Ultima oră

Premiul concursului Miss Vacuta a ramas la Vidra

Iulia Nicolaie
15 sep 2008 2576 vizualizări
Florica a fost desemnata de juriul tirgului de la Tichiris cea mai mindra vaca care a participat la concursul de miss pentru bovine u a opta editie a tirgului a avut expozitii pentru crescatorii de animale, dar si mici, bere si muzica populara pentru toti participantii u de la Tichiris nu a lipsit nici demonstratia de echitatie, cu sarituri peste obstacole

Tichirisul a fost ieri centrul de atractie pentru locuitorii din zona de munte a judetului. Acestia s-au adunat in numar mare la a opta editie Tirgului Expozitional Zootehnic, organizat la Vidra de catre Directia de Agricultura si Dezvoltare Rurala. Pe tapsanul din comuna s-au strins numerosi crescatori de bovine din localitatile montane si nu numai, care s-au intrecut pentru premiile oferite la concursul "Miss vacuta". Organizatorii au impartit intrecerea in doua categorii, vaca bruna si vaca baltata romaneasca. Marele premiu a ramas la Vidra, fiind cistigat de localnicul Marinel Cotea. Acestea a participat la concurs cu vaca Florica, o baltata alb cu rosu, in virsta de trei ani, care ii da proprietarului ei o cantitate de 12 litri de lapte zilnic. Marinel Cotea a primit de la organizatori, in afara de cupa inminata invingatorilor, suma de 400 lei, sase saci de tarita si o vitica. De asemenea, toti participantii au primit cite doi saci de tarita, pentru a le fi incurajata in continuare apartenenta la asociatiile de crescatori de animale. La tirg au expus 57 de crescatori de bovine, 10 crescatori de oi si 3 crescatori de capre. In acest an au fost expusi si citiva ciini din rasa ciobanesc carpatin. Un alt punct de interes al tirgului a fost expozitia de utilaje agricole de mici dimensiuni. Ca la orice tirg de pe plaiurile mioritice, de la Tichiris nu au lipsit vinzatorii de haine, covoare sau obiecte de artizanat. Micii si berea au fost din belsug, pentru ca participantii sa aiba motive sa ramina cit mai mult timp, chiar daca vremea a fost destul de rece. In jurul orei 11.00, spectatorii au putut vedea o demonstratie de echitatie cu sarituri peste obstacole, din partea firmei "Trei Brazi" din Piatra Neamt.


Crescatorii se pling de pretul laptelui


In prezenta a doi reprezentanti din Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Durabile, Ion Rosu si Gelu Movileanu, la tirg s-au discutat problemele cele mai grave ale agricultorilor vrinceni din zona de munte, cum ar fi pasunile si finetele neingrijite. Crescatorii de animale si-au exprimat nemultumirea ca pretul la care isi vind lapte este prea mic si au ridicat si problema imbunatatirii calitatii efectivelor de animale. "Pasunile si finetele acestei zone trebuie imbunatatite. As vrea sa rog cetatenii sa nu mai paraseasca zona rurala, sint suficiente fonduri pentru dezvoltare", a spus Mircea Diaconu, vicepresedintele Consiliului Judetean. Organizatorii le-au spus oamenilor adunati la Tichiris ca exista numeroase modalitati de finantare ale proiectelor agricole, ce au conditii avantajoase. "S-a lansat Programul National de Dezvoltare Rurala, cu peste 25 de masuri pentru dotarea cu animale si utilaje performante. Proiectul "Fermierul" are avantajul ca nu mai sint necesari cei 50 % din valoare, deoarece se pot face credite in conditii foarte avantajoase", a spus la rindul sau Ion Rosu, directorul in cadrul Directia Politici de piata in sectorul zootehnic din MADR. Tirgul s-a incheiat cu recitalul ansamblului folcloric "Tara Vrancei". Printre oficialitatile care au mers la Vidra s-au mai numarat Costica Neata, directorul DADR, Carmen Popescu, directorul adjunct al Oficiului Judetean de Consultanta Agricola, subprefectul Ion Oprea, deputatul Nini Sapunaru si senatorul Angel Tilvar.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.