Ultima oră

POLITICA:Opozitia a depus motiunea de cenzura. Aceasta va fi citita in 20 octombrie si supusa votului in 27 octombrie

Ziarul de Vrancea
18 oct 2010 399 vizualizări
Motiunea de cenzura depusa de partidele de opozitie impotriva Guvernului Boc va fi prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului in 20 octormbie, urmand ca dezbaterea textului si votul asupra motiunii sa aiba loc in 27 octombrie.

Partidele din opozitie au depus, luni, la Parlament, motiunea de cenzura.


Motiunea de cenzura a fost depusa de catre liderul grupului PSD din Camera, Mircea Dusa.


Conform acestuia, textul este insotit de semnaturile a 209 parlamentari.


Semnatarii motiunii sustin ca, in cazul trecerii acesteia, doresc sa realizeze un guvern de criza, sa organizeze alegeri anticipate in maximum sase luni si sa renegocieze angajamentele convenite cu FMI, Banca

Mondiala si Comisia Europeana.


"Dupa caderea guvernului B.U.B.A, noi, semnatarii acestei motiuni, impreuna cu cei care ni se vor alatura, dorim sa realizam un guvern de criza, care sa-si asume doua obiective: stabilizarea societatii prin cateva masuri de urgenta si organizarea de alegeri anticipate in maxim 6 luni", se arata in textul motiunii de cenzura, remis agentiei MEDIAFAX.


In opinia semnatarilor, Romania

se afla in fata unei optiuni majore: fie este aruncata intr-o criza sociala si economica si mai profunda, "sub guvernarea incompetenta a unui Guvern expirat politic", fie Cabinetul Emil Boc este demis, deschizandu-se calea pentru gasirea altor solutii politice, economice si sociale.


"Alegerea este clara, chiar daca ea poate fi dificila pentru parlamentarii care compun arcul guvernamental. Cei care vor vota pentru aceasta motiune a celor multi voteaza pentru stoparea condamnarii la saracie si la faliment a milioane de romani. Cei care vor vota impotriva acestei motiuni trebuie sa isi asume, fiecare in parte, responsabilitatea pentru dezastrul pe care actuala guvernare il produce zi de zi in Romania, inclusiv in colegiilor lor", se arata in motiune.


Opozitia sustine ca tara are nevoie de o alta abordare, de un nou contract social, de o noua viziune in ceea ce priveste soarta sa si a cetatenilor sai. "Este nevoie de un nou model, care sa stimuleze cresterea economica pentru bunastarea tuturor cetatenilor", se arata in document.


Semnatarii propun un pachet de masuri pe termen scurt, pe care il definesc la 6-9 luni, desi se angajeaza sa organizeze anticipate in maximum 6 luni.


Intre masurile pe care opozitia se angajeaza sa le ia daca va ajunge la guvernare se regasesc: renegocierea angajamentelor cadru convenite de Romania in acordul de imprumut convenit cu Fondul Monetar International

, Banca Mondiala si Comisia Europeana; revizuirea politicilor economice si sociale ale actualului Guvern cu aplicabilitate de la 01.01.2011; revenirea asupra reducerii cu 25% a salariilor bugetarilor, readucandu-le la nivelul de dinainte de 1 iulie 2010.


PSD si PNL nu se angajeaza, potrivit masurilor pe care le propun prin motiunea de cenzura, sa diminueze TVA la 19%, asa cum au anuntat in repetate randuri liderii celor doua partide. Textul motiunii mentioneaza insa "revizuirea cotei de TVA in concordanta cu rezultatele economice din 2010".


Semnatarii mai sustin: neimpozitarea pensiilor sub plafonul de 1.000 lei; reconsiderarea achizitiilor publice pe baza criteriilor de oportunitate, prioritate, eficienta si eficacitate; eliminarea coruptiei prin decuplarea clientelei politice de la banul public si transparentizarea folosirii acestuia; asumarea angajamentului politic ca imprumuturile sa fie indreptate cu prioritate catre investitii, garantandu-se astfel obtinerea resurselor financiare

pentru rambursarea datoriei publice; cresterea gradului de absorbtie a fondurilor structurale prin simplificarea procedurilor de accesare si prin solutii de creditare pentru cofinantare a IMM-urilor.



Sursa:www.ziaruldeiasi.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.