Ultima oră

Amenzi mai mari pentru atentat la sanatate

Nicoleta Cristea
14 sep 2009 830 vizualizări
Sanctiunile pentru unele abateri constatate de inspectorii sanitar-veterinari au crescut si de 10 ori De luna aceasta se anunta zile negre pentru operatorii si comerciantii vrinceni de produse alimentare.

Astfel, Guvernul a aprobat un act normativ prin care sanctiunile contraventionale pentru incalcarea prevederilor normelor sanitar-veterinare cresc in mod substantial. "HG 917/2009 a fost publicata in Monitorul oficial pe 28 august si a intrat in vigoare luna aceasta. Prin acest act normativ au fost modificate amenzile, insa cel mai important lucru este ca s-a abrogat articolul conform caruia agentii economici pot plati amenda redusa in termen de 48 de ore", a precizat doctorul Luminita Deliu, directorul coordonator al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Vrancea. Prin adoptarea acestui act normativ, s-a abrogat art. 12 din HG 984/2005, care prevedea posibilitatea achitarii a jumatate din valoarea minima a amenzii, daca plata se face in maximum 48 de ore. In ceea ce ii priveste pe agentii economici care nu si-au inregistrat activitatea la DSVSA si functioneaza doar pe baza "declaratiei pe proprie raspundere" dar fara sa fi realizat, intre timp, conditiile de igiena impuse, risca o amenda intre 20.000 lei si 40.000 lei. De pe 7 septembrie sanctiunile pentru abaterile constatate s-au marit, astfel incit in momentul in care inspectorii sanitar-veterinari vor pune mina pe pix pentru a scrie o amenda, va fi dureros pentru agentii economici. Valoarea unora dintre amenzi se majoreaza si de pina la zece ori, cele mai drastice fiind sanctiunile contraventionale la siguranta alimentelor, inclusiv cele privind depasirea termenului de valabilitate si expunerea la vinzare a produselor expirate. Amenzile pentru valorificarea produselor alimentare cu termen de valabilitate expirat vor fi cuprinse acum intre 40.000 si 50.000 de lei, de la 2.000 la 3.000 de lei, in timp ce functionarea de piete si hale agroalimentare cu spatii destinate comercializarii produselor de origine animala fara aprobare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, va fi sanctionata cu amenda de la 6.000 la 18.000 de lei (de la 1.200 la 2.400 de lei in trecut). (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.