Ultima oră

Moastele lui Ieremia Valahul poposesc la Focsani

Valentin Muscă
23 apr 2008 712 vizualizări
Moastele sfintului ecumenicitatii, Cuviosul Ieremia Valahul, vor poposi pentru citeva ceasuri la Focsani. Credinciosii romano-catolici vor avea pentru prima data ocazia de a se ruga la moastele sfintului roman, pe 17 mai.

Credinciosii catolici din Focsani au ocazia unica de a se ruga la moastele acestui sfint roman

"Fericitul eveniment din viata parohiei noastre se va intimpla pe 17 mai, in jurul prinzului. In drumul lor, de la Bucuresti spre parohia Valea Mica din Bacau, moastele Fericitului Ieremia Valahul vor face o oprire in fata bisericii Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Este ocazia, pentru unii crestini unica, sa ne intilnim si sa ne rugam la moastele Fericitului Ieremia", ne-a spus preotul Daniel Butahu de la parohia romano-catolica din Focsani. Asa cum numele o spune, Ieremia a fost roman de neam, nascut in 1556 in Moldova, cel mai probabil in nordul judetului Vrancea, intr-o familie de romani catolici, undeva in zona Sascutului. Fiu al lui Costise Stoica si al Margaretei lui Barbat, viitorul sfint a primit la nastere numele de Ioan. Dragostea de cele sfinte il determina sa plece in Italia. Desigur, nu la munca, asa cum pleaca conationalii nostri astazi, ci sa poposeasca la locurile sfinte ale catolicismului, ajungind pentru un timp in slujba unui medic italian. Peregrineaza prin mai multe orase italiene si ajungind la Napoli depune voturile calugariei. Ca monah se puse in slujba aproapelui, imbinind rugaciunea cu faptele bune, dragostea fata de cei saraci fiind principiul dupa care isi masura puterea credintei. Deja din timpul vietii sale contemporanii il considerau sfint, iar dupa moartea sa, in 1625, Arhiepiscopul de Napoli a dat deja tonul pentru inceperea procesului de canonizare. A fost un proces lung, care a durat citeva sute de ani, pentru ca si atunci prejudecatile erau la moda, iar Ieremia nu era italian, ci un peregrin Valah. Din 1947 moastele sfintului au fost depuse la Roma. Faptul ca pe 17 mai aceste moaste ajung la Focsani ar trebui sa fie un prilej pentru Bisericile locale - Ortodoxa si Catolica - pentru a oficia un serviciu religios ecumenic. Daca prin emigrantii de dupa 1989 Romania a exportat in Occident delincventa si prostitutie, prin Ieremia avem exemplul unui sfint plecat dintr-un satuc de linga Sascut si ajuns pe frontispiciul Eternei Rome. Din pacate, la Focsani, la capitolul ecumenism, traim inca in epoca razboaielor religioase! (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.