BFL-urile dispar de pe rafturi
De ieri a fost interzisa producerea bauturilor care contin indulcitori, amidon si coloranti artificiali si care faceau concurenta neloiala vinurilor naturale. Cunoscute sub numele de BFL-uri (bauturi fermentate linistit), acestea vor disparea in sfirsit de pe rafturile magazinelor, lasind locul produselor naturale. Ministrul agriculturii, Ilie Sarbu, a semnat pe 31 martie 2009 ordinul prin care este exclusa producerea si comercializarea bauturilor fermentate linistit (BFL-uri). Potrivit ordinului, incepind de astazi, firmele care au licenta de producere a BFL-urilor vor fi notificate de Directiile Agricole pentru declararea produselor care se afla pe stoc in urmatoarele 48 de ore. Aceste stocuri ar trebui valorificate in maxim 30 de zile. Conform normativelor, produsele mai au voie pe rafturile magazinelor pina la epuizarea stocurilor. La nivelul judetului nostru exista 20 de producatori de BFL cu licente, insa doar 12 au produs efectiv aceasta specialitate alcoolica, singura care se vindea mai bine in aceasta perioada de criza. Directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Costica Neata, spune ca ordinul este bine venit pentru viticultura, dar si pentru sanatatea consumatorilor. "Era o situatie delicata. Pe de o parte noi le eliberam licente, iar pe de alta parte mergeam sa verificam felul in care se produce bautura. In cele din urma s-a intimplat un lucru bun, spre multumirea viticultorilor. Potrivit ordinului, au fost acceptate la producere bauturi cum ar fi cidrul de mere si de pere, hidromelul, care se face din miere de albine, si bauturile alcoolice bazate pe suc de fructe. Aceste bauturi insa nu se produc deocamdata in Romania, iar pentru acordarea licentei cei interesati vor trebui sa anunte Ministerul Agriculturii pentru ca acesta sa emita si normele metodologice", ne-a declarat directorul Costica Neata. Aceasta masura, care va da o lovitura posiricilor fabricate legal, are insa o scapare, fiind vorba de BFL-uri destinate consumului alimentar direct. Aceasta inseamna ca acestea ar putea fi totusi acceptate in componenta altor bauturi, cum ar fi cocteilurile. (Doina GANEA)