Ultima oră

Canicula a rapus cardiacii

Mihaela Beșleagă
16 aug 2008 724 vizualizări
Medicii de la Ambulanta s-au confruntat cu un numar record de solicitari din partea persoanelor cu probleme cardiace u numai joi, medicii au intervenit in sprijinul a 169 de cazuri, in marea majoritate fiind vorba de persoane hipertensive u temperaturile care au depasit frecvent 35 de grade Celsius in ultimele zile pot fi un pericol mortal pentru vrincenii cu afectiuni respiratorii si cardiace u astazi se anunta 38 de grade in Vrancea

Vrincenii care sufera de afectiuni neurologice, cardiace si respiratorii au inrosit telefonul Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ), din cauza temperaturilor foarte ridicate din aceste zile. Numai joi, medicii au trebuit sa intervina in 169 de cazuri, marea majoritate a solicitarilor venind din partea bolnavilor hipertensivi. Dr. Danut Ceamburu, managerul SAJ Vrancea, spune ca bolnavii trebuie in aceste zile caniculare sa respecte tratamentele prescrise de medicii curanti. "Persoanele cardiace si cele care au probleme neurologice au solicitat de cele mai multe ori Ambulanta. Persoanele care sufera de anumite afectiuni trebuie sa se hidrateze in mod corespunzator, sa evite spatiile aglomerate in cazul in care ies din casa, sa nu consume alcool si cafea in timpul caniculei si sa evite plimbarile in perioadele de virf, iar daca este absolut necesar, sa se imbrace in haine usoare", a mentionat Danut Ceamburu.

A lesinat intr-o fabrica de confectii

Pentru a evita eventualele probleme, cadrele medicale le solicita reprezentantilor unitatilor de confectii din Focsani sa ia toate masurile necesare pentru evitarea lipotimiilor. Pina acum o singura femeie a lesinat ieri in timp ce se afla la munca, la o unitate de confectii din oras. "Patronii de confectii ar trebui sa se gindeasca la sanatatea lucratorilor si sa monteze aparate de aer conditionat si sa le dea salariatilor apa minerala pentru a se hidrata. Ar trebui sa existe un program bine realizat, cu pauze cind temperaturile sint foarte ridicate", a precizat Danut Ceamburu. La nivelul Focsaniului, au fost infiintate sase puncte de prim ajutor pentru persoanele care au circulat prin oras si au avut probleme cu caldura. Oamenii s-au oprit fie numai pentru a cere un pahar cu apa rece, dar unii si-au verificat cu aceasta si tensiunea arteriala. Centru de prim a ajutor a existat si la Primaria Odobesti.


Azi se anunta 38 de grade Celsius


Ieri, la ora 13.00, Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteorologica de cod galben pentru 14 judete din sudul si sud-estul Romaniei, printre care si Vrancea. Avertizarea de cod galben, care atentioneaza asupra faptului ca se vor inregistra temperaturi maxime extreme si disconfort termic, se refera la intervalul simbata, 16 august, ora 8.00, pina in seara aceleiasi zile, la ora 20.00. Meteorologii avertizeaza ca valorile termice maxime vor continua sa fie frecvent de 37-38 de grade Celsius. "In dupa-amiaza zilei de miine (astazi, n.r.) vremea va fi caniculara in majoritatea localitatilor din sudul si estul teritoriului, astfel incit indicele de confort termic temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80", se specifica in comunicatul ANM. Astfel, locuitorii din 14 judete, respectiv Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Constanta, Tulcea, Braila, Galati, Buzau, Vrancea, Vaslui, Ilfov si municipiul Bucuresti, se vor topi astazi sub razele soarelui. Ieri, in miezul zilei, la ora 13.00, in Focsani temperatura era de 35.3°C , presiunea atmosferica de 1006.2 mb, iar vintul batea cu o viteza aproape imperceptibila, de 1 m/s. Pentru a evita neplacerile cauzate de caldura insuportabila, in intervalul prinzului, oamenii sint sfatuiti sa nu iasa din case si sa consume multe lichide. (R. MANOLACHE, M. BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.