Ultima oră

Bugetul de stat vrea sa-si recupereze banii de la magistrati

Nicoleta Cristea
2 dec 2008 686 vizualizări
Cu toate acestea, pentru o eventuala executare silita, magistratii ar trebui sa beneficieze si de o asigurare de malpraxis

Ministerul Economiei si Finantelor vrea sa se constituie parte civila impotriva magistratilor, cu suma platita pentru repararea prejudiciului in dosarele in care Romania este condamnata la CEDO. Potrivit dispozitiilor legale in vigoare, persoana careia CEDO i-a dat dreptate poate actiona statul in judecata, prin Ministerul Economiei si Finantelor, pentru recuperarea prejudiciului, iar dupa acoperirea acestuia, atit in cauzele penale cit si in cele civile, ministerul este obligat sa ceara despagubiri persoanei care a provocat situatia. In acest mod, se propune ca magistratii care trimit statul in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), prin comiterea unor erori judiciare cu rea credinta, sa fie cercetati disciplinar de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), iar Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) va sesiza organele de urmarire penala. In acest sens, MEF lucreaza la un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea legii privind statutul judecatorilor si procurorilor. Din cite se stie, in Vrancea nu avem solutii la cauzele trimise pe rol la CEDO in ultimii 5, 6 ani, si implicit nici condamnari. Cu toate acestea, noile propuneri ale MEF ii pun pe ginduri pe magistratii nostri, mai ales ca modificarea legii care ii priveste direct nu poate fi facuta asa usor. "Raspunderea materiala a magistratilor in general pentru erori judiciare e prevazuta in Constitutie. Ulterior, raspunderea a fost introdusa si in legea noastra de organizare, unde se mai prevede si ca magistratii vor beneficia de asigurare de malpraxis. Guvernul trebuia sa detalieze modul de functionare a asigurarilor pentru perioada 2004 "" 2009, insa aceasta hotarire de guvern nu a fost emisa, si din cauza acestui lucru procedura prin care Ministerul Finantelor se intoarce in acest fel impotriva judecatorilor e extrem de greoaie. Ar trebui pusa problema modificarii mecanismului de regres impotriva judecatorilor dupa ce sistemul de asigurare de malpraxis va fi functional. Lucru care depinde exclusiv de Guvernul Romaniei", explica judecatorul Adrian Toni Neacsu, presedintele Tribunalului Vrancea. Daca legea va fi modificata, nu toate greselile magistratilor vor fi vinate. Termenul de prescriptie pentru exercitarea actiunii disciplinare, ca urmare a existentei unei hotariri prin care se constata o eroarea judiciara, va fi de 5 ani, perioada care curge de la data savirsirii abaterii disciplinare. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.