Ultima oră

BFL-urile dispar de pe rafturi

Doina Ganea
7 apr 2009 1430 vizualizări
Posircile colorate din bidoane, cu pretentii de vin, au fost scoase in afara legii de Ministerul Agriculturii

De ieri a fost interzisa producerea bauturilor care contin indulcitori, amidon si coloranti artificiali si care faceau concurenta neloiala vinurilor naturale. Cunoscute sub numele de BFL-uri (bauturi fermentate linistit), acestea vor disparea in sfirsit de pe rafturile magazinelor, lasind locul produselor naturale. Ministrul agriculturii, Ilie Sarbu, a semnat pe 31 martie 2009 ordinul prin care este exclusa producerea si comercializarea bauturilor fermentate linistit (BFL-uri). Potrivit ordinului, incepind de astazi, firmele care au licenta de producere a BFL-urilor vor fi notificate de Directiile Agricole pentru declararea produselor care se afla pe stoc in urmatoarele 48 de ore. Aceste stocuri ar trebui valorificate in maxim 30 de zile. Conform normativelor, produsele mai au voie pe rafturile magazinelor pina la epuizarea stocurilor. La nivelul judetului nostru exista 20 de producatori de BFL cu licente, insa doar 12 au produs efectiv aceasta specialitate alcoolica, singura care se vindea mai bine in aceasta perioada de criza. Directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Costica Neata, spune ca ordinul este bine venit pentru viticultura, dar si pentru sanatatea consumatorilor. "Era o situatie delicata. Pe de o parte noi le eliberam licente, iar pe de alta parte mergeam sa verificam felul in care se produce bautura. In cele din urma s-a intimplat un lucru bun, spre multumirea viticultorilor. Potrivit ordinului, au fost acceptate la producere bauturi cum ar fi cidrul de mere si de pere, hidromelul, care se face din miere de albine, si bauturile alcoolice bazate pe suc de fructe. Aceste bauturi insa nu se produc deocamdata in Romania, iar pentru acordarea licentei cei interesati vor trebui sa anunte Ministerul Agriculturii pentru ca acesta sa emita si normele metodologice", ne-a declarat directorul Costica Neata. Aceasta masura, care va da o lovitura posiricilor fabricate legal, are insa o scapare, fiind vorba de BFL-uri destinate consumului alimentar direct. Aceasta inseamna ca acestea ar putea fi totusi acceptate in componenta altor bauturi, cum ar fi cocteilurile. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 4 ore, 13 secunde
In sfarsit cineva care s-a gandit si la sanatatea amaratilor de romani...
, acum 739399 zile, 4 ore, 13 secunde
Sa speram ca epuizarea stocurilor nu va dura 2 ani!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.