Ultima oră

ESENTIAL: Doi militari romani au murit in Afganistan, un al treilea a fost ranit

Ziarul de Vrancea
1 oct 2010 551 vizualizări
Doi militari romani si-au pierdut viata vineri in Afganistan, iar un al treilea a fost ranit, dupa ce autovehiculul in care se aflau a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat, informeaza un comunicat al Ministerului Apararii Nationale, remis HotNews.ro.

Potrivit Mediafax, 17 militari romani au murit pana acum in Afganistan, iar alti 55 au fost raniti. In Afganistan sunt dislocati 1663 de militari romani, dintre care 1655 in cadrul misiunii NATO, ISAF.



Comunicatul MApN:


"Vineri, 1 octombrie, in jurul orei 10.30 (ora Romaniei), sergentul major Marius Florin Sfeches si soldatul Cristian-Petru Filip au cazut la datorie, in timpul executarii unei misiuni in Afganistan, in urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului HUMVEE in care se aflau acestia.


Atacul s-a produs in Provincia Zabul, la aproximativ 40 de km nord-est de Qalat, in urma exploziei fiind ranit si caporalul Vasile Zbanca. Militarul ranit a fost transportat, conform procedurilor, cu un elicopter de evacuare medicala la spitalul militar din Baza Lagman, in prezent starea acestuia fiind stabila.


Militarul ranit si cei doi militari care si-au pierdut viata faceau parte din Batalionul 812 Manevra "Soimii Carpatilor". Sergentul major Marius Florin Sfeches avea 25 de ani si era necasatorit. Soldatul Cristian-Petru Filip avea 26 de ani si era necasatorit.


Ministrul apararii nationale Gabriel Oprea a semnat ordinele de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a celor doi militari care si-au sacrificat viata sub culorile Drapelului national, savarsind acte de devotament exceptional in timpul executarii misiunii in teatrul de operatii din Afganistan.


De asemenea, ministrul apararii a inaintat Presedintelui Romaniei propunerile de decorare a sublocotenentilor post-mortem Marius Florin Sfeches si Cristian-Petru Filip cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler, pentru militari, cu insemn de razboi.


Ministrul apararii nationale Gabriel Oprea si seful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, isi exprima profundul regret pentru pierderea vietii celor doi camarazi si sunt alaturi de familiile greu incercate, urmarind cu atentie evolutia starii de sanatate a caporalului Vasile Zbanca."



Presedintele Traian Basescu a transmis, vineri, un mesaj de condoleante familiilor militarilor romani care si-au pierdut viata in Afganistan. Redam integral, mai jos, mesajul presedintelui Romaniei:


"Cu un mare sentiment de pierdere am primit vestea dispariÃiei sergentului-major Sfecheº Marius Florin ºi a soldatului Filip Cristian Petru, căzuÃi la datorie in Afganistan. Sergentul-major Sfecheº Marius Florin ºi soldatul Filip Cristian Petru vor rămane in amintirea noastră datorită curajului dovedit ºi abnegaÃiei cu care ºi-au indeplinit angajamentul in serviciul păcii ºi al securităÃii.


Gandurile mele se indreaptă in egală măsură ºi către familia caporalului Zbancă Vasile, grav rănit in timpul aceleiaºi misiuni in Afganistan, ºi imi exprim speranÃa că se va intoarce cu bine acasă.


în acest moment atat de dureros, transmit sincere condoleanÃe familiilor militarilor romani căzuÃi la datorie ºi mă alătur durerii lor.


Dumnezeu să-i odihnească!"



de Alina Neagu HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.