Ultima oră

Veniturile profesionale i-au inghesuit pe vrinceni la ghisee

Daniel Garleanu
26 aug 2010 1100 vizualizări
OUG 58/2010 i-a adus la cozi ca pe vremea comunismului pe cei care cistiga bani din profesii liberale u din cauza aglomeratiei, la Casa de Pensii si AJOFM programul de lucru cu publicul a fost prelungit

Ordonanta de Urgenta 58/2010 i-a scos ieri din piine pe cei care cistiga bani de pe urma profesiilor liberale pentru a depune declaratiile pe propria raspundere. Vrincenii cu profesii precum notar, arhitect, evaluator, auditor financiar, executor judecatoresc, contabil, farmacist, expert tehnic, medic sau scriitor au fost nevoiti sa stea la cozile formate la Casa Judeteana de Pensii (CJP), dar si la Agentia Locala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ALOFM) Focsani pentru a-si achita noile obligatiile catre stat. Inghesuiti la cite o coada, vrincenii incercau sa isi explice pentru ce ii pune Guvernul sa plateasca o taxa in plus. Mai mult de atit, oamenii acuza lipsa de interes a autoritatilor pentru timpul pe care il pierd completind formulare si asteptind la cozi pentru a le depune. Unii, mai organizati, s-au impartit in doua tabere: unii stateau la coada, altii calculau si completau formularele. "Persoanele care au venituri de natura profesionala obtinute in mod repetitiv au obligatia sa depuna lunar declaratii cu venitul net realizat si sa plateasca contributia individuala de 10,5% la acest venit pina la 25 ale lunii", ne-a declarat directorul executiv adjunct al CJP, Mariana Mehedinti. In interiorul Casei este o societate care detine un xerox si care ieri a facut incasari record din multiplicarea formularelor. Vrincenii stateau la coada si la ghiseele in spatele carora era un functionar, dar si in fata xeroxului pentru care scoteau bani din portofele, cu toate ca formularele se gasesc on-line pe site-ul www.vrancea.anofm.ro sau la sediul AJOFM.


Functionarii in preaviz au stat peste program


Programul institutiilor implicate in colectarea impozitului pentru veniturile de natura profesionala a fost prelungit, tocmai pentru ca Guvernul s-a grabit sa adopte o ordonanata in timp scurt si fara a pune la punct toate detaliile. Unii dintre functionarii care stateau ieri la ghisee peste program pentru a primi formularele sint in preaviz pentru concediere. Totodata, pe parcursul zilei de ieri s-au schimbat mai multe conditii in privinta Trezoreriei din Focsani. Daca initial se putea face plata intr-un cont, mai tirziu contul s-a schimbat, iar spre sfirsitul zilei Trezoreria nu mai primea banii contribuabililor. "Programul de lucru al AJOFM se desfasoara zilnic intre orele 830 - 1630, cu posibilitatea de prelungire a acestuia, dupa caz", a informat AJOFM, ceea ce nu a fost cazul dupa ce ministrul a anuntat ca nu se vor calcula penalitati celor care depun declaratiile si dupa data de 25 august. De asemenea, la CJP a fost suplimentat numarul de functionari. "Se completeaza o declaratie si impreuna cu o copie dupa buletin se depune la Compartimentul Evidenta Contribuabili. Aceste doua zile a fost mai aglomerat pentru ca sint ultimele zile cind se pot depune declaratiile, conform ordonantei Guvernului", ne-a spus purtatorul de cuvint al CJP, Cornelia Cotea. Cei care detin societati inregistrate ca persoane fizice autorizate si care nu au obtinut venituri din activitati de natura profesionala sint totusi obligati sa depuna luna de luna o notificare in care sa mentioneze acest lucru. "In cazul in care nu au venituri din astfel de activitati vor depune o notificare la secretariat", a precizat directorul Mariana Mehedinti.


"Mai viseaza Boc la noapte ceva si mai scoate o lege"


Cetatenii suportau ieri cu greu caldura din institutii, cu toate ca geamurile erau deschise larg. Functionarii luau pauze prin rotatie, iar pe holuri oamenii se grabeau in speranta ca vor mai prinde citeva ore de munca pe ziua respectiva. "Ne-am saturat de tara asta! Mai viseaza Boc la noapte ceva si mai scoate o lege. Daca trebuie sa vin sa depun declaratia, vin si depun. Atita stiu, sa ne amendeze si sa ne ceara bani", ne-a spus Cornelia Samson, detinatoarea unei intreprinderi individuale. De asemenea, o persoana fizica autorizata ne-a spus ca ceea ce se intimpla in cazul lor este groaznic si ca banii pe care ii are de cheltuit lunar vor fi din ce in ce mai putini. "Modul de aplicare lasa mult de dorit, organizare, norme... Am facut un fel de cooperativa impreuna cu colegele mele. Stam fiecare la cite o coada. Persoanele de la ghiseu nu vorbesc aceeasi limba cu ce s-a spus la televizor si nici cu ce am inteles noi din lege", ne-a declarat si Mirela Nica, care lucreaza in domeniul consultantei. In doar doua zile la Casa de Pensii au fost depuse 374 de declaratii si 275 de notificari. (Daniel GIRLEANU)


Petitionarii asteapta scuze de la Boc


Pe site-ul www.petitiononline.com/grevfisc/petition.html s-a lansat ieri o invitatie la "dezaprobarea fata de modul umilitor in care administratia intelege sa aplice noile prevederi privind veniturile de natura profesionala", adresata sefului de la Guvern, Emil Boc. "Ni se pare ilogic, absurd si jignitor sa fim purtati pe drumuri, lunar, de la o institutie la alta, sa completam niste declaratii la fel de absurde", se arata in petitie. Initiatorii propun Guvernului o declaratie cadru simpla, completabila anual, inclusiv in regim online. In acelasi timp, acestia asteapta si scuze din partea "unui guvern responsabil". (D. G.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.