelor pentru CJ Vrancea. In ceea ce-i priveste pe Prunache si Mihaiuc, procurorii au schimbat incadrarea juridica pe motiv ca au falsificat acte in favoarea CJ, in ceea de procurorii numesc "manopere frauduloase facute cu rea credinta". DNA s-a folosit chiar de depozitiile unor primari PSD pentru a arata ca s-au facut lucrari fantoma pe drumuri. Documente false au fost emise si de alte doua firme, insa faptele s-au prescris tinind cont de lentoarea cu care au avansat cercetarile. în vederea recuperarii prejudiciului, procurorii au incercat sa indisponibilizeze averile patronilor, insa au fost gasite in conturi sume modice doar la doi dintre inculpati, iar trei dintre firme sint in faliment... Chiar si asa, cei cinci oameni de afaceri au continuat sa prospere din constructii, fiind in continuare beneficiarii unor lucrari pe bani publici, chiar daca regimul politic s-a schimbat. Cit il priveste pe Oprisan, acesta isi continua depozitiile spunind ca este victima a noului regim politic. Urmatorul termen in acest dosar este programat pe 6 decembrie. (Silvia VRINCEANU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 9

Adaugă comentariu
, acum 739417 zile, 10 ore, 28 minute, 57 secunde
Deci cateva fapte s-au prescris datorita lentorii cercetarilor. Nici Oprisan n-are nici o jena cu dosarul asta, il intinde de ani de zile fara nicio problema. DNA-ul nu a fost capabil pana acum sa citeste integral
, acum 739417 zile, 10 ore, 28 minute, 57 secunde
Voi scrieti, noi citim, nu ne mai socheaza nimic, sunt sigur ca voi ati descoperit doar varful furturilor. DNA-ul se face ca munceste, Oprisan muta procesul, scapa 1milion acolo si toti sunt fericiti. citeste integral
, acum 739417 zile, 10 ore, 28 minute, 57 secunde
Mai mucles tare te mai roade invidia .. nu stiii altceva decat sa umbli la vocabular... dar acum poti spune orice e libertate ok?
, acum 739417 zile, 10 ore, 28 minute, 57 secunde
in romania s-a rezolvat problema coruptiei:babele care au furat vreo paine ca sa nu moara de foame au ajuns acolo unde e locul lui MO.
, acum 739417 zile, 10 ore, 28 minute, 57 secunde
DOMNUL IULIAN C ARE O CASA IN CONSTRUCTIE DIN ANUL 1988 SI NU A TERMINAT-O NICI IN ZIUA DE ASTAZI SI NU ESTE ASA CUM SCRIETI VOI NUMAI MINCIUNI ATI SCRIS SA VA FIE RUSINE OMUL ACESTA A citeste integral
, acum 739417 zile, 10 ore, 28 minute, 57 secunde
Mai Silvia... ma faci sa vorbesc urat... esti cumva bolnava de idiotenie sau dementza? Nu de alta, dar in primul caz ai sanse sa vezi realiatea cat de cat pe parcursul vremii, pe cand in al doilea ai citeste integral
, acum 739417 zile, 10 ore, 28 minute, 57 secunde
Aceste dosare se vor solutiona de catre instantele de judecata in momentul in care se considera ca faptele sunt deja prescrise. Si nu se va intimpla nimic pentru ca nu este interes.
, acum 739417 zile, 10 ore, 28 minute, 57 secunde
Pentru doamna SILVIA VRANCEANU NICHITA.....Bun material.Pentru a continua serialul \" Pe urmele hotilor.....de drumuri \"-va invitam in comuna SURAIA sa constatati alta realitate.In vara anului 2009 citeste integral
, acum 739417 zile, 10 ore, 28 minute, 57 secunde
Nu-i frumos ce fac, o sa ramina banii de ei. daca tot au furat sa-i intoarca la nevoiasi.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.