Ultima oră

Recoltatul porumbului este pe final

Doina Ganea
15 oct 2008 842 vizualizări
Productia la porumb si floarea soarelui a fost destul de slaba anul acesta din cauza secetei u araturile de toamna pentru insamintari au fost realizate pe 72% din suprafata

Statistica privind stadiul lucrarilor agricole in Vrancea arata ca pina in prezent recoltatul la floarea soarelui s-a realizat in proportie de 100%, de pe cele 8.176 ha cultivate. Productia medie obtinuta anul acesta la floarea soarelui a fost de 1.254 kg/ha, iar productia totala realizata la nivelul judetului a ajuns la 10.253 de tone. Cultivatorii de porumb au recoltat dintr-o suprafata totala de 61.668 ha doar 56.735 ha, ceea ce reprezinta 92% din suprafata totala, productia medie la hectar fiind de 2.175 kg. Cultivatorii de porumb au reusit sa adune in tot judetul 123.398 de tone. Potrivit Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR), productia la porumb si floarea soarelui a fost destul de slaba anul acesta din cauza secetei. "O productie buna la floare ar fi trebuit sa depaseasca 2.000 kg/ha, iar la porumb cel putin 4.000-5.000 de kg boabe STAS la hectar", ne-a spus purtatorul de cuvint al DADR, ing. Ion Marin. Cartofii de toamna au fost recoltati in totalitate de pe intreaga suprafata de 1.419 ha, productia medie fiind de 6.700 kg/ha, in timp ce productia totala recoltata a fost de 9.507 tone. Merele au fost recoltate in proportie de 96%, respectiv de pe 625 ha din cele 663 de hectare cultivate, cu o productie de 4.217 de kilograme, recoltindu-se pina in prezent 3.900 de tone. De asemenea, la pere recoltatul s-a incheiat cu o productie medie de 2.000 kg/ha, obtinindu-se de pe cele 33 ha de livada 66 de tone de fructe. Cit priveste araturile de toamna pentru insamintari, din datele DADR rezulta ca acestea au fost realizate pe 72% din suprafata programata, respectiv pe 27.530 ha din cele 38.232 ha prognozate. O suprafata de 186 ha de teren a fost semanata in acesta toamna pentru productia de orzoaica, 1.057 de hectare au fost semanate cu orz, 9.310 hectare au fost pina acum semanate cu griu, iar pe 7.258 ha s-a semanat rapita. "Este o suprafata aproape la fel ca cea insamintata anul trecut. Oamenii ar fi vrut sa insaminteze mai mult dar n-au fost conditii in perioada optima de semanat la rapita. Astfel, pina pe 10 septembrie cind s-a incheiat perioada semanatului la rapita, a fost seceta. Oamenii s-au chinuit, semintele au fost mici, conditiile pedoclimatice n-au fost optime"¦ Avind in vedere recolta si pretul la rapita de anul acesta, evident ca oamenii ar fi semanat mai mult daca vremea ar fi fost potrivita", a precizat inginerul Ion Marin. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.