Ultima oră

Melinescu ramine cu achitarea

Nicoleta Cristea
31 dec 2008 884 vizualizări
Acuzatiile de uzurpare de calitati oficiale impotriva fostului sef al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, Ioan Melinescu au picat luna aceasta la recursul judecat la Curtea de Apel Galati u instanta a decis ca sentinta de la Judecatoria Focsani, unde s-a judecat initial procesul, este cea corecta

Ioan Melinescu, fostul director al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, a fost achitat printr-o decizie definitiva si irevocabila data de magistratii Curtii de Apel Galati pe 23 decembrie anul acesta. Acesta a fost pus sub acuzare in 2006, fiind judecat la Judecatoria Focsani pentru uzurpare de calitati oficiale. Ioan Melinescu a fost acuzat ca ar fi continuat sa isi exercite prerogativele de presedinte al Oficiului si dupa data revocarii din functiile de membru al Plenului si de sef al institutiei respective. Initial, dosarul a fost trimis spre judecare la Judecatoria sectorului 6 din Bucuresti, insa pe 10 octombrie 2006 procesul a fost stramutat la noi. Aici, pe 2 mai 2007, Ioan Melinescu a fost achitat pentru uzurpare de calitati oficiale, pe motiv ca faptei ii lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii. Bineinteles, parchetul nu a lasat lucrurile asa, si a atacat decizia la Tribunalul Vrancea, unde, pe 12 octombrie, situatia a fost complet rasturnata. "Condamna pe inculpatul Ioan Melinescu pentru savirsirea infractiunii de uzurpare de calitati oficiale la 6.000 lei amenda. ...dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata termenului de incercare de 1 an. Obliga inculpatul la 1.300 lei cheltuieli judiciare catre stat", suna sentinta tribunalului in apel. Melinescu a atacat decizia, astfel ca dosarul a luat drumul Curtii de Apel Galati, unde s-a judecat recursul. Aici, dupa o saptamina de deliberari, magistratii au decis ca prima sentinta a fost corecta, astfel incit au admis recursul declarat de Melinescu, au casat sentinta Tribunalului Vrancea si au mentinut-o pe cea a Judecatoriei Focsani. Decizia, luata cu doua zile inainte de Craciun, este definitiva si irevocabila. Potrivit procurorilor Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe linga înalta Curte de Casatie si Justitie, Ioan Melinescu ar fi participat, in perioada 5 mai 2004 - 22 iunie 2004, la cinci sedinte plenare in care a deliberat, a votat si a decis, alaturi de ceilalti membri, in legatura cu o serie de documente destinate informarii altor autoritati ale statului, precum si asupra trecerii in evidenta pasiva a unor lucrari. în aceeasi perioada, Melinescu ar fi semnat ordonatoare de credite, ordine de definitivare pe functii si state de plata, desi nu mai avea calitatea de membru si presedinte al Oficiului inca din data de 5 mai 2004, atunci cind Hotarirea de Guvern prin care a fost revocat din functie a fost publicata in Monitorul Oficial. Se pare ca acum, dupa ce a fost scos basma curata definitiv, Melinescu ar intentiona sa isi recupereze banii cheltuiti in instanta, iar pentru asta va da statul in judecata. Mai mult decit atit, Melinescu ia in considerare si solicitarea de daune morale. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.