Ultima oră

Jurnalul de bord al unui american in Vrancea

Gabriela Draghici
4 oct 2010 815 vizualizări
Vrancea l-a adoptat pret de citeva zile pe Marc Curtis, un fotograf american aflat intr-o calatorie prin toata Europa u aventura a culminat cu citeva zile petrecute in Vintileasca si Focsani

Marc Curtis este un tinar din Dedham, Maine, plecat intr-o aventura prin toata Europa, Romania fiind ultima tara care l-a gazduit. Marc nu se afla la prima experienta de gen, China fiind prima tara pe care a vizitat-o in 2007. Absolvent al Universitatii din Colorado, sectia Stiinte Politice, ce i-a conferit o viziune de ansamblu mai amanuntita in politica si diferente culturale, reuseste sa priveasca regiunile pe care le viziteaza si din alte puncte de vedere, decit cele ale unui "simplu calator". Tot ce stia despre Romania era ca tocmai a fost integrata in Uniunea Europeana, insa prietenia cu Juli Johnson, voluntara venita in Vintileasca prin Corpul Pacii, l-au adus si pe plaiuri mioritice. Calatoria a inceput la sfirsitul lunii mai, conducindu-l spre tari precum Spania, Polonia, Italia, Germania, Rusia, un scurt popas in Romania, urmind sa ia drumul Londrei si Irlandei, inainte de a se opri acasa, in SUA. Cele 6 zile petrecute in Romania l-au purtat pe strazile Bucurestiului, care insa nu i-au lasat o impresie prea placuta, lucru ulterior "remediat", datorita sederii in Vintileasca si Focsani. In Vrancea a avut prilejul de a gusta din plin din traditii, simbata participind chiar si la obiceiul taiatului porcului. Lucrurile care l-au impresionat cel mai mult au fost ospitalitatea oamenilor si muzica noastra traditionala, care transcend orice limba si diferenta culturala. A participat la orele de engleza alaturi de Juli, bucurindu-se de entuziasmul copiilor privind noul, curiosi sa afle cit mai multe despre el si lumea lui. Considera Romania o tara frumoasa si respectul oamenilor de la tara privind ceea ce au si tot ce le ofera pamintul i-au mers la suflet. "M-a impresionat respectul mutual pe care il poseda oamenii referitor la natura si ce le este oferit, faptul ca nu au comercializat nimic si traiesc toti intr-o stare de liniste, fara incordari si tensiuni, dar totusi deschisi catre tot ce inseamna nou si plini de afectiune si amabilitate", afirma Marc.


Amintiri si oameni asternuti pe hirtie


Aventura din Europa nu s-a lasat fara peripetii, in Cracovia fiind atacat de un grup de polonezi, insa de departe cea mai frumoasa experienta a fost cea din Berlin. "Planuiam sa stau vreo doua zile in Berlin, insa am intilnit doi oameni care m-au primit in casa lor si cu care m-am distrat de minune timp de doua saptamini, ocazie cu care mi-am facut si un tatuaj permanent", completeaza amuzat Marc. Intreaga aventura ii va ramine in suflet, in rola de film si intr-un caiet de schite in care surprinde emotia fiecarui loc vizitat sub forma unui desen. Intreaga calatorie a fost definitorie in a-l contura ca persoana, maturizindu-l cit intr-o viata de om. "A fost o experienta care mi-a deschis ochii si mi-a schimbat in mod sigur viata. Calatorind singur, cu nimic mai mult decit un rucsac in spate m-a responsabilizat, pentru ca pentru fiecare actiune sau decizie pe care o iau de-a lungul drumului, eu sint raspunzator", adauga Marc. Pasionat de fotografie si tot ce inseamna arta, va aplica anul acesta la scolile de arta din Europa, iar calatoritul nu se va opri aici. Romania se afla pe lista lui de vizitat si ne promite o sedere mai lunga anul viitor. (Gabriela DRAGHICI)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.