Ultima oră

Lacul lebedelor la Nanesti

Silvia Vrînceanu Nichita
3 mai 2008 2877 vizualizări
In cursul acestei luni, pe balta vor iesi si bobocii. Autoritatile nu vor sa pericliteze habitatul lebedelor de Vrancea


In jur de 150 de lebede au poposit in aceasta primavara pe o balta din comuna Nanesti, spre incintarea localnicilor si a trecatorilor. Gratioasele inaripate si-au gasit loc de popas pe un "brat mort" al riului Putna, aflat in administrarea Agentiei Judetene a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi. Primarul din Nanesti, Neagu Stoica, spune ca un cird de lebede a iernat pe balta din satul Calienii Noi, insa in ultimele doua saptamini pe balta au poposit si alte stoluri. "Lebedele par sa se simta foarte bine la noi. Eu am numarat peste o suta, insa copiii mi-au spus ca ei au ajuns sa numere 150 de pasari. Mai stau ascunse si prin stuf. Iarna a fost mai blinda si au gasit aici conditii prielnice de trai. Este o incintare sa le privesti, au albit lacul cu frumusetea lor. Niciodata nu au fost atit de multe lebede la noi", ne-a spus primarul. Gratioasele fapturi au ajuns o atractie, astfel incit pe malul lacului pot fi vazuti si oameni din alte localitati care vin sa le admire. Pentru a nu periclita habitatul monumentelor naturii, Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului a decis sa tina balta sub observatie astfel incit lebedelor sa nu li se intimple nimic rau. Directorul Paul Mihai Giurca ne-a spus ca lebedele sint declarate specie ocrotita de lege, iar cei care incearca sa le vineze risca pedeapsa cu inchisoarea. Dr. Florin Vulpoiu, presedintele Asociatiei pentru Conservarea Diversitatii Biologice din Focsani, ne-a spus ca lebedele si-au facut cuiburi in zona, iar in cursul acestei luni urmeaza sa iasa bobocii. Voluntarii asociatiei au salvat de la moarte iarna trecuta sase lebede care au iernat in Vrancea si care au degerat din cauza frigului. Pentru a nu periclita viata frumoaselor pasari, voluntarii asociatiei au tinut la secret locatiile populate cu lebede. (Silvia VRINCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.