Ultima oră

Revolutie financiara in justitie

Nicoleta Cristea
27 apr 2009 1093 vizualizări
Instantele cer ca sumele provenite din taxele judiciare de timbru si amenzile judiciare sa fie cuprinse in bugetul instantelor si parchetelor, si nu al administratiei locale

Pe linga greva generala a grefierilor care se anunta, in justitie se prevad si alte micscari. Reprezentantii magistratilor pregatesc o ampla miscare, prin care se doreste modificarea unor dispozitii legale, dar si aplicarea unor norme demult uitate. Dat fiind ca bugetul instantelor si parchetelor este unul de subsistenta, respectiv de 0,2% din PIB, adunarile generale solicita ca in legea bugetului de stat si in cea a organizarii judiciare sa se prevada un prag minim pentru bugetele cumulate ale justitiei, respectiv 1% din produsul intern brut. Mai mult de 80 de adunari generale ale instantelor, printre care si cele din Vrancea, precum si asociatii profesionale ale judecatorilor au atras atentia ca activitatea instantelor poate intra in blocaj din cauza subfinantarii sistemului judiciar. "Adunarile generale ale judecatorilor si procurorilor solicita presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre puterea judecatoreasca si celelalte puteri ale statului, avind in vedere nerespectarea dispozitiei legale privind avizul conform la adoptarea si rectificarea bugetului de stat, precum si lipsa avizelor in adoptarea si modificarea mai multor acte normative care vizeaza activitatea puterii judecatoresti", se arata in rezolutia adoptata de magistrati. Acestia sint hotariti si sa se adreseze organismelor internationale in situatia in care autoritatile romane nu vor da curs solicitarilor. Printre schimbarile solicitate se numara aceea ca gestionarea bugetului instantelor sa fie preluata de înalta Curte de Casatie si Justitie, potrivit unor dispozitii legale, in prezent suspendate. Aceasta in conditiile in care parchetele locale depind de parchetul general in aceasta directie, iar in cazul instantelelor banii pleaca direct de la minister. O alta reforma solicitata este aceea ca de sumele provenite din taxele judiciare de timbru, amenzile judiciare etc. sa poata beneficia instantele si parchetele si nu sa fie varsate in bugetele locale. Magistratii pun punctul pe "i" si in ceea ce priveste lefurile, solicitind Guvernului sa elimine discrepantele si discriminarile salariale pentru personalul din justitie, prin plata sporului de risc si suprasolicitare neuropsihica. Aceasta in conditiile in care unii magistrati primesc aceste drepturi, in baza unor hotariri judecatoresti. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.