Ultima oră

Pisica salbatica salvata de voluntari, la Lepsa

Silvia Vrînceanu Nichita
22 mar 2008 2543 vizualizări
O pisica salbatica ranita a fost salvata de la moarte de voluntarii Asociatiei pentru Conservarea Diversitatii Biologice din Focsani, care au internat-o in micuta clinica zoo din Cringul Petresti. Pisica a fost gasita de angajatii Agentiei pentru Protectia Mediului in zona Lepsa.

Cu toate ca este grav ranit, motanul se afla pe miini bune

"Este un motan tinar care credem ca s-a batut, pentru ca pisicile salbatice se imperecheaza in aceasta perioada. Avea fracturi deschise la ambele membre stingi si o multime de plagi muscate pe tot corpul. Acum e mai bine putin, a inceput sa se hraneasca, dar e inca slabit", ne-a spus medicul veterinar Florin Vulpoiu de la Centrul zonal pentru ingrijire si tratament pentru animale salbatice. Salvatorii spun ca au avut noroc sa gasesca pisica, dat fiind ca acestea sint animale singuratice, prudente, din ce in ce mai greu de gasit prin padurile noastre. Chiar daca este ranita, felina din specia Felis silvestris este extrem de agresiva, iar ingrijitorii nu se pot apropia fara sa-si ia masuri de protectie. In afara de antibiotice si vitamine, volunarii ii aduc pisicii ficat crud, dar si carne de pasare, care ii place destul de mult. Pisica salbatica seamana cu pisica de casa, insa este mult mai mare, are blana tarcata si o coada lunga si stufoasa. La micul spital zoo din Focsani au fost ingrijite mai multe animale ranite in urma confruntarilor cu omul. Iarna trecuta, aici si-au gasit alinarea si patru lebede care au degerat pe baltile de pe riul Siret. Printre pacientii veterinarilor focsaneni s-au numarat cinci berze, doua acvile, un vinturel, un ciuf de padure, o caprioara, dar si un pui de urs. Aici a ajuns in urma cu doua luni si un bursuc accidentat de o masina in drum spre Petresti. Animalul nu a mai putut fi salvat. Micuta clinica functioneaza in fostul parc zoologic al Focsaniului, unde mai sint ingrijiti doar trei usi pensionari. Cu ajutorul unei finantari Phare, in valoare de 60.000 de euro, veterinarii si-au propus sa schimbe conditiile in care sint tinute animalele in captivitate si sa ofere ajutor animalelor salbatice ranite sau bolnave din zona Moldovei. Chiar daca finantarea s-a incheiat in noiembrie 2007, voluntarii vor sa continue proiectul cu sprijinul administratiei judetene, dar si cu ajutorul sponsorilor sau a altor programe de finantare. Mai mult, voluntarii vor sa autorizeze centrul in baza noii legislatii europene. (Silvia VRINCEANU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 19 ore, 8 minute, 49 secunde
Felicitari. Este un fapt laudabil. Traim cu animalele si trebuie sa impartim aceasta lume cu ele. Oamenii au obligatia sa invete ca trebuie cu orice pret sa protejeze mediul in care traiesc. Padurea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.