Ultima oră

Viata lui Valentin Gurau, sacrificata pentru 1.500 de lei

Daniel Garleanu
13 iul 2010 2304 vizualizări
Atit ar fi trebuit sa platesca Primaria Virtescoiu o societate autorizata pentru a schimba lampile stradale u primarul Eugen Cristea sustine ca initial convenise sa angajeze o firma care sa monteze lampile, insa pe fondul insistentei lui Valentin de a primi citeva zile libere, a acceptat ca lucrarea sa fie facuta pe bani mai putini u familia rupe tacerea si sustine ca nu s-a discutat nici despre o suma de bani si nici despre zile libere

Familia barbatului din Virtescoiu, care a decedat pe 18 iunie dupa ce i s-a rupt cureaua de protectie cu care era legat de stilp, rupe tacerea pentru a pune capat speculatiilor dar si declaratiilor facute pentru a ascunde adevarul. Cu toate ca din ancheta Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) rezulta ca Valentin Catalin Gurau avea promisa o suma de bani pentru a instala lampile pe stilpii electrici, iar primaria sustine ca a fost vorba de citeva zile libere, familia ne-a declarat ca la mijloc nu a fost vorba nici de bani si nici de zile libere. "Nu a fost vorba nici de bani, nici de libere. Daca era vorba de bani nu putea face lucrarea decit in timpul liber, iar el era in timpul programului", ne-a declarat sotia defunctului, Claudia Gurau. Viata lui Valentin Gurau, in virsta de 38 de ani, a fost sacrificata pentru 1.500 de lei, atit cit ar fi trebuit primaria sa plateasca pentru cele sase iluminatoare daca le-ar fi schimbat cu o firma autorizata. Viata barbatului ar fi putut fi asigurata cu bani mai putini, intrucit o curea de protectie costa intre 130 si 500 de lei. Familia sustine ca decedatul era angajat pe un post de "electrician sistem de ape" si ca a dus la primarie diploma de absolvire a Liceului nr. 4 din Focsani, actualul Colegiu Tehnic "Ion Mincu", dar ca nu era autorizat sa se urce pe stilpii de iluminat. "El putea schimba doar becuri, prize. Chiar a facut instalatia la scoala din sat, dar nu avea autorizatie sa lucreze la stilpii de iluminat. Ce facea primarul cu el era ilegal", ne-a mai spus sotia indurerata.


"S-au incalcat foarte multe norme de protectia muncii"


Mai mult decit atit, Valentin nu avea control medical de specialitate prin care sa fie declarat apt pentru a lucra la o inaltime mai mare de 1,5 metri. "S-au incalcat foarte multe norme de protectia muncii. Autorizatia de electrician nu exista, controlul medical pentru a lucra la peste 1,5 metri nu exista, lucrarea respectiva trebuia realizata pe o platforma autoridicatoare (nacela) si nu pe scara, echipamentul din dotare trebuia verificat o data la sase luni, iar instruirea personalului privind protectia muncii nu a fost facuta. In momentul in care vii in primarie ai si responsabilitati administrative, nu numai politice", ne-a declarat directorul adjunct al ITM Vrancea, Eliza Botezatu. Inspectoratul atrage atentia tuturor angajatilor ca au dreptul de a refuza indeplinirea unei sarcini in cazul in care considera ca le este pusa in pericol viata. De mentionat este ca ITM a controlat in toamna anului 2009 nu mai putin de 30 de primarii din judet, iar celelalte 43 de primarii ramase, printre care si Primaria Virtescoiu, erau programate la control in perioada urmatoare.


Primaria s-a zgircit la bani albi


Primarul comunei, Eugen Cristea, spune ca regreta cele intimplate dar ca nu se simte vinovat de decesul subordonatului sau. "Imi pare foarte rau pentru ce s-a intimplat. Eram buni prieteni. Vinovat nu ma pot considera, el s-a oferit sa schimbe lampile, nu l-am fortat eu. Am fost pe deplin increzator in capacitatea lui de a analiza situatia, nu avem cum sa prevad", ne-a declarat primarul din Virtescoiu. Social democratul Eugen Cristea sustine ca initial convenise sa angajeze o societate care sa monteze cele sase lampi insa pe fondul insistentei lui Valentin de a primi citeva zile libere, primarul a acceptat ca lucrarea sa fie facuta pe bani mai putini. "Intentia a fost de a aduce o alta persoana pentru a monta lampile, dar el a zis ca are nevoie de citeva zile libere si am acceptat", ne-a spus edilul. Pe de alta parte, familia sustine contrariul. "Nu a fost niciodata discutia sa vina altcineva sa faca. Anul trecut nici nu a avut concediu", sustine Claudia Gurau, care a ramas vaduva la numai 29 de ani. O astfel de lampa de iluminat public costa cu tot cu montat circa 250 de lei, dupa cum ne-a spus primarul. De asemenea, primarul Eugen Cristea sustine ca inmormintarea angajatului ar fi fost suportata de primarie. "Din partea colectivului unde a lucrat nu s-a facut o cheta, cum se fac in institutii. Banii pe care i-am primit au fost dreptul nostru legal, primaria nu ne-a dat nimic in plus", ne-a spus socrul barbatului decedat. Valentin Catalin Gurau a decedat la virsta de 38 de ani, vineri, 18 iunie, in urma unui traumatism cranian, dupa ce a cazut de la o inaltime de sapte metri din cauza centurii de siguranta care a cedat din cauza uzurii. Vinovatul pentru acest accident va fi stabilit dupa ce Parchetul va primi rezultatele anchetei ITM. In urma ramin doar vorbele celei care i-a fost sotie. "Vali era o fire careia nu aveai ce sa-i reprosezi. Prea bun era! Nu putea sa-l refuze pe seful sau, pe primar. La inmormintare cred ca au venit in jur de 300 de persoane. Daca nu era un om bun oare mai veneau atitia oameni?". (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.