Ultima oră

700 de milioane de lei, viata a doua suflete nevinovate

Nicoleta Cristea
3 apr 2009 2751 vizualizări
Doua fetite din Straoane au fost ucise pe sosea in 2007, iar de atunci parintii isi cauta dreptatea in tribunale u ei au obtinut trei sentinte diferite de la Panciu la Galati u in ciuda ajutorului oferit de o firma specializata, familia Matei nu a obtinut daunele morale cerute, dar totusi cuantumul despagubirilor a crescut prin includerea in proces a firmei de asigurari u Dumnezeu o sa fie pina la urma de partea mea, iar iadul va fi de partea lor , spune plin de obida tatal fetitelor, Gigel Matei u mult timp, cei doi parinti nu au putut fi alinati cu nimic, insa acum se bucura de gingurelile unui alt copilas u aparatorul victimelor spune ca va merge cu dosarul la CEDO si crede ca si rudele altor victime ar trebui sa se ia la trinta cu justitia pentru a obtine daune ce pot ajunge pina la 1,5 milioane de euro

Hatisul legislatiei si indiferenta celor implicati in actul de justitie au facut ca durerea familiei Matei, din Straoane, care si-a dus singurii copii la cimitir sa fie adincita. Totul a inceput in duminica din 7 ianuarie 2007, cind surorile Geanina Ionelia, de 16 ani, si Gabriela Maria, de 9 ani, impreuna cu o matusa, au fost spulberate pur si simplu de pe sosea, cind se duceau la slujba de la biserica satului. In urma impactului, fetita cea mare a familiei a decedat pe loc, iar mezina citeva zile mai tirziu. Doar matusa a scapat, dar cu sechele grave. "Am ingropat un copil intr-o joi, pe 11 ianuarie, iar pe cealalta fetita la o saptamina distanta, tot intr-o joi. Copiii sint inmormintati la o palma distanta, iar ei se distreaza pe pamintul acesta. Timpul poate vindeca doar o rana care e de vindecat. Pe noi ne-a distrus total", spune tatal fetitelor. Moartea a venit pe patru roti, de la o Dacie Papuc condusa de Gheorghita Spiridon, acum de 30 de ani, care se deplasa pe sensul de mers catre Panciu. "A urmat un proces lung prin care s-a dorit pedepsirea vinovatului de producerea accidentului si acordarea de despagubiri familiei de catre compania de asigurari la care avea proprietarul masinii incheiata polita de asigurare obligatorie auto (RCA). Sint foarte multe cazuri de acest tip, doar ca nu exista interes la nivelul institutiilor pentru a-i informa pe cei in situatia familiei Matei, si in majoritatea cazurilor nici politia, sau parchetul nu cunosc faptul ca o victima nevinovata implicata intr-un accident rutier are dreptul sa ceara daune materiale si morale de la firma de asigurari unde avea vinovatul incheiat RCA-ul, sau in anumite situatii de la fondul de protectie a victimelor strazii", explica Sorin Chiriac, administratorul firmei Gestione Sinistri SRL, care a preluat si speta familiei din Straoane.


Trei judecati, trei solutii diferite


Mai mult decit nemultumirea legata de daunele neacordate de instanta, pe Gigel Matei il doare faptul ca soferul inconstient nu a fost pedepsit pe masura faptei. "La Panciu, solutia a fost sub orice critica. Cum sa dai 6 luni unui om care a luat doua suflete nevinovate? Sa se gindeasca la Dumnezeu, ca ii pedepseste El, mai devreme sau mai tirziu", isi spune oful tatal. Din pacate, ambele fetite au plecat pentru totdeauna de linga cei dragi, la o virsta mult prea frageda. La citeva zile de la accident, fetitele se indreptau din nou spre biserica, insa intre patru scinduri, si inconjurate de jale. Mult timp, cei doi parinti nu au putut fi alinati cu nimic, insa acum se bucura de gingurelile unui copilas de doar citeva luni, tot o fetita. "Parintii sint ravasiti de fiecare data cind se aduce acest subiect in discutie. Nu am dorit sa vorbesc prea mult despre fetite cu toate ca am fost acasa la dinsii, iar camera in care au stat fetitele era transformata intr-un sanctuar", povesteste Sorin Chiriac. Procesul la fond, in care soferul era tras la raspundere pentru ucidere din culpa, a durat un an. Pe 10 decembrie 2007 Judecatoria Panciu l-a condamnat pe Gheorghita Spiridon pentru ucidere din culpa la 6 luni inchisoare cu executare si a admis doar in parte pretentiile civile formulate de parinti. Astfel, soferul care le-a rapit viata fetitelor a fost obligat sa plateasca 7.500 lei daune materiale si 50.000 lei daune morale. Abia in faza de apel a procesului, familia a fost contactata de firma condusa de bucuresteanul Sorin Chiriac, care a luat la cunostinta intimplator de problemele cu care se confrunta familia. "Primul avocat nu ne-a ajutat deloc. Ma invatase si pe mine cineva, ca nu mai eram in stare de nimic, sa cer daune de 15 miliarde de lei. Si la proces, avocata mea, platita de mine, mi-a spus sa cer un miliard jumatate. Asa am facut, pentru ca nu stiam. Firma asta a venit la poarta la mine, si initial mi-a fost frica sa nu fie una fantoma. Dar daca nu erau ei, procesul se sfirsea atunci, la Panciu", explica Gigel Matei. "Noi incercam sa monitorizam tot ce inseamna accidente rutiere, dar nu reusim sa intram in contact cu toate cazurile. Si eu am avut o familie indoliata in urma unui accident rutier soldat cu moartea fratelui meu, astfel sintem motivati si de o datorie morala fata de alte familii care au nevoie de ajutor intr-un moment greu din viata lor", a precizat Chiriac.


In caile de atac, daunele au fost diferite


Apelul a continuat la Tribunalul Vrancea, unde o solutie a fost data pe 2 iunie anul trecut. "în motivele de apel, Matei Gigel si Matei Eugenia, prin avocat Dan Francu (angajat al Gestione Sinistri SRL "" n.r.), au sustinut ca hotarirea de fond este gresita, intrucit nu a fost introdus in cauza asiguratorul, respectiv S.C. ALLIANTZ TIRIAC S.A., in calitate de parte responsabila civilmente, iar cuantumul daunelor nu reflecta cheltuielile facute si daunele morale suferite", spune administratorul firmei. La Tribunal au fost admise apelurile, iar o parte din sentinta a fost modificata. Soferul a fost condamnat la doi ani inchisoare cu suspendare, iar cuantumul despagubirilor civile au fost stabilit sa fie platit in solidar de partea responsabila civilmente, SC Allianz Tiriac Asigurari SA filiala Vrancea, alaturi de inculpatul Gheorghita Spiridon. Prin urmare, familia Matei a obtinut 5.000 lei daune materiale si 63.000 lei daune morale. S-a mai retinut si faptul ca cele doua parti implicate in accident, respectiv cele doua minore si soferul au o culpa comuna de 50% in producerea accidentului. Firesc, impotriva acestei decizii penale s-a declarat recurs, atit de procurori cit si de parinti, astfel ca la Curtea de Apel Galati s-a considerat ca 90% pentru acident este vinovat soferul, iar 10%, victimele. Aici, Spiridon a fost condamnat la 3 ani inchisoare cu suspendare. Referitor la daunele morale, care au fost solicitate la suma de 150.000 lei, magistratii galateni au considerat ca suferinta morala cauzata parintilor ar putea fi compensata prin acordarea a 70.000 lei. Insa, pentru ca doar 90% din vina apartinea soferului, numai acest procent urma sa fie acoperit de acesta, impreuna cu firma de asigurari. Per total, despagubirile acordate la Galati au fost in suma de 69.750 de lei. "Unii pot spune ca acesta este un caz fericit, pentru ca totusi am reusit sa obtinem pentru clientii nostri o suma care depaseste usor 50.000 lei, deoarece astfel de dosare sint inchise cu daune mult mai mici, desi limitele obligatorii pe care trebuie sa le suporte companiile de asigurari variaza in functie de anul in care s-a produs accidentul, de la 500.000 euro pentru daune morale si 100.000 euro daune materiale pentru anul 2007 si pina la 1.500.000 euro daune morale si 300.000 euro daune materiale pentru anul 2009", adauga administratorul Sorin Chiriac.


Urmasii victimelor ramin adesea doar cu durerea


"Ar trebui sa tragem un semnal de alarma legat de modul in care justitia din Romania pune in balanta dauna morala suferita de catre o persoana. Sintem obligati sa platim asigurari din ce in ce mai mari, pentru a fi la nivel european, dar atunci cind vine vorba sa ne cistigam drepturile, sintem tratati ca facind parte din lumea a 3-a", e de parere Chiriac. Gestione Sinistri Romania a luat nastere dupa ce viata lui Sorin Chiriac a fost la rindul ei marcata de un accident. Firma a fost infiintata in 2006 de Sorin Chiriac, acesta colaborind din 2002 cu compania mama din Italia. Firma ofera consultanta si asistenta, pentru a sustine si cistiga drepturile reclamantilor in fata companiilor de asigurari. "în anul 2002 viata mea si a familiei mele a fost schimbata de un accident rutier produs pe teritoriul Italiei, in urma caruia fratele meu mai mare si-a pierdut viata. La un an de zile dupa accident, Gestione Sinistri Italia a reusit sa aduca acasa familiei mele o suma de bani consistenta, reprezentind daunele morale si materiale suferite de noi. Statul italian, justitia din Italia, nu a facut nici o discriminare legata de cetatenia noastra si a aplicat legea conform legislatiei lor in vigoare la momentul respectiv. în consecinta, cel putin legat de acest caz, vom apela la CEDO, nadajduind ca macar Curtea Europeana a Drepturilor Omului va putea sa rezolve aceasta situatie obscura, prin care drepturile omului sint incalcate prin decizii ridicole ale justitiei din Romania", asigura Sorin Chiriac. "Vom face publice magariile care se intimpla la Panciu. Nu ne vom lasa, vom merge si la drepturile omului sa se vada ce se intimpla in Romania. Justitia a fost nedreapta cu necazul nostru", se plinge tatal Gigel Matei, care spune ca are incredere in ajutorul dat de firma specializata in apararea celor care au suferit in urma accidentelor rutiere, de munca si malpraxis. "Noi nu cerem nici o suma de bani in avans clientilor nostri, toate costurile sint suportate de noi, noi ne recuperam la sfirsitul actiunii un procent, plus cheltuielile aferente cazului. Interesul nostru este sa recuperam o suma cit mai corecta pentru ca astfel creste si comisionul", ne-a dezvaluit administratorul societatii. La ora actuala, de procesele generate de sutele de accidente de circulatie nu se mai stie nimic. Urmasii victimelor, prea indurerati de pierderile suferite, nu mai au puterea sa lupte pentru a le fi compensata cumva suferinta. Putini stiu ca victimele de pe sosele, daca au o politia de asigurare RCA, pot apela si la Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (www.fpvs.ro), o asociatie fara scop lucrativ, care lupta pentru despagubirea persoanelor care au suferit prejudicii in urma unor accidente de autovehicule. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
, acum 739411 zile, 14 ore, 57 minute, 58 secunde
Mie mi se pare ca cea mai mare vina o are Primaria Straoane. Nu este normal ca intr-o localitatea europeana sa nu existe trotuare si oamenii sa fie obligati sa circule pe marginea drumului sau chiar citeste integral
, acum 739411 zile, 14 ore, 57 minute, 58 secunde
Dorim sa-i amintim domnului DB ca: 1.Discutam despre soselele din Romania nu din Germania;2.Primarul nu administreaza soselele nationale (de starea acestora raspunde unitatea Drumuri si citeste integral
, acum 739411 zile, 14 ore, 57 minute, 58 secunde
sa mori tu ca copchii aia mergeau pe autostrada? Dute frate in Germania intr-un sat si arata-mi trotuarul. Toti va uitati la Germani, la Francezi etc. dar nici unu nu va uitati la voi. Cum pdracu citeste integral
, acum 739411 zile, 14 ore, 57 minute, 58 secunde
Cum frate sa fac puscarie din cauza unuia care mergea ilegal? Despagubirile poate ca isi au locul, dar nu atat de mari. Adica ce vina am eu ca aia isi lasa copii sa mearga pe strada? Acea femeie citeste integral
, acum 739411 zile, 14 ore, 57 minute, 58 secunde
din pacate nu scrie nicaieri in articol ca soferul era baut. Da atunci ar trebui sa-l manance puscaria pentru eternitate.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.