Ultima oră

Piata Unirii, gata in toamna anului viitor

Doina Ganea
17 sep 2010 655 vizualizări
Primarul Decebal Bacinschi spera sa obtina un nou termen pentru finalizarea lucrarilor in Piata Unirii u arhitectul sef al proiectului a constatat ca au aparut unele modificari in teren, cum ar fi colorarea in roz a Ateneului sau amplasarea nefireasca a scaunelor in sala u pentru o cladire careia i s-a aplicat foita de aur pe pereti, ghiseul de bilete pare desprins din gagurile cu Dem Radulescu , spune arhitectul Andrei Multescu

Lucrarile la Piata Unirii bat in continuare pasul pe loc. Primarul Decebal Bacinschi a avut ieri o noua runda de convorbiri cu reprezentantii antreprenorului Unicom Galati, dar rezultatele ramin in continuare sterile. La acest moment constructorul cere prelungirea termenului, prelungit si asa de anul trecut de doua ori, asa incit s-a ajuns la un an. Edilul sef al orasului ne-a declarat ca in urma discutiilor de ieri s-a ajuns la concluzia ca ar mai fi nevoie de cel putin un an, incepind din septembrie 2010, pentru finalizarea lucrarilor. "Am vorbit cu constructorii. Au mai cerut o prelungire a termenului avansat initial pina la finele acestui an, cam pina la anul, in septembrie. Sa vedem. Nu depinde numai de noi. Noi ce sa facem, in principiu sintem de acord, dar sa vedem se se stabileste si la Bucuresti. Daca ar face inca un efort, ar putea sa termine pavimentul si ar insemna 47% din lucrare incheiata", ne-a declarat Decebal Bacinschi. In prezent, lucrarile sint incheiate la cele doua parcari si la Ateneu.


Ateneu cu picatele si scaune cu vederea spre pereti


Arhitectul Andrei Multescu, care se ocupa de proiect, are o serie de comentarii la adresa lucrarilor realizate la Ateneu, care pare un fel de zona crepusculara a Pietei Uniri. "Scaunele de la balcon sint pozitionate complet gresit. Cele din primul rind urmeaza linia balustradei, deci se uita catre pereti, nu catre scena, tot in primul rind de la balcon sint scaune pe care daca te asezi dai cu picioarele de balustrada", spune arhitectul Andrei Multescu. Tot el atrage atentia si asupra faptului ca mixerul de sunet si lumina este inexistent, dar in schimb a aparut un tablou electric. Aparatele de aer conditionat exterioare sint amplasate fara minimele masuri de siguranta, astfel incit orice copil poate urca sa se joace printre utilaje. "Continua sa fie puse pe fatadele cladirii puncticele de rozaliu care nu au nici o legatura cu coloratura fatadei, cu stilul cladirii. Nu s-au realizat protectiile de la balustradele balcoanelor si la anul pe vremea asta vopseaua va fi coscovita acolo si vor fi dire de murdarie pe pereti. Pe fatada principala, in loc de mobila de avizier ca in proiectul tehnic, s-au pus sase table lucioase", afirma arhitectul. Ghiseul de bilete de la Ateneul Popular este un kitsch, mai este de parere Multescu. "Pentru o cladire careia i s-a aplicat foita de aur pe pereti mobilierul respectiv da impresia de gaguri cu Dem Radulescu la biroul de informatii", constata Multescu. Decebal Bacinschi sustine insa ca aceste aspecte sint doar amanunte care nu au cum sa modifice in esenta proiectul arhitectului. "O sa pun sa revopseasca partea aceea care e acum cu rosu. Eu nu vad ca sint modificari esentiale la proiect, dar asa sint artistii. Ei vor sa nu ne modifice nimic din ce spun ei", a afirmat primarul.


Parcari reduse cu un sfert


De asemenea, arhitectul apreciaza ca numarul parcarilor realizate pina acum in jurul Pietei Unirii este insuficient. "Parcarea a doua este gata, dar s-a modificat proiectul si s-au pierdut un sfert din locurile de parcare. In parcarea unu continua sa nu fie instalat nici un fel de iluminat public", a mai spus Andrei Multescu. De partea cealalta, primarul Bacinschi spune ca nu si-ar fi permis sa reduca numarul de locuri de parcare. "Pai, sint atitea locuri de parcare cite sint in proiect", a precizat Bacinschi. Termenul initial de finalizare a lucrarilor la Piata Unirii era sfirsitul lui noiembrie 2009. El a fost decalat pina la sfirsitul lunii iunie 2010, dupa care s-a aprobat o prelungire pina la 31 decembrie 2010, iar acum se solicita inca o aminare. Valoarea lucrarilor in Piata Unirii se apropie de 8 milioane de euro, din care 15% reprezinta bani din buzunarul focsanenilor, iar restul sint bai europeni. O noua intirziere a proiectului ar putea duce la retragerea finantarii europene. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.