Ultima oră

Magistratii vor sindicat, insa nu li se permite

Nicoleta Cristea
21 dec 2009 1069 vizualizări
Desi in Franta exista un sindicat, in Spania acest lucru este interzis expres prin Constitutie Interdictia magistratilor de a se constitui in sindicate ramine in continuare valabila, ca urmare a unei decizii a Curtii Constitutionale (CC) din luna octombrie

Astfel, CC a respins exceptia de neconstitutionalitate a art 4. din Legea nr. 54/2003 a sindicatelor, potrivit careia magistratii nu se pot constitui in sindicate. Cei care au ridicat exceptia au specificat in motivarea acesteia ca textul Constitutiei prevede o singura limita cu privire la dreptul magistratilor de asociere libera, si anume asocierea in partide politice, astfel incit asocierea in sindicate ar fi permisa de textul Constitutiei. "Analizind exceptia de neconstitutionalitate ridicata, Curtea constata ca textul legal criticat a mai format obiect al controlului de constitutionalitate sub aspectele invocate de autorul exceptiei de fata. Neintervenind elemente noi, de natura sa determine reconsiderarea jurisprudentei Curtii Constitutionale, considerentele si solutia deciziei amintite isi pastreaza valabilitatea si in prezenta cauza", se arata in decizia de respingere a exceptiei. Aceeasi Curte a mai precizat ca, in ciuda faptului ca in Franta exista un sindicat al magistratilor, in Spania, Constitutia interzice expres acestora asocierea in sindicate, iar in Belgia magistratii sint constituiti in asociatii ale magistratilor care urmeaza regimul juridic al asociatiilor si fundatiilor, asa cum se intimpla si la noi. "Curtea Constitutionala nu a facut vreun efort interpretativ deosebit, ci a facut trimitere la jurisprudenta sa anterioara, consecventa in sensul ca aceasta limitare a exercitiului dreptului de a constitui organizatii sindicale de catre magistrati nu incalca prevederile Constitutiei si nici reglementarile internationale in materie", este de parere judecatorul Adrian Toni Neacsu, presedintele Tribunalului Vrancea, pe blogul sau. Totusi, chiar daca nu au voie sa aiba sindicate, magistratii si-au permis in premiera anul acesta sa intre intr-o semi-greva, desi legea le interzice astfel de proteste. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.