Ultima oră

Fosta Prefectura Putna, 80% gata

Iulia Crețu
26 aug 2009 1219 vizualizări
Lucrarile la cladirea monument istoric trebuie sa fie gata pina pe 31 decembrie acest an u lucrarile de restaurare sint in valoare de 16,8 milioane lei, la care s-au adaugat si bani din fondul de rezerva al Guvernului, 1.120 mii lei u desenul de pe tigla acoperisului a fost realizat dupa un model de la manastirile din Suceava

Consiliul Judetean ofera asigurari ca lucrarile la fosta Prefectura Putna sint in grafic. Potrivit unui raspuns dat "Ziarului de Vrancea" de presedintele CJ, Marian Oprisan, "lucrarile de reparatii si consolidare la cladirea Prefecturii judetului Putna sint executate in proportie de 80%". Ritmul in care se deruleaza reparatiile dau sperante ca firma Vega 93 SRL Galati va termina pina la termenul de punere in functiune, finele acestui an. Cladirea, pentru refacerea careia s-au alocat 16,8 milioane lei, este una din emblemele municipiului de pe Milcov, fiind construita la inceputul secolului XX. Prefectura veche a mai primit si de la Guvern suma de 1.120 mii RON (11,2 miliarde de lei vechi) pentru reparatii. Banii au venit in urma HG nr. 605/5 mai 2009, care a stabilit alocarea de bani de la Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul in curs, pentru autoritatile administratiei publice locale. Seismul din 1977 a afectat serios imobilul, fosta prefectura fiind zguduita serios si de miscarea telurica din 1986. De restaurare nu s-a vorbit decit in 1978 si 1991. Noul proiect de restaurare a oferit solutii tehnice pentru consolidarea fundatiilor prin realizarea de subzidiri din beton armat, camasuirea peretilor, bordare goluri usi si ferestre, realizarea planseelor si inlocuirea elementelor degradate ale sarpantei. Considerata o bijuterie arhitectonica, datorita stilului traditional romanesc specific cladirilor ridicate in secolul XX, cladirea Prefecturii Putna prezinta unul dintre cele mai deosebite elemente de constructie, desenul de pe tigla acoperisului, realizat dupa un model de la manastirile din Suceava. La inceperea consolidarilor, elementele decorative de interior au fost desfacute si inventariate, fiind depozitate in interiorul cladirii. In autorizatie se prevede restaurarea si amenajarea curtii din spate a cladirilor anexe si a imprejmuirii metalice. Lucrarile de restaurare a fatadelor constau in restaurarea paramentului din piatra a fatadei de sud, est si vest prin curatare si taselari cu piatra de Magura, executarea de replici cu retete din ciment dupa modelele orginare pentru inlocuirea zonelor cu decoratii de pe fatade. Constructorul, Vega 93 Galati, trebuie sa consolideze sarpanta, sa completeze tiglele decorative, sa refaca jgheaburile si burlanele, ornamentele din zinc, precum si montarea unui paratrasnet. In plus, se vor reface luminatoarele de pe acoperis, se vor restaura usile metalice de la intrarea principala, se vor monta timplarii din lemn stratificat cu geam termoizolant si se refac, cu piatra Baschioi, pardoselile exterioare din fata edificiului si loggia de pe latura sudica. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.