Ultima oră

Flenchea si Usturoi isi duc dosarele la Curtea Constitutionala

Nicoleta Cristea
8 mai 2009 1417 vizualizări
Fostul subprefect si directorul Directiei de Cultura au contestat anumite articole din ordonanta de urgenta care vizeaza accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii, ca fiind neconstitutionale

Procesele deschise de Mioara Flenchea si Puiu Siru impotriva CNSAS s-au suspendat, pentru a fi trimise la Curtea Constitutionala. Atit fostul subprefect Flenchea, cit si directorul Directiei de Cultura au invocat anumite exceptii de neconstitutionalitate ale OUG nr. 24/2008, privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii. Ambii au deschis actiune in instanta, pentru a se stabili daca au facut politie politica. Mioara Flenchea, care in acest moment este avocat in Baroul Vrancea, a semnalat exceptia de neconstitutionalitate a art. 5, alin. 1 din acest act normativ, in care se arata ca "Persoanele care candideaza, au fost alese sau au fost numite in una dintre demnitatile ori functiile prevazute la art. 3 lit. b)-h), cu exceptia celor care la data de 22 decembrie 1989 nu implinisera virsta de 16 ani, vor face o declaratie publica pe propria raspundere, in sensul ca au avut sau nu calitatea de lucrator al Securitatii sau de colaborator al acesteia. Verificarea calitatii de lucrator al Securitatii sau de colaborator al acesteia se face din oficiu pentru persoanele care au candidat, au fost alese sau numite in demnitatile ori in functiile prevazute la art. 3 lit. b)-h), inclusiv pentru cele aflate in exercitiul respectivelor demnitati ori functii la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta". Pe de alta parte, in dosarul lui Puiu Siru au fost contestate doua articole din ordonanta de urgenta mentionata, anume art. 11 alin. 3 si 12 alin. 1, care au legatura cu transparenta CNSAS. "La dosarul cauzei se depun copii certificate de pe documentele aflate in arhiva Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, documentele originale putind fi consultate la arhiva Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii", se arata in art. 11. In acelasi timp, se contesta si prevederile conform carora "Hotarirea judecatoreasca irevocabila se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a, si se pune la dispozitia mijloacelor de informare in masa de catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii". Ambele dosare au luat fiinta dupa ce CNSAS a facut public faptul ca cei doi ar fi colaborat la un moment dat cu Securitatea. Potrivit CNSAS, fostul subprefect ar fi fost recrutata de Securitate in 1976, pe cind era la liceu, si a primit numele conspirativ "Diana Petrescu", sub care ar fi dat informatii pina in 1989. Despre Puiu Siru s-a vehiculat ca ar fi oferit Securitatii informatii despre oameni de cultura, sub numele de cod "Zamparo". (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.