Ultima oră

Cum chefuia Procuratura si Politia la popasul Dumbravita

Silvia Vrînceanu Nichita
8 oct 2010 5327 vizualizări
Pentru o masa de procurori si politisti organizata la cantonul Dumbravita, la care a fost invitat si rectorul Academiei de Politie, mincarea a fost furnizata de directorul Petrica Tudosa, whisky-ul de afaceristul Ionel Dinita iar vinul rosu de patronul de la Vinexport, Liviu Jitea u calitatea mesei i-ar fi putut asigura fostului procuror general Dinu Galca o nota mai buna la teza de doctorat, sustine DNA, asa ca acesta s-a ocupat personal de detaliile reuniunii u cape maestro a fost recomandat seful Parchetului Judetean, prim-procurorul Ion Lefter

Pe linga afacerile pe care fostul sef al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati le avea in Vrancea, soldate deja cu trimiterea mai multor persoane in judecata, procurorii de la DNA au mai disjuns alte doua dosare in care se fac cercetari separate. Unul il vizeaza pe procurorul galatean Valeriu Capatina, "mare boier, mare caracter" dupa ce l-a ajutat pe afaceristul vrincean Vasile Bogdan sa scape de o amenda in trafic, iar celalalt pe chestorul Luca Iamandi, rector al Academiei de Politie "Al. I. Cuza" din Bucuresti, caruia procurorul general Dinu Galca ii cauta amicitia in perspectiva sustinerii tezei de doctorat. Monitorizarea informativa la care a fost supus procurorul sef de la Galati, trimis in judecata de catre DNA la jumatatea lunii trecute, fiind acuzat de sase fapte de coruptie, printre care trafic de influenta si santaj, a scos la iveala si alte amanunte interesante. Procurorii au documentat o petrecere care a avut loc la pepiniera Dumbravita, ce apartine Directiei Silvice, la care a fost invitat si rectorul universitatii militare, care are relatii personale in Vrancea. Procurorii spun ca Dinu Galca se pregatea sa sustina lucrarea de doctorat si avea nevoie de trecere pe linga profesori. De altfel, interceptarile telefonice arata ca fostul procuror se temea de examen. Cu ajutorul unor procurori din Vrancea, si cu logistica Directiei Silvice, acesta a organizat o masa unde a fost omenit seful Academiei de Politie.


Doctorat cu gust de ... "friptane"


Potrivit legii care le guverneaza activitatea, procurorii si judecatorii sint obligati sa asigure suprematia legii. Prin atitudinea si conduita unora insa, se plaseaza mai presus de lege si profita de "haina statului" pentru a obtine diferite privilegii. Despre procurorul general Dinu Galca DNA spune ca nu percepea atentiile primite drept "cadouri" ci le considera achitarea unor datorii. Starea de fapt este detaliata in cadrul unei intilniri organizate la pepiniera Dumbravita ce apartine Directiei Silvice, la o masa oferita de directorul Petrica Tudosa, cel care cauta sprijin sa ramina in fruntea institutiei, intr-o perioada in care unitatea fusese luata de PSD in cadrul inpartirii sferelor de influenta din judet. La reuniune, potrivit DNA, a fost invitat si rectorul Academiei de Politie, chestorul Luca Iamandi, unde Galca se inscrisese la doctorat. Interceptarile arata cum se straduia procurorul sef sa se apropie de Iamandi. DNA a interceptat discutiile intre un fost angajat al academiei, doctorandul Gheorghe Dragomiroiu si fost adjunct al IGPR, si Dinu Galca, in care se pomenea numele lui Luca Iamandi care ar fi pus doi asistenti sa le faca o lucrare celor doi. "Aveti un prieten la Bucuresti, nu un dusman", este afirmatia care le-a dat de banuit anchetatorilor ca doctoranzii au nevoie de pile. "Pentru a-si asigura succesul", Galca il invita la masa pe Luca Iamandi, spune DNA. In cadrul discutiilor cu colegul de doctorat, Galca recunoaste ca ii este teama la examen, iar la un moment dat se pomeneste cuvintul "servite", care in limbaj studentesc inseamna fituici, dupa cum "traduce" jargonul si DNA.


Cum se compromite un procuror pentru 375 de lei


Masa la care fac referire procurorii anticoruptie a avut loc pe 21 mai 2009, printre invitatii lui Galca fiind chestorul Iamandi si fiul acestuia, Gheorghe Dragomiroiu, prim-procurorul Parchetului Judetean, Ion Lefter, "amfitrionul" Petrica Tudosa, dar si un alt ofiter de rang superior de Politie, caruia procurorii nu-i spun tot numele. Practic, prin intermediul telefonului lui Galca, DNA a aflat toate detaliile intilnirii si apoi i-a chemat pe participanti la audieri, in calitate de martori, doar pentru a-i prinde cu minciuna. Si despre prim-procurorul Ion Lefter, indicat de Galca in discutiile cu Iamandi drept "cape maestro" al reuniunii, procurorii spun ca ar fi dat declaratii care nu corespund in totalitate realitatii legat de persoana care a organizat "dejunul de lucru" si al cui invitat a fost rectorul. Potrivit declaratiilor de la ancheta, la masa s-ar fi consumat doar "un pui si un kilogram de carne de porc" cumparate din Piata Moldovei de procurori. In realitate, masa a fost organizata de Galca cu sprijinul lui Tudosa si ar fi costat 375 de lei, suma pe care DNA a calculat-o pe baza informatiilor luate de la cabanele silvice din alte judete, pentru ca la Dumbravita nu existau tarife. La audieri, Petrica Tudosa a recunoscut ca nu a incasat nici un ban pentru locatie si ca "produsele au fost aduse de participanti". Cit priveste sustinerea pentru functie, inainte de a invoca "dreptul la tacere", Tudosa a declarat ca la masa cu pricina s-a discutat si despre situatia lui profesionala si este posibil ca Dinu Galca sa fi auzit discutia, dar ca nu i-a promis sa-l ajute. Si Luca Iamandi a negat pentru presa centrala orice implicare in sprijinirea lui Galca.


Galca catre Dinita: "o stilcla de whisky bun nu aveti?"


Ca "supliment", pentru o masa mai bogata, procurorul Dinu Galca i-a cerut lui Ionel Dinita de la Casino Golesti "o stilcla de whisky bun", pe motiv ca el nu mai are bani si nici timp, fiind in drum spre intilnirea de la Dumbravita. "Dar o sticla de whisky bun, Royal, Regal.., Civas de asta regal", se arata in transcriere. Sticla i-a fost furnizata procurorului prin intermediul fiului lui Ion Dinita, Marius Dinita, avocat in Baroul Vrancea, care s-a dus special la popasul Dumbravita pentru a i-o inmina dupa ce tatal sau ar fi cumparat-o dintr-un magazin din Focsani. Procurorii spun ca Dinu Galca nu a intrebat cit costa. Acestia motiveaza ca Dinu Galca avea impresia ca i se cuveneau asemenea favoruri gratie functiei sale. Cei doi se cunosteau prin intermediarul Vasile Bogdan, patronul de la Hotelul Unirea, numele lui Ionel Dinita aparind in dosar in cadrul afacerii "Rasolul", cind cei doi s-au preocupat de mincarea necesara receptiei de la inaugurarea cabinetului notarial al Andreei Galca, fiica procurorului general.


Galca catre Jitea: "Niste vin rosu, sec, deosebit, nu aveti?"


Tot pentru intilnirea din mai 2009, dupa modelul "Dinita", Dinu Galca ar fi cerut "niste vin bun" de la omul de afaceri Liviu Jitea, managerul de la Vinexport, care il primise in vizita pe comisarul sef Gheorghe Dragomiroiu, fost adjunct al IGPR. Gheorghe Dragomiroiu mai venise in Vrancea sa-l numeasca oficial in functie pe fostul sef al Politiei, Sandel Doaga, in noiembrie 2008.

Iata o parte din stenograma discutiei telefonice dintre Dinu Galca, Gheorghe Dragomiroiu si Liviu Jitea:

"D. G. Ce faci?

Gh. D. Beau o cafea cu prietenul Jitea la Focsani. Iau niste vin sau aveti acolo?

D. G. Pai avem, dar daca are Jitea asta vin bun...

Gh. D. Uite, vi-l dau, spuneti-i ce sa ne dea.

D. G. Pai nu, sec sa fie, sec..

Gh. D. O secunda..

L. J. Salutare, sefu"â„¢!

D. G. Am onoarea, am onoarea!

L. J. Salutari de la Savin, am fost simbata pe la el si m-a intrebat de dvs.

D. G. A, Savin, baiat de nota 10. E prietenul nostru, da, da!

L. J. Am fost simbata pe la el si m-a intrebat, zice: "Ce face?", Nu stiu, mai, ca n-am ajuns pe acolo, zic, dar poate ajungem.

D. G. Da, da.

L. J. Si zice ca da el o gaina acolo.

D. G. No problem, sigur. Dar niste vin? Cred ca au astia aici, dar eu stiu, daca e ceva deosebit, hm... aaa, merge. De regula se pregatesc foarte bine, asa.

L. J. Ok.

D. G. Dar un vin sec, asa ... poate fi si rosu ... ca sa fie diversificat. In functie de care cum vrea sa bea, stii.

L. J. In regula, ma ocup eu acum (...)."


"Invinuitii reprezinta o periculozitate deosebita"


Dinu Galca, care a iesit la pensie din functia de procuror general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati cu o zi inainte sa fie deferit justitiei, a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta, in forma continuata, santaj, fals in declaratii, in forma continuata, instigare la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata, participatie improprie la infractiunea de uz de fals, in forma continuata. Alaturi de el vor fi judecati si alti procurori, politisti, avocati sau notari de care Galca s-ar fi folosit pentru a-si rezolva problemele. "Invinuitii reprezinta o periculozitate deosebita deoarece ei reprezinta organele de urmarire penala, chemate sa aplice legea si sa nu abuzeze de functia detinuta si sa o foloseasca pentru a forta persoanele sa dea anumite bunuri sau sa faca ceva; iata ca acesti recuperatori exista in societatea noastra si chiar imbracati in haina statului", se arata in motivarea acuzatiei de santaj adusa lui Dinu Galca, procurorul general care coordona parchetele din trei judete: Galati, Vrancea si Braila. Galca a refuzat sa raspunda la intrebarile anchetatorilor, fiind suparat ca este anchetat chiar de colegii sai "de acelasI rang" de la Galati. Magistratul a perceput aceste cercetari ca fiind o razbunare din partea unora dintre colegii sai, pe fond politic. Dinu Galca a beneficiat si de clementa Consiliului Superior al Magistraturii care a respins cererile DNA de a fi sanctionat disciplinar. Dosarul penal se va judeca la Inalta Curte de Casatie si Justitie, primul termen fiind programat in noiembrie. (Silvia VRINCEANU)


Procurori la "o birfa mica"

"Cum ia impotriva lui Basescu cineva o pozitie, cum ii face dosar..."


Inregistrarile ambientale, facute in biroul procurorului general Galca, devoaleaza modul in care se vad magistratii intre ei si cum percep influenta politica din justitie. Iata aici stenograma unei discutii "de birou" la care au participat pe linga procurorul general, adjunctul lui Dinu Galca, Gabriel Enciu si procurorul Valeriu Capatana:

"V. C. Sint niste porci, sint buni de injunghiat, auzi!


D. G. Ala mititelul, ala...cum il cheama...Veza, Vida...Cum il cheama mai?


G. E. Ion Vida.


D. G. Ion Vida...e mititelul, are 1.60 metri cred ca....


V. C. Cred ca-i slana groasa tare...


D. G. Dar e gras ca un purcelus...Am si dat mina cu el. Dar ii e frica de functie si joaca cum ii cinta...


V. C. Sofia Vicoveanca mai spune si ea ceva?...


D. G. Cine?


V. C. Pivniceru.


D. G. Mona Pivniceru? Era in comisie la judecatori, le-a pus note la judecatori, si patru a pus. Sint dobitoci astia, intotdeauna au fost...


G. E. Nemernicul ala de (neinteligibil) candideaza pentru Judecatoria Oradea (judecatorul Cristi Danilet-n.r.)


D. G. Da, vrea neaparat sa fie presedinte.

Alta voce: A luat opt si ceva.


D. G. Ei, cred ca i-au dat astia.


G. E. Nota mare, nu stiu daca are contracandidat, ca nu m-am uitat, dar are o nota mare.


D. G. Da, el saluta domnii magistrati procurori, acum eram magistrati, el care spunea ca va vine rindul, sfirsitul, nu mai sinteti magistrati. Consilierul personal al doamnei Monica Macovei...Bai, pe Alistar (n.r. Victor Alistar, presedintele Transparency Romania "" n.r.) vad ca l-au inhatat astia...


V. C. Pai da.


D. G. Alistar a luat...pai cum ia impotriva lui Basescu cineva o pozitie, cum ii face dosar...


V. C. Pai gata, imediat.


D. G. Declaratia cu averea, ca nu si-a declarat averea, cind a iesit din functia aia, ca a fost nu stiu ce dracu\'.


V. C. Consilier expert.


D. G.: Expert la nu stiu ce societate din asta de stat. A luat niste bani acolo, ca erau pentru Uniunea Europeana....dar s-a luat in ultima vreme de Basescu.


G. E. Aaa, si de asta....


D. G. si de asta...si de ANI (Agentia Nationala de Integritate-n. r.), si aia de la ANI i-au luat in....si ii tot reclama la Basescu si aia imediat au trimis cica inspectorii pentru Geoana in America, ca are doua case, trei case..."



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 10

Adaugă comentariu
, acum 739417 zile, 12 ore, 40 minute, 16 secunde
Deci jigodia asta, Tudosa, nu a putut obtine sprijinul lui Oprisan pt. a ramane pe functie dar a obtinut sprijinul PDL. Halal. Deci inca un punct pt. Oprisan, in cazul in care mai avea nevoie.
, acum 739417 zile, 12 ore, 40 minute, 16 secunde
Apa de ploaie.Ce sa zic au mancat au baut si a luat o lada de vin.Unde e marea infractiune????
, acum 739417 zile, 12 ore, 40 minute, 16 secunde
Maria ai fost si tu la petrecere? Ai animat petrecaretii?
, acum 739417 zile, 12 ore, 40 minute, 16 secunde
Tudosa e un profesionist, care nu trebuie asociat cu toti infractorii. E clar.... Cineva ii vrea locul......Dar prin denigrarea lui. Sigur un incompetent lucreaza astfel...sa obtina functia lui citeste integral
, acum 739417 zile, 12 ore, 40 minute, 16 secunde
Padurarule,sigur i-ai smuls lacrimi de recunostinta lui Tudosa!Nu ne dai si numele "incompetentului" care vrea sa-i ia functia?
, acum 739417 zile, 12 ore, 40 minute, 16 secunde
Nu cred ca exista om care sa traiasca pe aceste mandre meleaguri care sa nu stie cu ce se mananca treburile astea. Doar ca e prima data cand cineva incearca sa le starpeasca. Din pacate, pariez orice, citeste integral
, acum 739417 zile, 12 ore, 40 minute, 17 secunde
rusine sa le fie!
, acum 739417 zile, 12 ore, 40 minute, 17 secunde
Eu am o davada cu Ion Lefter cum a incalcat legea si suferim si acum toata familia din cauza lui. Duceti-i naibii pe toti sa nu-i mai vad, nu stiti cum se iau diplomele acuma, \"diploma in fata si citeste integral
, acum 739417 zile, 12 ore, 40 minute, 17 secunde
\" TOT INAINTE\"
, acum 739417 zile, 12 ore, 40 minute, 17 secunde
Cum putea sa lipseasca Liviu Jitea din schema care le-a dat prosteala la toti cu calitatea vinului sau inbalsamat cu tot felul de etno botanice,cel care a ajuns in mijlocul acestor scheme cu ajutorul citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.