Ultima oră

Geoana - 51%, Basescu - 49%

Silvia Vrînceanu Nichita
5 dec 2009 1489 vizualizări
Acestea sint rezultatele partiale raportate in aceasta seara, dupa inchiderea urnelor, de trei dintre cele patru exit-poll-uri, cu mici variatii de la un sondaj la altul. Scorurile sint strinse, asa ca tabara democrat-liberala a anuntat ca asteapta rezultatele finale. In jurul orelor 22.00, au inceput sa apara si primele rezultate oficiale din judet.

Astfel, CCSB/Antena 3, INSOMAR/Realitatea TV si CURS/TVR il dau ca invingator pe Mircea Geoana, in timp ce sondajul CSOP/B1 TV da rezultat de egalitate. Iata care sint scorurile exacte raportate de cele trei institute de sondare a opiniei publice, pentru ora 19.00: CCSB/Antena 3: Basescu 48,8%, Geoana 51,2%, INSOMAR/Realitatea TV: Geoana 51,6% , Basescu 48,4%, CURS/TVR: Basescu 49,2%, Geoana 50,8%, CSOP/B 1 TV: Basescu 50%, Geoana 50%. Mircea Geoana, prezidentiabilul PSD, isi declara aseara victoria si i-a multumit lui Crin Antonescu, liderul PNL, in timp ce presedintele in exercitiuTraian Basescu isi clameaza si el primul loc, declarind ca institutele de sondare il dadeau pe el invingator la ora 19.00. Pe tot parcursul zilei de ieri au circulat tot felul de estimari, iar aseara partidele s-au mobilizat si in judetul nostru pentru a scoate alegatorii intirziati la urne prin apeluri telefonice, sms-uri sau chiar cu goarna, asa cum s-a intimplat in jurul orelor 19.00 la Odobesti. In jurul orelor 22.00, au inceput sa apara si primele rezultate partiele din judet, iar scorurile aveau in general aceeasi culoare cu cea a primarilor, cu execptia citorva localitati conduse de primari PNL. (Mihaela BESLEAGA)


Alegeri "partial libere" in Vrancea


  • Influentarea alegatorilor la intrarea sau in interiorul sectiei de votare, mita electorala distribuita chiar in ziua votului, eliminarea unor observatori din sectii sau amenintarile mai mult voalate ori transportul cetatenilor la vot, la care se adauga atmosfera extrem de tensionata din cadrul Biroului Electoral Judetean, in care reprezentantul PSD pare sa fie seful informal al acestui organism care are drept de veto in ziua alegerilor, au facut parte din igredientele primei parti a zilei in care ne alegem presedintele tarii pentru urmatorii cinci ani.



  • Ziua de 6 decembrie demonstreaza inca o data, daca mai era nevoie, ca legea electorala, morala publica afisata de partide si etica profesionala nu conteaza cind in joc se afla cinci ani din viitorul Romaniei si implicit al cetatenilor sai, dupa cum atrage atentia si Asociatia Pro Demcoratia care urmareste scrutinul electroal din Vrancea cu 110 observatori. "Partidele implicate in cursa pentru Presedintie continua campania electorala, incalcand normele legii, iar unele institutii mass-media, profitand de vidul de reglementare, confunda informarea telespectatorilor cu influentarea votului", atrage atentia organizatia. Cireasa de pe tortul neregulilor o reprezinta, insa, si de aceasta data turismul electoral realizat prin intermediul sectiilor speciale. Chiar daca in Vrancea nu s-au inregistrat aglomerari foarte mari in aceste locatii, sectiile speciale ramin puncte nevralgice pe harta judeteana a alegerilor pentru presedintele tarii. In plus, in sectiile de votare de pe raza judetului se remarca transportul organizat al grupurilor de alegatori la sectiile de votare, cu mijloace de transport apartinind unor firme private. "Avem alegeri libere din Vrancea, dar nu in proportie de 100%. Sint inca multi cetateni al caror vot e cumparat sau multi care voteaza de frica primarului, mai ales in mediul rural", a sintetizat Gabriela Obodariu, presedintele Club APD Focsani. In plus, printre vrinceni circula mai multe sms-uri electorale, unele dintre acestea invocind blesteme pe capul celor care voteaza cu un anumit candidat.


    8,42% dintre vrinceni au votat pina la 10.00, 23,7% pina la 13.00


    In ciuda problemelor semnalate din teritoriu, vrincenii au iesit in numar mai mare la vot astazi, in comparatie cu primul tur de scrutin din 22 noiembrie. Pina la ora 10.00 trecusera pragul sectiilor de votare 8,42% dintre vrinceni, in timp ce la primul tur, la aceeasi ora, votasera 7,35% dintre cetatenii cu drept de vot. De aceasta data, procesul electoral se desfasoara mult mai rapid, pentru ca exista un singur buletin de vot, iar oamenii nu mai stau la coada in fata sectiilor pentru a vota. Astazi, pina la ora 10.00, in mediul rural prezenta a fost mai mare, de 9,08%, iar la orase de 7,37%. Pina la ora 13.00 votasera 23,79% din totalul persoanelor cu drept de vot din judet, in timp ce pe 22 noiembrie 22,77% dintre vrinceni votasera pina la aceasta ora. Vrancea se situeaza sub media nationala a prezentei, care este de 24%. Atit orasenii, cit si locuitorii din mediul rural au votat in proportii aproape egale. In mediul urban prezenta la prinz este de 23,21%, in timp ce in rural au votat 24,16% dintre cetateni. O schimbare semnificativa insa are loc la sectiile de votare speciale din Vrancea, unde astazi au votat pina la ora 13.00 cu peste 1000 de persoane mai mult decit in turul unul, respectiv 4.449 persoane, in comparatie cu 3.395 persoane in primul tur.


    Numere de telefon la dispozitia votantilor


    Persoanele care constata aspecte care au legatura cu fraudele electorale pot posta mesaje/sesizari, dar si inregistrari video pe adresele de e-mail votcorect@mai.gov.ro, ce apartine Politie, la redactia@ziaruldevrancea.ro sau pot suna la redactia ziarului nostru 0237/23777 sau la call centerul cu acces gratuit pus la dispozitie de Asociatia Pro Democratia, 0800 070 100 . De asemenea, pentru sesizarea unei fapte care incalca prevederile legislatiei electorale cetatenii pot apela si numarul unic de urgenta 112. La IPJ va exista un operator special care va prelua sesizarile. Politia asigura ca fiecare informatie relevanta va fi verificata in regim de urgenta.

    Oamenii politici din judet n-au lipsit de la urne

  • Reprezentantii partidelor politice din judet au sosit inca de la orele diminetii la urnele de votare. Dupa ce si-au stampilat preferatii, acestia au facut declaratii destul de elocvente cu privire la alegerea lor de astazi, facind voalat campanie electorala. Primii care s-au prezentat la urna au fost Sorina Placinta, Marian Oprisan si Catalin Vrabie



  • De Mos Nicolae, personalitatile politice ale Vrancei s-au prezentat la urne pentru a-si alege presedintele pe urmatorii cinci ani. Ministrul Tineretului si Sportului, Sorina Placinta, a sosit in jurul orelor 9.00 la sectia de votare din incinta Gradinitei nr 13 din cartierul Sud, insotita de sora sa, Madalina Corcoz. Aceasta si-a votat intr-un timp relativ scurt preferatul, iar la iesirea din sectie s-a intersectat cu social-democratul Catalin Vrabie. "Am votat pentru continuitate, pentru dreptate si pentru a nu mai avea radacinile comunismului in aceasta tara. La exit-polluri voi avea confirmarea ca ceea ce am facut, am facut bine!", a declarat Sorina Placinta, care era imbracata intr-un mantou portocaliu.

    Pe de alta parte, primarul Decebal Bacinschi a venit la orele 9.30, insotit de sotia sa, Iulia, la sectia de la Teatrul "Mr. Gh. Pastia", acolo unde a votat si in primul tur al alegerilor prezidentiale. Din comisia de votare a sectiei a facut parte si fostul director de la Colegiul "Al. I. Cuza", Marius Poll. Iulia Bacinschi a fost prima care a intrat in cabina de vot, urmata imediat de sotul primar. Daca sotia primarului a fost discreta, edilul s-a oprit in fata teatrului si a avut un discurs aproape identic cu liderii PSD. "Am votat pentru un viitor mai bun al tarii si o intrare in normalitate. Este nevoie ca pina la Craciun sa avem un Guvern, pentru ca aceasta criza politica se simte si la nivelul comunitatii locale pe care o conduc", a spus Bacinschi.


    Prefectul Ion Oprea a votat la Liceul Agricol


    Organizatorul alegerilor prezidentiale pentru judetul Vrancea, prefectul Ion Oprea, a fost prezent la sectia de votare la ora 9.30. Dupa ce a trecut pe la biserica a venit impreuna cu sotia pentru a-si exercita dreptul constitutional la vot. Sectia la care a fost arondat prefectul poarta numarul 18 si este in incinta Colegiul Tehnic "Valeriu D. Cotea". "Sa speram ca romanii vor intelege necesitatea si importanta participarii la vot, este un drept, e bine sa beneficieze de acest drept si pentru ca nu voteaza in fiecare zi. Vorbim despre asezarea Romaniei pe un termen destul de lung. Imi doresc ca astazi sa nu avem evenimente deosebite din punct de vedere organizatoric si am convingerea ca vor intelege romanii ca este cel mai important sa voteze si sa isi exprime optiune conform vrerii lor. Credem intr-un vot responsabil care sa mentina Romania acolo unde ii este locul. Deocamdata nu avem semnale de fraudare, la raportarea facuta la ora 8.00 nu aveam evenimente de acest gen, dar ziua este lunga", ne-a declarat prefectul Ion Oprea imediat dupa iesirea de la vot. La ora la care prefectul a fost prezent in sectia de votare votasera in sectia respectiva aproximativ 300 de persoane.


    Oprisan a votat pentru ca "politicienii sa fie servitorii cetatenilor"


    Presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, a venit la vot in jurul orei 9.00, la sectia din incinta Colegiului Economic, insotit de fiica sa, Madalina, si de primarul Focsaniului, Decebal Bacinschi, la fel ca si in primul tur. "Am votat pentru o schimbare majora in politica romaneasca, in modul de a face politica responsabila in beneficiul cetatenilor, pentru ca politicienii sa fie servitorii cetatenilor si nu invers, sa nu mai existe politicieni in fruntea tarii care incalca constitutia tarii, care sa violeze libertatile si drepturile fundamentale ale omului. Am votat pentru o guvernare mai buna, mai responsabila, care sa faca viata cetatenilor mai buna. N-am votat pentru mincinosii care ne-au promis ca o sa traim bine si noi de fapt traim de 10 ori mai prost", a declarat Oprisan la iesirea de la urne. Acesta si-a exprimat speranta ca vrincenii vor iesi in numar mare la vot si a facut chiar un pronostic: 53% Geoana, 47% Basescu. Cit timp tatal sau oferea declaratii presei, Madalina Oprisan s-a jucat cu un catel maidanez.


    Mustea vrea de la Mosul un presedinte jucator, nu unul jucarie


    Deputatul PD-L de Focsani, Razvan Mustea, a votat la jumatate de ora dupa baronul Oprisan, la una din cele doua sectii amplasate la Colegiul Economic "Mihail Kogalniceanu". De aceasta data, Mustea a venit singur la urne, neinsotit de sotie si copii. Aceasta in conditiile in care sotia sa Aura are buletin de Bucuresti. Acesta a declarat, plastic, ca isi doreste un presedinte jucator, nu un presedinte jucarie. "Desi copiii mei i-au scris Mosului sa le aduca jucarii, vreau totusi ca prin votul meu sa le ofer un presedinte jucator si nu un presedinte jucarie. Sa fereasca Dumnezeu ca acest lucru sa se intimple", a spus Mustea dupa ce si-a exercitat dreptul la vot. Deputatul a profitat de ocazie pentru a le ura "la multi ani" celor care isi sarbatoresc astazi ziua numelui, de Sfintul Nicolae.


    Trasculescu a uitat de regulile din sectia de votare


    Presedintele PD-L Vrancea, deputatul Alin Trasculescu, a fost prezent in sectia de votare nr. 47 din locatia Universitatii "George Baritiu". In jur de ora 10.30 acesta a intrat in sectia de votare si apoi in cabina unde i-a sunat telefonul. "Toata lumea astazi va trebui sa vina la vot, am inteles ca este o prezenta buna in judetul Vrancea la vot, acesta este un lucru bun. Am votat pentru ca trebuie sa avem un presedinte si nu un presedinte marioneta. Ati vazut foarte bine si la ultima confruntare, avem nevoie de un presedinte pentru Romania, avem nevoie sa continuam un mandat greu, sa reformam Romania. Din punctul meu de vedere este o alegere simpla pentru presedintele Romaniei astazi, pentru toti vrincenii pentru ca trebuie sa traim in alt regim, sa traim intr-adevar intr-o provincie europeana si in judetul Vrancea", a declarat presedintele PD-L Vrancea, Alin Trasculescu imediat dupa iesirea de la vot. (I. NICOLAIE, M. BESLEAGA, D. CHIRIAC, D. GIRLEANU)


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 7

    Adaugă comentariu
    , acum 739399 zile, 17 ore, 12 minute, 25 secunde
    Scorul de la exit-poll este strans. Numaratoarea s-ar putea sa dea surprize mari celor care acum zambesc larg. Doame-ajuta si nu disperati. Geoana inseamna blestem. Iar Romania poate fi blestemata sau citeste integral
    , acum 739399 zile, 17 ore, 12 minute, 25 secunde
    Sa de bunul D-zeu ca Basescu sa ne conduca din nou! Sa ne ajute Domnul!
    , acum 739399 zile, 17 ore, 12 minute, 25 secunde
    Bravo Romania!!! V-a venit mintea la cap. Macar o parte dintr-o tara de orbi condusa de un chior si-au recapatat vederea.
    , acum 739399 zile, 17 ore, 12 minute, 25 secunde
    Bravo Romania!!! V-a venit mintea la cap. Macar o parte dintr-o tara de orbi condusa de un chior si-au recapatat vederea.
    , acum 739399 zile, 17 ore, 12 minute, 25 secunde
    Mai avea sa invoce Marea adunare nationala si agenturili straine , Don Base, don base asta e! intreaga opinie la cald o puteti citi integral aici citeste integral
    , acum 739399 zile, 17 ore, 12 minute, 25 secunde
    am scapat de dictatoR! TRAIANE NICI NU STII CAT DE MIC INCEPI SA FII!
    , acum 739399 zile, 17 ore, 12 minute, 25 secunde
    tr rusine ptr moguli aian basescu a iesit presedinte
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.