Ultima oră

Zamparo a turnat la Securitate, dar artistic

Doina Ganea
29 oct 2008 3225 vizualizări
Usturoi sustine ca a scris note informative la Securitate, dar nu a turnat pe nimeni u Zamparo considera ca notele sale informative sint adevarate opere de arta, pe care le va aduna intr-un volum u am facut niste relatari frumoase recunoaste Usturoi u nu mai putin de 188 de nume apar in dosarul sau de informator, printre care actorul Constantin Maru, Horatiu Malaele, Loredana Groza, Liviu Ioan Stoiciu si ziarista Lenormanda Florentiu u ieri, liberalul a fost suspendat din partid

Daca despre "Alin" sau "Renato", alias Marian Oprisan, catalogat ca informatorul No 1 al judetului, Zamparo spunea ca a turnat la Securitate cu greseli gramaticale, despre Puiu Siru, pe numele sau Paraschiv Usturoi, seful Culturii vrincene, adica despre sine, a spus ca a dat un sens "artistic" notelor informative. Paraschiv Usturoi, directorul Directiei pentru Cultura, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa organizata chiar la sediul institutiei pe care o conduce, ca exista in dosarul sau mai multe relatari ale sale, in special despre vizita facuta in Italia ca artist, prin anii "™70, pe care le-a scris constrins de imprejurari si in nici un caz nu a demascat pe cineva. El spune ca in acea perioada, pentru a putea primi viza pe pasaport, a fost nevoit sa incheie un contract de colaborare cu Securitatea. "Eu nu avem de unde sa stiu atunci daca ceea ce am facut s-a chemat politie politica. Cred ca dupa "˜90 am fost primul cetatean care am spus, ca orice roman care inainte de decembrie 1989 nu putea trece granitele tarii, decit daca spuneai tot ce faceai acolo. Am fost nevoit sa semnez un document vis-a-vis de Securitate. Mi-am gasit documentele de foarte demult, vreo sase pagini. Sint foarte bine facute. Am facut niste relatari foarte frumoase. As putea sa le public, sa iau un premiu", a spus oarecum, mindru, Paraschiv Usturoi. In incercarea de a se disculpa, Usturoi spune ca numele conspirativ de "Zamparo" i-ar fi fost atribuit fara stirea sa de fostul colonel de securitate Viorel Prodan, fost profesor in Focsani. "Numele conspirativ Zamparo apare consemnat in raport privind cum a decurs recrutarea. M-am trezit ca mi se pune acest nume. Mi l-a pus un ofiter, care este la pensie acum", a explicat cu nonsalanta Paraschiv Usturoi.


"Ghetu raspundea de tot"


Puiu Siru sustine ca in dosarul sau de informator apar nu mai putin de 188 de persoane. Pe multe dintre ele, Puiu Siru nici macar nu si le mai aminteste. Ceea ce stie sigur este faptul ca in afara de vreo 70 de pagini semnate de el, restul ar fi fost scrise de ofiterii care raspundeau de el. Printre numele descoperite in dosarul de informator se numara si cel al poetului Dumitru Pricop sau al fostului actor Constantin Maru, alias Titi Maru. "Am vazut ca ziarele scriau despre un oarecare M.C.. Nu stiam cine e. M-am uitat in dosar si era vorba de Titi Maru. Un actor. Saracu, furase un televizor de la Casa de Cultura. Era o fire asa, mai boema", a precizat cu oarecare nostalgie Puiu Siru. Acesta sustine ca de relatia sa cu Securitatea s-ar fi ocupat maiorul Toader Ghetu, actualul director al Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Mai mult, Usturoi il acuza pe Ghetu de faptul ca ar fi scris si semnat o serie de note folosindu-se de numele sau. "Daca vreti, Ghetu era cel care se ocupa de mine, eram in subordinea lui, daca va place sa spuneti asa. Ghetu raspundea insa de toti si de tot. Ghetu este un personaj pe care probabil o sa il chem in instanta. E tovarasul director Ghetu. El a semnat pentru mine cu numele pe care nu stiu cine i l-a dat", sustine seful Culturii. Pe un ton aproape nostalgic, Usturoi s-a destainuit practic in conferinta de presa, incercind sa faca din trecutul sau o poveste de telenovela, menita sa trezeasca oarecare compasiuni din partea auditorilor. "Sint multe lucruri acolo in dosar. Am stat cinci ore si mi-am revazut viata. Nu am voie sa dau nume, dar pot sa-mi fac public dosarul daca vreau. Am gasit acolo si referire la niste doamne din cultura vrinceana, presupuse povesti de amor dintre Nelu Constantinescu si o doamna Dora. Chiar si despre Lenormanda Florentiu am gasit referiri la o discutie pe care am avut-o la un spectacol cu Mircea Bodolan. Despre Liviu Ioan Stoiciu am gasit de fapt un "Opis". Liviu era prietenul meu cu care puneam tara la cale. Sint multe, multe"¦ Daca ma hotarasc odata, poate am sa scriu o carte", a mai afirmat Paraschiv Usturoi.


Confesiunile unui fost


Cit priveste nota in care se facea referire la actorul Horatiu Malaiele, Paraschiv Usturoi a declarat ca aceasta a fost scrisa si semnata de un om de teatru din Focsani, care s-a semnat cu numele conspirativ "Costin". De altfel, acesta va fi si obiectul unui proces pe care directorul Culturii vrincene intentioneaza sa-l intenteze CNSAS-ului, acuzind faptul ca s-a incalcat in mod flagrant legea, dezvaluindu-se numele unei terte persoane din dosar. "Nu au avut ce sa raspunda cei de la CNSAS cind le-am spus de ce nu au deconspirat toate numele. Nu au avut un raspuns. Despre Malaiele scrie un domn Costin, care stiu cine este, care a spus bancul cu frigiderul gol", a explicat revolutionarul. Paraschiv Usturoi crede ca dosarul a fost facut public acum, in conditiile in care s-ar fi vehiculat o posibila candidatura a sa la un fotoliu de parlamentar, dar si pe fondul unor amenintari primite in ultimele doua luni de la oameni din lumea interlopa, prin care i se cere sa se linisteasca in legatura cu unele dosare ajunse pe masa institutiei pe care o conduse. Usturoi a anuntat ca, desi a vrut sa demisioneze sau sa se suspende de la sefia Directiei pentru Cultura, nu a fost lasat de ministrul liberal Adrian Iorgulescu. Totodata, Usturoi nu considera ca a incalcat legea atunci cind a declarat pe propria raspundere, inainte de numirea sa in functia de director, ca nu a facut politie politica. "Nu stiam ca ceea ce am facut eu se cheama politie politica. Nu am turnat pe nimeni, n-am facut rau nimanui si nici n-am luat bani pentru asta. Eu stiu ca nevinovatia mea este greu de dovedit, dar voi merge pina-n pinzele albe ca sa demonstrez ca majoritatea acelor note n-au fost semnate de mine", a precizat Paraschiv Usturoi. In ultimele zile, acesta nu a ezitat sa acuze presa pe motiv ca l-ar fi suspus unui adevarat «carnagiu mediatic» si a afirmat chiar ca ar putea emigra in Australia, la prietenul pomenit in notele informative semnate «Zamparo». Surprinzator, Puiu Siru sustine ca din dosarul sau au disparut datele prin care era un rebel potrivnic sistemului. (Doina GANEA)


Suspendat ieri din PNL


Organizatia PNL Vrancea a anuntat ieri ca l-a suspendat din partid pe seful Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Vrancea, Paraschiv Siru Usturoi, dupa ce CNSAS a introdus actiune in constatare la Tribunal cu privire la colaborarea acestuia cu fosta Securitate. "Pina la clarificarea in Justitie a acestei situatii, Biroul Politic Teritorial a hotarit suspendarea din calitatea de membru al PNL, pina la pronuntarea unei sentinte definitive si irevocabile" se arata intr-un comunicat al PNL Vrancea.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
, acum 739400 zile, 5 ore, 35 minute, 59 secunde
Dar cu celalti informatori din cadrul PNL Vrancea cum ramine? Cind va dati demisia?Asa va trebuie la penelisti daca s-au inhaitat cu PSD-ul!
, acum 739400 zile, 5 ore, 35 minute, 59 secunde
Un lautar jegos , asta esti . Nu o sa pot intelege cum un judet cu atatea valori , poate avea la cultura o scursura ca el . Un golan care se tine numai de scandaluri . Paracioasa mica !
, acum 739400 zile, 5 ore, 35 minute, 59 secunde
cred ca si cine a scris articolul toaran undeva dar nu zic unde. ghiciti voi, nu e greu.
, acum 739400 zile, 5 ore, 35 minute, 59 secunde
Zamparo desi duce lipsa de credibilitate isi joaca in forta ultima carte care i-a ramas, pozarea in victima a sistemului securist ticalosit. Nu sunt eu sunt specialist in materie de munca de citeste integral
, acum 739400 zile, 5 ore, 35 minute, 59 secunde
bravo pt argumentatie, de data asta DB. ne gandim deja la o forma de solidarizare , in care sa ne dam in vileag ca turnam si noi pe forum. eu ma dau in vileag... se mai baga cineva, poate facem si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.