Ultima oră

Pomenirea soldatilor nemti a fost scurtata de ger

Daniel Garleanu
25 ian 2010 941 vizualizări
Comitetul Roman pentru Cinstirea Eroilor din Decembrie 1989 a organizat o comemorare la cimitirul german de linga Panciu

Circuitul European Libertatea "" Caderea Zidului Berlinului, sub egida Comisiei Parlamentare a Revolutionarilor din 1989, a adunat simbata la cimitirul nemtesc de linga Panciu citiva reprezentanti de fundatii, asociatii si comitete, care au depus coroane de flori in memoria ostasilor germani care au luptat pe aceste plaiuri. Frigul patrunzator si vintul puternic nu au reusit sa opreasca nici soborul de sase preoti veniti sa oficieze o slujba de pomenire in amintirea nemtilor cazuti pe teritoriul tarii noastre. Aceasta intilnire vine ca recunostinta in urma serbarii din data de 9 noiembrie 2009 de la Berlin a romanilor care au cazut pe teritoriul Germaniei. "Este un moment deosebit. Ma gindeam anul trecut ca pe 6 august nu am invitat si Ambasada Germaniei. Sintem in momentul in care sintem datori sa uitam ceea ce a fost in primul si in al doilea razboi mondial si sa ne dam mina sa uitam trecutul", a spus Constantin Vlase, edilul din Marasesti, la finele slujbei de pomenire, acesta fiind cunoscut ca un vizitator fidel al Germaniei. De asemenea, cei prezenti, putini la numar din cauza frigului, au tinut sa marcheze evenimentul, care a coincis si cu sarbatorirea a 151 de ani de la Unirea Principatelor Romane. "Am intrat impreuna in Comunitatea Europeana si acum sintem frati cu nepotii celor care au cazut si sint inmormintati aici. Nu putem sa nu-i respectam. Acesta este un moment istoric pe care l-am celebrat astazi (n.r. simbata) si pentru faptul ca domnul Cuza a murit in Germania si este cinstit acolo", a spus Ovidiu Ioan, avocatul Comitetului Roman pentru Cinstirea Eroilor din Decembrie 1989, organizatorul manifestarilor. Pomenirea a fost prefatata de simpozionul istoric "Unirea Principatelor Romane", care a avut loc la Inspectoratul Scolar. Cimitirul de linga Panciu numara nu mai putin de 1.260 de morminte, unde isi odihnesc sufletele soldatii germani care si-au pierdut viata pe teritoriul judetului. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.