Ultima oră

Bugetul pe 2010, o mare necunoscuta pentru alesii judetului

Mihaela Beșleagă
21 ian 2010 1408 vizualizări
Vrancea a primit de la bugetul national sume aproape similare celor de anul trecut, exceptiile fiind la finanatarea cheltuielilor descentralizate si la sumele alocate pentru echilibrarea bugetelor locale u Guvernul a alocat pentru sistemul de protectie sociala din judet aproape 22 de milioane de lei, total insuficient, iar pentru salariile dascalilor 153, 9 milioane de lei u Nu am cunostinta despre prevederile legii bugetului, n-am avut timp sa studiez inca ceea ce ne-a dat onoratul Guvern , au raspuns la unison consilierii judeteni u totusi, anul acesta, in Vrancea nu va fi finantata nici o investitie de top u in functie de banii alocati se va sti si numarul eventualelor disponibilizari din administratia publica locala

Exact in urma cu o saptamina, bugetul national a trecut de votul parlamentarilor, insa pachetul de cifre nu a fost insa disecat in teritoriu, poate si pentru faptul ca nu aduce vesti foarte bune in Vrancea, cel putin la capitolul investitii sau la cheltuielile de personal. In anexele la legea bugetului de stat sint prevazute si sumele care urmeaza sa fie alocate judetului nostru, sume defalcate din taxa pe valoare adaugata (TVA). Anul acesta, sumele defalcate din TVA pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judetelor sint in valoare de 44.544.000 lei, in timp ce in 2009 aceste sume au fost in valoare de 35.025.000 lei. Din acestea pentru sustinerea sistemului de protectie a copilului s-au alocat 15.378.000 lei, la limita pentru buna functionare, iar pentru sustinerea centrelor de asistenta sociala a persoanelor cu handicap 6.503.000 lei, in timp ce anul trecut subventiile totale de la bugetul de stat pentru finantarea drepturilor acordate persoanelor cu handicap din Vrancea s-au ridicat la 56.663.000 lei. Pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2010 s-a alocat judetului nostru suma de 53.162.000 lei, in timp ce anul trecut judetul a primit 22.433.000 lei. Drumurile judetene si comunale au primit, din sume defalcate din TVA, suma de 10.863.000 lei, identica cu cea de anul trecut, insa total insuficienta pentru finalizarea lucrarilor aflate in derulare. Din sumele defalcate din TVA alocate de la buget pe anul 2010 pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, in valoare de 203.425.000 lei, pentru salariile, sporurile, indemnizatiile si alte drepturi salariale in bani, stabilite prin lege, precum si contributiile aferente acestora din institutiile de invatamint preuniversitar de stat s-au alocat pentru Vrancea 153.975.000 lei, iar pentru ajutorul social 21.501.000 lei. Pentru Vrancea se mai asteapta si alti bani la bugetul initial al judetului, proveniti din impozitul pe venit, care constituie sursa a bugetului propriu al judetului. De mentionat faptul ca nici un amendament depus de parlamentarii vrinceni pentru Legea bugetului pe anul 2010 nu a trecut la votul din plen. Cu toate ca cinci dintre sutele de amendamente propuse de alesii din Vrancea primisera totusi avizul comisiilor de specialitate.


Consilierii judeteni: "Nu stiu, n-am vazut"


Alesii judeteni habar n-au ce sume sint prevazute in legea bugetului national pentru Vrancea, neavind curiozitatea sa consulte proiectul legii bugetului postat pe site-ul Camerei Deputatilor. Acestia spun ca asteapta prima sedinta de Consiliul Judetean din acest an pentru a se edifica, chiar daca cel mai adesea primesc mapele de lucru cu citeva minute inainte de sedinta. "La 30 de zile de la aprobarea bugetului national, Consiliul Judetean trebuie sa aprobe si bugetul judetului, noi nu stim nimic deocamdata, nu am vazut inca proiectul de buget si nu pot sa ma pronunt. La banii care vin de la bugetul national, care reprezinta o parte importanta, se adauga si bani din surse proprii, din impozite", ne-a declarat consilierul liberal Eduard Lambrino. "Nu am cunostinta despre prevederile legii bugetului, n-am avut timp sa studiez inca ceea ce ne-a dat onoratul Guvern", ne-a spus si consilierul PSD Constantin Guguianu. Acelasi raspuns a venit si din partea democrat-liberalilor din Consiliul Judetean. "Nu am vazut sumele alocate pentru judet, nu ma pot pronunta", a spus si Corneliu Negru, consilier PD-L.


Fara investitii, dar cu disponibilizari


In functie de banii alocati de la bugetul de stat, autoritatile judetene ar putea calcula si disponibilizarile de personal din administratia locala, cerute de Guvern in concordanta cu imprumurile internationale. Aproximativ 17.000 de angajati din administratia locala ar putea fi disponibilizati in acest an la nivel central, dar in Vrancea se vorbeste de aproximativ 250 de posturi din primarii si consilii locale. Primii concediati vor fi cei cu virsta de pensionare si cei fara copii, potrivit unui proiect de lege care limiteaza numarul functionarilor din primarii si consilii locale si judetene in funcÃie de numarul de locuitori. Prima sedinta de Consiliu Judetean din acest an ar trebui sa fie programata pina la sfirsitul acestei luni, cel mai probabil dupa manifestarile prilejuite de Unirea de la 24 ianuarie, cind la Focsani este asteptat intregul aparat de stat de la virf. Totusi, potrivit bugetului de stat, nici o investitie din Vrancea nu se regaseste printre cele mai importante 50 de investitii publice ale Cabinetului Emil Boc. Ceva bani s-au primit doar pentru investitiile aflate in derulare. Aceasta in conditiile in care premierul Emil Boc declara anul trecut ca "acest Guvern este Guvernul investitiilor si al salvarii locurilor de munca ale romanilor. Prin investitii gasim solutii sa modernizam infrastructura romaneasca si sa pastrăm si sa cream locuri de munca". (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.