Ultima oră

Fazaneria de la Radulesti este inca in conservare

Ciprian Fânaru
11 feb 2010 5178 vizualizări
Cele mai multe pasari au fost vindute imediat dupa epidemia de gripa avara u neprofitabilitatea fermei ar putea disparea odata cu transformarea acesteia in crescatorie de iepuri salbatici

Cindva o sursa de venit insemnata dar si o mindrie pentru Directia Silvica (DS) Vrancea, ferma de fazani si potirnichi de la Radulesti este pusa acum sa lucreze la turatie minima. Pina in urma cu citiva ani, exportul acestor pasari aducea profit insemnat institutiei vrincene, carnea lor fiind cautata in restaurantele occidentale dar si in bucatariile din orient. Primele semne de declin au aparut in 2006, odata cu aparitia in judet a gripei aviare. "Pasarile au fost vindute personalului silvic cind a fost ferma trecuta in conservare, dar exista si acum citiva fazani la Radulesti. Mai toti cei pe care ii avem acum in fondurile de vinatoare din zona provin de acolo, intrucit ferma a fost amenajata initial pentru repopulari. In afara de gripa aviara, cheltuielile mari cu cresterea lor, pretul si cererea scazute in afara au dus la actuala stare de lucruri", ne-a explicat directorul DS Vrancea, Petrica Tudosa. "Scoaterea la vinzare este o varianta, dar trebuie sa vedem daca se termina criza economica", a adaugat acesta. Normele drastice impuse de Uniunea Europeana si revendicarea celor 15 hectare pe care se intinde ferma au contribuit si ele la stoparea aproape totala a activitatii. Renasterea fermei de la Padurea Neagra este imposibila cel putin deocamdata, pe timp de criza, deoarece pentru functionarea acesteia ar fi nevoie de 7 - 8 miliarde de lei vechi, bani de care Directia nu dispune momentan. De mentionat faptul ca in 2008 a existat si un proiect de relansare a fazaneriei, care nu a mai fost pus in practica. Potrivit celor afirmate de reprezentantii DS Vrancea, locatia de la Radulesti ar putea fi ideala pentru o transformare a acesteia intr-o crescatorie de iepuri sabatici vii, multele solicitari pentru acest "produs" justificind o eventuala reprofilare. Totusi, acesta ramine doar un proiect care nu a fost inca pus pe hirtie. La Radulesti, administrator este in continuare Axente Simion, cel care s-a ocupat de fazanerie si in "vremurile bune", incepind din perioada comunista, cind unitatea producea zeci de mii de capete anual. Fazaneria de la Radulesti a fost infiintata in anul 1953, cu precadere pentru repopularea fondurilor de vinatoare. De-a lungul anilor, milioane de pasari au fost exportate in tari precum Germania, Franta, Italia si chiar Arabia Saudita. (Ciprian FANARU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.