Ultima oră

Nu avem presa libera in Republica Moldova!

Mihaela Beșleagă
4 mai 2009 1427 vizualizări
Acesta a fost principalul mesaj transmis de jurnalistii moldoveni duminica, la Focsani, la seminarul despre libertatea de exprimare a presei u Colega mea si-a luat copiii si a plecat la Bucuresti, de frica. Au fost cazuri numeroase de cameramani maltratati, batuti, retinuti. Jurnalisti pur si simplu saltati de pe strada, de civili, prin surprindere. Un intreg ziar a cerut azil in SUA pentru a se apara , au descris atmosfera din Republica Moldova jurnalistii de peste Prut

Ziua Mondiala a Libertatii Presei a fost marcata la Focsani de un seminar intitulat "Libertatea de exprimare de la Vest la Est", care a avut ca principali invitati doi jurnalisti din Republica Moldova. Acestia au descris colegilor din Vrancea atmosfera de teroare si abuzurile la care sint supusi jurnalistii, pe fondul situatiei politice tensionate. Vitalie Enache, freelancer, a vorbit despre sistemul politic din Moldova si dificultatile pe care trebuie sa le intimpine oamenii din presa de peste Prut pentru a-si exercita meseria. "Nu avem presa libera in Republica Moldova. Ori este de partea actualei puteri, ori de partea partidelor de opozitie. Chiar astazi au loc la Chisinau proteste ale organizatiilor non-guvernamentale referitor la abuzurile fata de presa. Exista 4 - 5 televiziuni ale guvernarii, in care opozitia nu exista, totul este bine si frumos prezentat. Si institutiile de monitorizare a presei au devenit subordonate. Avem foarte putin acces la informatiile de interes public", a spus Vitaliae Enache, fost redactor-sef adjunct la radioul "Vocea Basarabiei". Multe aspecte din cele prezentate de ziaristii moldoveni se aseamana izbitor cu ceea ce s-a intimplat, sau inca mai are loc in presa romaneasca, dar si in cea vrinceana. "La noi situatia s-a agravat in ultimul timp, fapt relevat si de cel mai recent raport Freedom House, conform caruia nu mai exista presa libera in Republica Moldova. Multi jurnalisti romani au fost expulzati, institutiile ii privesc ca spioni, acum ca Romania este principalul dusman. Colega mea si-a luat copiii si a plecat la Bucuresti, de frica. Cameramani maltratati, batuti, retinuti. Jurnalisti pur si simplu saltati de pe strada, de civili, prin surprindere. Un intreg ziar a cerut azil in SUA pentru a se apara. Lumea este foarte pesimista, nu stiu daca vor mai rezista maxim 4 ani. Furnizorii mari de publicitate sint constrinsi sa nu incheie contracte cu ziarele incomode", a marturisit Cornel Ciobanu, corespondent in Republica Moldova al Agentiei de presa Agerpres. Acesta a adaugat ca in anul 2008 au fost publicate doar doua investigatii de presa, care, insa, au ramas fara ecou. Mai mult chiar, autorii au avut de suferit, iar un ziar a fost inchis dupa publicarea unui astfel de articol.


Oprisan pozeaza in partener al presei


Prezenti la prima parte a intilnirii au fost si reprezentantii celor doua institutii care au organizat acest seminar, respectiv Raluca Dan, prefectul judetului si Dragos Birladeanu, "portavocea" presedintelui Consiliului Judetean, Marian Oprisan. Ambii au lansat apelul la un parteneriat intre autoritati si presa. Mai mult, reprezentantul CJ, dind glas mesajului din partea "baronului" judetean, a vorbit de funie in casa spinzuratului. "Presa libera, libertatea de exprimare, au capatat noi valente, astfel incit in zilele nostre presa a devenit a IV-a putere in stat. Administratia judeteana este preocupata de parteneriatul real cu presa si cu societatea civila. Aceasta intentie nu este una noua. Inca de acum 3 ani am lansat o invitatie Clubului Roman de Presa pentru organizarea acestui seminar, insa, din nefericire, din motive independente de noi, nu a avut loc. Prin dezbateri, discutii, putem sa gasim solutii la ceea ce ne preocupa", a fost mesajul presedinteleui CJ, Marian Oprisan, transmis jurnalistilor de Dragos Birladeanu, vicele CJ. Din pacate, de multe ori, intentiile afisate public nu se reflecta si in realitate, iar "parteneriatul cu presa" ramine doar o expresie fara continut. Intilnirea de duminica a fost moderata de Ferenc Vasas, profesor asociat la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii Bucuresti, care a exemplificat plastic relatia dintre jurnalisti si politicieni. "Nu putem trai unii fara altii, jurnalistii fara politicieni si invers. In acest sens, as aduce o comparatie. Intre jurnalisti si politicieni este o relatie ca intre stilp si ciine. Insa nu se stie care este ciinele si care este stilpul, rolurile se inverseaza", a punctat profesorul Vasas. A luat cuvintul si Cornel Cepariu, redactor sef Stiri judetene in cadrul Agerpres, care a subliniat faptul ca libertatea a produs o inhibare la tinerii jurnalisti. Alaturi de ziaristii a fost invitata si Valentina Cojocaru, secretar general al Asociatiei Specialistilor de Comunicare Politica, care a prezentat succint relatia dintre reprezentantii mass-media si consultantii politici. Mesajul final a fost unul de solidaritate cu jurnalistii moldoveni. (Mihaela BESLEAGA)


Presa, sub lupa: superficiala, subordonata, nereglementata


Conform unei cercetari specializate, o parte dintre respondenti si-ar dori un organism similar cu CNA pentru presa scrisa

Jurnalistii si publicul specializat considera ca presa din Romania trebuie sa se autoreglementeze, in loc sa se supuna unei legi care sa-i ingradeasca libertatile profesiei, potrivit unei cercetari realizate in perioada martie - aprilie 2009. Majoritatea respondentilor au cazut de acord asupra faptului ca solutia cea mai buna ar fi un mix intre autoreglementarea in redactii si un for unic la care sa adere toate institutiile media. Printre beneficiile autoreglementarii, respondentii au mentionat cresterea gradului de respectare a normelor deontologice, cresterea gradului de profesionalism prin impunerea unor standarde, reiterarea rolului social al jurnalistului, un grad sporit de protectie pentru jurnalist si cresterea gradului de responsabilizare a redactiilor pentru publicul lor. O parte dintre respondenti si-ar dori un organism similar cu CNA pentru presa scrisa, iar altii considera ca un astfel de organism ar fi periculos pentru libertatea de exprimare. în contextul in care internetul este din ce in ce mai folosit, respondentii doresc si o autoreglementare a presei on-line si a site-urilor, considerate periculoase prin continut, mai ales pentru minori. Cercetarea mai arata ca, in opinia publicului specializat, presa din Romania este, in general, superficiala, in cautare de senzational, reactiva si fara imaginatie. Problema semnalata cel mai des este aceea a lipsei de independenta. Cercetarea, comandata de Active Watch Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul pentru Jurnalism Independent, a fost efectuata de IMAS Marketing & Sondaje, prin interviuri in profunzime cu 17 persoane, experti media si public specializat.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.