Ultima oră

Prefectura cere Primariei sa scada pretul la gigacalorie

Doina Ganea
28 apr 2010 784 vizualizări
Proiectul Consiliului Local Focsani privind majorarea pretului gigacaloriei platit de populatie a primit aviz negativ din partea Prefecturii

Consilierii locali au luat ieri la cunostinta, in cadrul sedintei ordinare, solicitarea Prefecturii Vrancea care vrea sa se stabileasca un pret mai mic pentru gigacalorie. Potrivit adresei nr. 4.183 din 1 aprilie, Prefectura arata ca nu se poate pronunta asupra HCL 52/2010, privind majoarea pretului gigacaloriei platit de populatie ca fiind sau nu legala. In sedinta ordinara din luna februarie, alesii locali au aprobat majorarea pretului la gigacalorie de la 148 de lei la 195 lei. Initiatorul proiectului, primarul Decebal Bacinschi, a considerat ca diferenta dintre pretul real si cel platit de populatie este greu de suportat din bugetul municipalitatii. "Avem de platit 160 de miliarde de lei vechi la gaze in primele 4 luni. Nu este normal sa acordam o astfel de subventie in conditiile in care 45% din populatia Focsaniului platitoare de taxe si impozite nu beneficiaza de aceasta subventie la caldura pentru ca nu este bransata la ENET. Oamenii ne intreaba de ce sint ei obligati sa suporte subventia pentru cei care beneficiaza de ea, in loc cu acesti bani sa facem altceva in municipiu", a precizat ieri, in sedinta CL Focsani, primarul Bacinschi. Dupa o corespondenta purtata cu Primaria, prefectul Ion Oprea a transmis o adresa in atentia consilierilor locali prin care le-a cerut sa gaseasca o solutie astfel incit sa fie stabilit un pret mai mic decit 195 de lei/Gcal. Argumentul prefectului este ca populatia traverseaza o perioada de criza economica, in care rata somajului a crescut, salariile si pensile au inghetat, iar puterea de cumparare a monedei nationale a scazut fata de anii precedenti. Acelasi lucru l-au sustinut si consilierii PD-L in sedinta de ieri. "Noi n-am fost de acord cu aceasta majorare a pretului pentru ca exista un grad redus de suportabilitate a populatiei municipiului Focsani la aceasta crestere. Populatia municipiului este foarte probabil sa se afle in imposibilitatea de a-si achita obligatiile atit catre bugetul local cat si catre operatorul economic care produce, transporta, furnizeaza si distribuie energie termica. Daca exista posibilitatea, asa cum am vazut, ca sa se majoreze veniturile salariatilor Primariei, nu cred ca mai trebuie sa ne mai plingem de bani si sa majoram pretul gigacaloriei", a fost de parere consilierul PD-L, Nicu Tanase. Alesii PSD si PNL au luat act de aceasta pozitie a Prefecturii, insa au apreciat ca atita timp cit nu exista o chemare in judecata pentru acest pret din partea Institutiei Prefectului, hotarirea din luna februarie isi produce efecte si populatia trebuie sa plateasca pretul aprobat anterior. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.