Ultima oră

SIDA, leucemia si cancerul ataca si animalele

Nicoleta Cristea
7 apr 2010 3286 vizualizări
Pseudopesta aviara a avut anul trecut un singur episod trecator in judet u bruceloza, boala care se transmite la om, a fost depistata in 13 localitati

Veterinarii din judet incearca sa tina sub control bolile aparute la animale, pentru a evita raspindirea virusurilor si aparitia de focare. In general, anul trecut nu au fost probleme de acest gen, in Vrancea multe dintre bolile la animale care in trecut creau situatii de risc fiind eradicate. "Spre exemplu, in ceea ce priveste leucoza apar cazuri din ce in ce mai rar. Numarul animalelor depistate ca fiind seropozitive scade prin extragerea animalelor bolnave", a precizat directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Luminita Deliu. Leucoza este o boala cronica, incurabila si este asociata cu leucemia la oameni. In ceea ce priveste leucoza enzootica bovina, anul trecut au fost efectuate 33.160 de examene serologice in urma carora s-au depistat 41 de bovine seropozitive in 12 localitati. Din acestea au fost eliminate prin abatorizare 35 de animale. In cadrul programului national de supraveghere, control si eradicare a bolilor la animale, veterinarii vrinceni au efectuat 49.441 de tuberculinari prin teste unice, alte 168 fiind efectuate prin teste comparative. Desi la inceputul anului 2009 a evoluat un focar de pseudopesta aviara la papagali, raspindirea a fost impiedicata. Pseudopesta aviara, cunoscuta ca boala de Newcastle, poate aparea la pasari pe fondul conditiilor precare de igiena si nerespectarea masurilor de profilaxie generala. Riscul cel mai mare de raspindire a bolii il reprezinta pasarile migratoare. Alte examene la care au fost supuse animalele au constat in 17.484 probe in vederea depistarii anemiei infectioase ecvine, insa in prezent exista un singur focar cu un singur animal, din anii trecuti. Anemia, sau cancerul de singe al cailor, poate fi asociata cu maladia SIDA, si este o boala care nu poate fi tratata, singura solutie fiind sacrificarea. In 2009 au fost depistate si 176 de cazuri de bruceloza bovina, boala care se poate transmite la om prin contact direct cu animalele bolnave sau prin consumul de alimente contaminate. "In prezent boala evolueaza in 13 localitati, animalele pozitive fiind eliminate din efectiv prin taiere", au precizat oficialii DSVSA. Pentru brucella melitensis s-au examinat 55.371 de probe, toate fiind negative, insa din cele1.384 animale examinate pentru artrita encefalita caprina 13 au fost pozitive. Boala afecteaza iezii, dar si caprinele adulte si se manifesta prin inflamatii ale articulatiilor, instabilitate in echilibru sau tulburari nervoase. In prezent boala evolueaza in trei localitati, animalele bolnave fiind taiate. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.