Ultima oră

Lucrari de anvergura pentru consolidarea terenurilor degradate

Doina Ganea
23 sep 2010 2491 vizualizări
O investitie de 6,2 milioane de lei, care a salvat terenurile locuitorilor din zona Beciu, Blidari, Virtescoiu, Cimpineanca, Cirligele, Budesti si Cotesti, a fost ieri receptionata in prezenta directorului general al ANIF, Zoltan Incze u lucrarile de combatere a eroziunii solurilor prin reabilitarea canalelor protejeaza peste 4.600 de hectare de terenuri agricole

Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF) Vrancea a receptionat ieri o investitie de 6,2 miloane de lei pentru reabilitarea unor lucrari de consolidare a terenurilor si de prevenire a inundatiilor, prin constructii de baraje si canale. Potrivit specialistilor, Vrancea este pe primul loc in tara in ceea ce priveste fenomenele de eroziune de adincime si suprafata, iar aceasta investitie era absolut necesara. Lucrarile au fost realizate de SC Fair Play SRL Bacau. Ieri, directorul general al ANIF, Zoltan Incze si prefectul Ion Oprea, alaturi de directorul ANIF Vrancea, Ion Partene, administratorul firmei care a executat lucrarea, Neculai Dumitrache, proiectantul George Tomescu si o comisie de receptie au inaugurat investitia "Reabilitarea lucrarilor de CES in zona Cirligele ""Vrancea". Intreaga lucrare se intinde pe o suprafata de 406 hectare, avind 4.514 metri liniari de canale de interceptie, peste 10.000 de metri liniari de canale de evacuare si cuprinde nu mai putin de 93 de minibaraje noi si alte 23 minibaraje reparate pentru oprirea aluviunilor. Directorul general al ANIF, Zoltan Incze, a apreciat investitia insa a subliniat faptul ca vor trebui gasiti bani pentru intretinerea ei. "Politica ANIF este de incurajare a unor astfel de investitii. O asemenea lucrare trebuie intretinuta, necesita ceva bani si noi speram sa gasim acesti bani. Din pacate din cele 900 de miliarde de lei vechi alocate anul acesta ANIF-ului pentru investitii ne-a fost taiat 39%. Inclusiv aici la Vrancea s-au diminuat fondurile cu 200 de milioane de lei", a declarat Zoltan Incze.


Investitie pentru protejarea terenurilor private


Sistemul de canale reabilitat protejeaza de eventualele viituri o suprafata agricola de aproximativ 4.600 ha. "Banii au venit din fonduri guvernamentale pentru o asemenea investitie de anvergura. S-au facut lucrari de calitate, absolut necesare pentru protejarea proprietatilor private din zonele Cirligele "" Virtescoiu ""Cotesti", a concluzionat prefectul Ion Oprea. Potrivit constructorului, lucrarea are un termen de garantie de 36 de luni si este proiectata pentru o durata de viata de minim 30 de ani. "Aceasta lucrare este o bijuterie din punctul de vedere al lucrarilor de CES. Este cea mai mare lucrare de CES facuta in ultimii 10 ani. Am cautat prin solutiile date si aplicate sa protejam terenurile si localitatile impotriva eroziunii solului si impotriva inundatiilor. Beneficiarii de teren au o sarcina importanta. Ei trebuie sa lucreze terenul pe masuri antierozionale", a spus inginerul George Tomescu, proiectantul lucrarii. Inundatiile din anii anteriori au produs degradari sau distrugeri semnificative la lucrarile transversale pe formatiunile torentiale din zonele Beciu, Virtescoiu, Pietroasa, Dalhauti, Cirligele, Blidari, Budesti. Pentru refacerea acestor canale, Guvernul a alocat in 2008 intr-o prima etapa suma de 4,2 milioane de lei, iar in anul 2009 au fost suplimentate fondurile cu 1,9 milioane de lei. Prima etapa a lucrarilor s-a incheiat in toamna anului trecut, iar lucrarile suplimentare incepute in 2009 au fost incheiate in aceasta toamna. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.