Ultima oră

A inceput operatiunea miel, oua si vin

Nicoleta Cristea
15 apr 2009 1126 vizualizări
Politia, jandarmii, inspectorii pentru protectia consumatorilor, dar si cei sanitar-veterinari si-au facut un plan de actiune pentru ca lucrurile sa fie sub control de Paste u mieii pot fi taiati si in abatoarele care au fost inchise anterior, insa numai timp de 10 zile u ieri, carnea de miel se vindea in piete cu 18 lei kilogramul

Apropierea sarbatorilor pascale pune pe jar autoritatile. Ieri, la Prefectura, sefii Politiei, Jandarmeriei, Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor si ai Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si-au facut publice actiunile pe care le vor intreprinde in aceste zile. Zonele turistice, lacasele de cult sau pietele din Vrancea vor fi luate la puricat, promit autoritatile. Gheorghe Enache, proaspat numit interimar in functia de comisar sef al CJPC Vrancea, a tinut sa precizeze ca verificarile vor cuprinde atit zonele turistice, dar se va respecta si tematica MOV (miel, oua si vin), o parte din rezultate urmind a fi facute publice saptamina viitoare. Si Ionel Duta, seful veterinarilor , s-a lansat in promisiuni fata de consumatorii vrinceni, dar a si detaliat conditiile care trebuie indeplinite de comercianti. Acesta nu a uitat sa ii mentioneze la inceputul discursului pe premierul Emil Boc si autoritatile ANSVSA. "A fost clarificata problema sacrificarii mieilor si a comercializarii lor. Aceasta se va face doar in locuri special amenajate. Chiar si in abatoarele inchise pot fi sacrificati miei timp de 10 zile. Mieii vor fi expertizati sanitar-veterinar, si vor avea stampila pe partea stinga. Animalele trecute de 1 an se vor stampila pe partea dreapta si se vor lua probe de scrapie (boala mortala a ovinelor, care ataca sistemul nervos central "" n. r.). Carnea se va vinde doar in spatii inchise, cu galantare, la o temperatura de 4, 5 grade C. Este interzisa vinzarea in mediul ambiant", a detaliat Ionel Duta, directorul DSVSA, adaugind ca mieii vor fi sacrificati prin asomare sau electrocutare. Si fortele de ordine isi vor intensifica actiunile, pentru a preveni "faptele antisociale". Seful IPJ Vrancea, comisarul sef Sandel Doaga, a precizat ca aproximativ 600 de politisti, politisti comunitari, dar si personal din cadrul agentiilor de paza autorizate vor asigura ordinea in judet. Actiunile vor avea in vedere si combaterea infractiunilor rutiere, dar vor include verificari si in ceea ce priveste traficul de droguri sau cel de persoane. Nici urmaritii general nu vor putea iesi linistiti pe strazi, pentru ca Politia ii are in vizor. "Jandarmii vor fi angrenati in misiuni specifice. De vineri si pina luni vor participa alaturi de celelalte echipe operative la masuri de ordine si siguranta in lacasele de cult. In zonele turistice vom urmari zilnic respectarea legii", a tinut sa precizeze si lt. col. Daniel Catrangiu, seful Jandarmeriei. (Nicoleta CRISTEA)

CASETA:

Boxe mai multe pentru carnea de miel

De ieri, in Piata Moldovei a fost suplimentat numarul de boxe in care comerciantii isi pot vinde carnea de miel. Aceasta din cauza ca DSVSA Vrancea autorizase functionarea a doar doua spatii amenajate, ceea ce s-a dovedit a fi clar mult prea putin fata de avalansa producatorilor dornici sa isi vinda marfa. "Consecinta fireasca a mentinerii acestei decizii nu ar fi fost decit reorientarea comerciantilor catre alte judete, iar lipsa de oferta pe piata locala ar fi dus la cresterea pretului carnii de miel", spun autoritatile in motivarea schimbarilor. De mentionat faptul ca, ieri, carnea de miel se vindea in pietele din Focsani cu 18 lei kilogramul. Chiar daca au fost autorizati mai multi producatori, inspectorii sanitar-veterinar atrag atentia asupra faptului ca acest lucru nu ii va impiedica sa isi desfasoare cit mai strict controalele, atit in Piata Moldovei, cit si in Piata Sud, locuri in care focsanenii, si nu numai, pot lua mieii pe alese. (N. C.)

CASETA:

Sarbatori pascale in siguranta

Oamenii legii vor iesi astazi pe strazile din Focsani si Adjud pentru a-i sfatui pe cetateni cum sa se fereasca de hoti. Actiunea va avea loc in zonele aglomerate, precum piete, tirguri si oboare. Pentru mai multa siguranta, politistii va sugereaza ca in momentul in care plecati la slujba de înviere sau petreceti sarbatorile pascale intr-o alta localitate sa apelati la o cunostinta sau un vecin de incredere pentru a va supraveghea locuinta si sa le lasati un numar de contact. Si o lumina lasata aprinsa sau un aparat de radio in functiune pot deruta eventualii musafiri nepoftiti. "Proprietarii apartamentelor situate la parter sint sfatuiti sa nu lase pe timpul noptii geamul de la baie deschis. De asemenea, montati-va grilaje la ferestre sau sistem de alarma. Inainte de a pleca la biserica, asigurati-va ca nu aveti asupra dumneavoastra bunuri de valoare. Tineti banii, portofelul cu acte in buzunarele interioare ale vestimentatiei. Buzunarul de la spatele pantalonilor ispiteste infractorii", spun politistii. In cazul in care viata, sanatatea, siguranta bunurilor va sint puse in pericol nu ezitati sa apelati numarul unic de urgenta 112. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.